Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Korisne smjernice

9 savjeta kako pomoći djeci da (p)ostanu organizirana

Autor: Life

07.02.2023. 08:30
9 savjeta kako pomoći djeci da (p)ostanu organizirana

Foto: Pexels

Uz puno obaveza, i djeci je teško ostati fokusiranima, no nije nemogućeDjeca često nemaju percepciju oko organizacije vremena, kao niti o važnosti kreiranja rutine, učenja i odrađivanja obaveza.


Tu je velika uloga roditelja/skrbnika, u ukazivanju na važnost tih stvari i usmjeravanje kako da ih zapravo sprovedu.


Donosimo devet savjeta kako pomoći djeci u organizaciji!


Napravite raspored
Izradite dnevni raspored za vaše dijete koji će odrediti vrijeme za školske obveze, izvannastavne aktivnosti i slobodno vrijeme, kako bi lakše mogli pratiti i organizirati vlastite obaveze, te kako bi znali kada je vrijeme za koju aktivnost.


Korištenje kalendara


Potaknite vašeg mališana da koristi kalendar za praćenje nadolazećih zadataka, testova i događaja, te da u njega bilježi bitne datume kako ne bi bilo zaboravljanja!


Odredite prioritete


Porazgovarajte s djetetom te mu pokušajte pojasniti što su to prioriteti i kako ih odrediti.


Podijelite zadatke


Ponekad se neka obaveza iz djetetove perspektive čini teškom i nemogućom, te mu tu možete pomoći tako da im razložite jedan veliki zadatak na mnije cjeline koje je lakše riješiti.


Postavite ciljeve


Potaknite dijete da samo sebi postavi kratkoročne i dugoročne ciljeve i pomozite mu da napravi plan za postizanje tih ciljeva. Tako će dobiti širu perspektivu uspjeha i ostvarenja ciljeva.


Ne zaboravite na pauze


Podsjetite svoje dijete da uzima redovite pauze dok uči ili radi na zadatku, te obavezno napomenite da je uzimanje pauza posve u redu i poželjno kako bi rad i fokus bio kvalitetniji.


Uspostavite rutinu


Kao što postoji vrijeme za izvršavanje određenih zadataka, tako bi trebala postojati i svojevrsna redovna rutina, kao što je pisanje domaće zadaće ili svakodnevno učenje.


Ograničite smetnje


Za vrijeme učenja ili pisanja domaće zadaće, potaknite dijete da samo prepozna i potom ograniči smetnje u svojoj okolini, kao što je isključivanje obavijesti na mobitelu tijekom učenja.


Vježbajte samorefleksiju


Potaknite dijete na redovito razmišljanje o tome kako koristi svoje vrijeme i napomenite da je u redu po potrebi napraviti prilagodbe.