Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Cjeloviti obrok

Buddha zdjele divne su za gledati, ali i ukusne za pojesti. Sadrže 5 ključnih sastojaka

Autor: Lucija Sučić

30.03.2023. 08:10
Buddha zdjele divne su za gledati, ali i ukusne za pojesti. Sadrže 5 ključnih sastojaka

Foto: iStock

Zdrave, pristupačne i jednostavne za napraviti!Došlo je to doba kada neodoljive šarene zdjelice zanimljivog imena ‘Buddha bowls’ ponovno preplavljuju feedove društvenih mreža, no budući da nisu toliko karakteristična vrsta obroka za naše podneblje, zasigurno su se neki zapitali što se točno u njima nalazi i o kakvoj se vrsti jela radi.


Radi se o tipično vegeterijanskom obroku koji se sastoji od riže ili cjelovitih žitarica, pečenog povrća, preljeva i proteina, što ju čini cjelovitim obrokom.


Ako ju želite isprobati napraviti kod kuće, donosimo listu od pet ključnih sastojaka koje bi svaka takva zdjelica trebala sadržavati!


Počnite sa žitaricama
Od žitarica, kao bazu u zdjelicu možete staviti kuhanu smeđu rižu, kvinoju, ječam ili bulgur. Svaka od navedenih žitarica je cjelovita što znači da će vas dulje vrijeme održavati sitima. Uz to, vašem organizmu više će koristiti nego prerađene!


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Tracy 🌱 (@theablevegan)Dodajte povrće


Sa povrćem se možete razigrati ovisno o tome što preferirate. Kuhano, pečeno ili sirovo – sve može, a isto tako možete i kombinirati. Zanimljiva je igra boja i tekstura, te možda otkrijete neku novu kombinaciju koja vam je baš po guštu.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Nike 🌱 (@nikesvegankitchen)Red je na proteine


U zdjelicu dodajte slanutak ili tofu, no ako uživate u drugačijoj vrsti proteina, možete dodati narezanu kuhanu ribu ili piletinu.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Nike 🌱 (@nikesvegankitchen)Prelijte dresingom


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Nike 🌱 (@nikesvegankitchen)Kad je riječ o preljevu, razmišljajte izvan okvira kupovnih dresinga. Ukusan preljev možete napraviti sami, poput domaćeg  vinaigrettea, ili se poigrajte sa različitim uljima, tahinijem, avokadom…


Pospite sjemenkama


Dodajte sjemenke sezama, bundeve, sunbokreta ili chia! Po vrhu možete posipati svježe začinsko bilje i vaša zdjelica je gotova!