Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Važna korelacija

Boravak na otvorenom tijekom tjedna smanjuje potrebu za uzimanjem lijekova

Autor: Šarlota Brnčić

03.02.2023. 07:47
Boravak na otvorenom tijekom tjedna smanjuje potrebu za uzimanjem lijekova

Foto: Pexels

Čak i samo tri ili četiri šetnje vani tjedno mogu itekako pomoćiBoravak na otvorenom, u kontaktu s prirodom, ima mnoge dobrobiti za naše zdravlje – fizičko i psihičko: tri ili četiri tjedne šetnje parkovima, vrtovima ili drugim zelenim površinama dovoljne su da cijenite dobrobiti za svoje opće zdravstveno stanje.


Ali to nije samo osjećaj: kontakt s vanjskim prostorom također bi nam omogućio smanjenje potrošnje lijekova za liječenje bolesti poput hipertenzije, astme i depresije, kao i poboljšanje našeg mentalnog zdravlja smanjenjem stresa, tjeskobe i nesanice.


To potvrđuje i nedavno istraživanje provedeno u Finskoj, u kojem je sudjelovalo 16.000 nasumično odabranih stanovnika iz gradova Helsinki, Espoo i Vantaa (tri najveća grada u zemlji, koji čine najveće i najmnogoljudnije urbano područje).
Sudionici istraživanja odgovarali su na ankete i intervjue o svom odnosu prema zelenim i plavim površinama unutar jednog kilometra od njihove kuće.


Pod zelenim površinama istraživači su podrazumijevali šume, vrtove, parkove, parkove dvoraca, groblja, zoološke vrtove, prirodne travnjake, vrištine i močvare, a plavim područjima se smatraju mora, jezera i rijeke.


Osim što su istraživali vrijeme provedeno u prirodi, pitajući sudionike koliko često idu u šetnju tijekom tjedna te jesu li fizički aktivni na otvorenom, istraživači su se također raspitivali o mogućoj upotrebi lijekova za liječenje patologija poput anksioznosti, nesanica, depresija, hipertenzija i astme od strane ispitanika.


Ono što je proizašlo iz ovih intervjua bila je jaka korelacija između vremena provedenog u prirodi i uzimanja lijekova: što su češće bile šetnje na otvorenom, manja je bila vjerojatnost da će ispitanici koristiti lijekove za svoje zdravstvene probleme.


Konkretno, tri do četiri posjeta tjedno zelenom ili plavom području povezana su s 33% nižom šansom za korištenje lijekova za mentalno zdravlje, 36% manjom šansom za korištenje lijekova za visoki krvni tlak i 26% za korištenje lijekova za astmu.