ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Cycle Yoga

Ciklička joga pomaže u ublažavanju menstrualnih bolova

Autor: Mija Dropuljić

26.05.2023. 08:01
Ciklička joga pomaže u ublažavanju menstrualnih bolova

Foto: iStock

Bez šale, ovaj novi fitness trend trebao bi trebao pomoći kod menstrualnih grčeva



Ciklička joga je više od kompliciranih fitness vježbi: žene bi trebale živjeti u skladu sa svojim tijelima i koordinirati jogu i meditaciju posebno sa svoje četiri faze ciklusa.


Tako ne samo da se može iscrpiti maksimum energije, već se mogu ublažiti i eventualni menstrualni bolovi te dovesti u sklad hormonski kaos.


Trend je ovo koji posebno vrijedi isprobati za žene s jakim mjesečnim bolovima i promjenama raspoloženja. Četiri godišnja doba prikladna su za ilustraciju različitih faza ciklusa.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Magda | Yoga Teacher (@magdayoga)





Faza 1: menstruacija – zima


S unutarnjom zimom, novi ciklus počinje u prvom tjednu i dolazi do krvarenja. To je faza otpuštanja i vrijeme za nježnu Yin jogu. Korisna vježba ovdje može biti Balasana, držanje djeteta. Ovdje se zdjelica, kukovi i donji dio leđa rastežu ili otvaraju, što neutralizira bol koja se obično javlja.


Faza 2: folikularna faza – proljeće


Proljeće opisuje folikularnu fazu u drugom tjednu, tj. fazu nakon menstruacije do ovulacije. Od kraja menstruacije do neposredno prije ovulacije je vrijeme nakupljanja. Oslobađaju se nove energije i dobro je isprobati nove, dinamičnije vježbe, kao što je Vinyasa Flow. 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Á S T A 🌗 (@niyamabyasta)



Faza 3: ovulacija – ljeto


Ljeto pokriva vrijeme oko ovulacije u trećem tjednu. U međuvremenu, ženska energija je najjača. Sada se stvarno možete osnažiti na podlozi za jogu. Zahtjevne asane, poput varijacije Pincha Mayurasane, sada su tražene! 


Faza 4: lutealna faza – jesen 


Četvrti tjedan je vrijeme prije menstruacije, lutealna ili faza žutog tijela. Takozvana jesen poziva vas da promijenite brzinu, posvetite brigu sebi i odvojite vrijeme za opuštanje. Možda u obliku joge lica i relaksacije masažom stopala.