Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Istražena veza

Dijeta za dugovječnost: Više čokolade i ugljikohidrata, manje mesa!

Autor: Šarlota Brnčić

01.05.2023. 07:30
Dijeta za dugovječnost: Više čokolade i ugljikohidrata, manje mesa!

Foto: Pixabay

Da živite barem 10 godina dulje, prema znanstvenicimaOno smo što jedemo. Ili bolje rečeno, ono što jedemo čini nas takvima kakvi jesmo – od našeg zdravstvenog stanja preko rizika od bolesti do očekivanog životnog vijeka koji ćemo imati.


Stoga je važno obratiti pozornost na to što jedemo ako želimo imati dug i zdrav život.


Novo istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Južna Kalifornija identificiralo je optimalnu prehranu za poboljšanje kvalitete života i duži život te je na papir stavilo neke vrijedne savjete koje treba odmah primijeniti u praksi.
Od izbora hrane do sastava, kalorijskog unosa prema učestalosti razdoblja posta.


Istraživači su opsežno istraživali vezu između hranjivih tvari, razdoblja posta, genetskog mapiranja i dugovječnosti, ispreplićući rezultate stotina istraživanja o prehrani, te su proveli neka istraživanja na različitim dijelovima ljudske populacije, uključujući i stogodišnjake.


Osim toga, promatrali su učinke popularnih dijeta i stilova prehrane kao što su nula kalorija, ketogena dijeta (s visokim udjelom masti), veganska prehrana i mediteranska prehrana.


Na kraju, uspoređeni su različiti oblici posta – poput isprekidanog (često i koncentriranog u ograničenom vremenskom razdoblju) ili periodičnog (nekoliko dana posta planiranih svaki mjesec).


Dijeta dugovječnosti u 6 točaka


Istraživanje otkriva ne toliko prehrambena ograničenja usmjerena na poticanje mršavljenja, već stil života koji treba usvojiti od rane dobi kako biste usporili proces starenja i koji će vam, kao preventivna mjera, pomoći da ostanete zdravi čak i kad ostarite.


Ali od čega se sastoji ova “dijeta”? Evo šest temeljnih smjernica:


  • Konzumirajte velike količine ugljikohidrata, pod uvjetom da su cjeloviti
  • Minimizirajte konzumaciju bijelog mesa i potpuno izbacite crveno meso i kobasice te umjereno konzumirajte ribu
  • Dobijte većinu proteina iz biljnih izvora, kao što su mahunarke
  • Uzimajte biljne masti u dovoljnim količinama da zadovoljite oko 30% vaših dnevnih energetskih potreba: krenite stoga sa suhim voćem, sjemenkama uljarica, kvalitetnim maslinovim uljem pa čak i s malo tamne čokolade
  • Koncentrirajte sve obroke u danu, od doručka do večere, na maksimalno dvanaest sati, s obzirom na to da je tijelu potrebno razdoblje posta svaki dan
  • Uvođenje ciklusa od pet dana gotovo potpunog posta svaka tri ili četiri mjeseca: to će pomoći smanjiti inzulinsku rezistenciju, održati stabilnim krvni tlak i spriječiti rizik od kroničnih bolesti kao što je dijabetes