Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sjajni trikovi

5 pravila koja trebate znati prije kupovine božićnog drvca

Autor: Mija Dropuljić

12.12.2022. 07:06
5 pravila koja trebate znati prije kupovine božićnog drvca

Foto: iStock

Odaberite božićno drvce koje će trajati uz ove ključne savjeteZa razliku od gotovo svakog blagdanskog filma koji se često prikazuju na televiziji, kupnja božićnog drvca nije uvijek tako jednostavna radnja i ne znači nužno slučajan prvi susret sa srodnom dušom. Jako je bitno prije ulaganja u svoje idealno božićno drvce uzeti u obzir nekoliko važnih stvari. 


Kupujte rano


Idealno vrijeme za kupnju drvca je već u koji tjedan prije samog Božića.


Cijene će biti niže, a i dalje ćete imati mnogo izbora. Ako niste u prilici pronaći tako rano božićno drvce ili nemate pristup vozilu za prijevoz od nekog daljeg prodajnog mjesta, uvijek postoji opcija kupnje božićnog drvca online.


Dobro izmjerite prostoriju
Prije nego što krenete u potragu za savršenim drvcem, odredite prostor koji će zauzimati. Izmjerite visinu stropa prostorije u kojoj ćete postaviti jelku, a zatim razmislite o maksimalnoj visini koju drvce može imati.


Nemojte zaboraviti uzeti u obzir i širinu ulaznih vrata. 


Provjerite suhoću 


Ako kupujete drvce koje nije autohtono u vašoj regiji, obratite dodatnu pozornost na probleme poput svježine iglica, jer je drvce bilo u tranzitu. Izbjegavajte drveće koje leži na hrpama ili se peče na suncu.


Predlaže se da stablo lagano protresete kako biste bili sigurni da ne ispušta zelene iglice prije nego što ga čak i pomaknete s parcele. 


Prakticirajte sigurnost od požara


Najlakši način da spriječite kućni požar je da pazite na svjetla kojima ga ukrašavate, odlučite se za LED svjetla (koja se ne zagrijavaju) kad god je to moguće. Svjetla su ta koja mogu izazvati požar.


Uvjerite se da nema prekida u liniji i da ne napravite kratki spoj.


Razmislite o svojim ljubimcima


Ako imate kućne ljubimce, možda biste se trebali odlučiti za umjetno drvce. Živo stablo može biti opasno za životinje koje vole žvakati, a ulja iz iglica na određenim stablima mogu iritirati njihova usta i čak uzrokovati simptome poput povraćanja ili smrtonosnih crijevnih začepljenja.


Neka se stabla također mogu tretirati kemijskim konzervansima od kojih se životinje mogu razboljeti. Ako ste zabrinuti da se vaša mačka ili pas ne mogu držati podalje od drvca, nabavite umjetno drvce.