Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Promjene

20 znakova koji vam poručuju samo jedno: vrijeme je da date otkaz!

Autor: Sanda Milinković

20.02.2023. 07:55
20 znakova koji vam poručuju samo jedno: vrijeme je da date otkaz!

Foto: iStock

Ako ste u fazi premišljanja oko trenutnih poteza u karijeri...U životu je promjena jedina konstanta i to se itekako odnosi na korake u karijeri. Neočekivani, ali i planirani događaji, uza sve ono što naučite putem, mogu utjecati na razvoj i odabir vaše karijere.


Ako ste u fazi premišljanja oko trenutnih koraka i posla, donosimo 20 znakova koji vam govore da je vrijeme krenuti dalje.


Prekvalificirani ste


Nije loša ideja nakon diplome prihvatiti niže ili pripravničko radno mjesto u kompaniji, čak i ako imate znanje za odgovornije radno mjesto. Ako ste u situaciji da ste na istom radnom mjestu već jako dugo, možda je dobra ideja pronaći bolji posao za kojeg neće biti prekvalificirani.
“S druge strane, provjerite interne natječaje u kompaniji ne bi li pronašli radno mjesto koja vam više odgovara”, kaže konzultantica za karijere Claire Savoie.


Nemate priliku za rast


Čak i ako uspijete dobiti posao koji odgovara vašim vještinama, taj bi vam posao trebao pružiti mogućost za napredovanjem. Naravno, ne možete očekivati pretjerana unaprjeđenja u kratkom vremenskom roku, ali ako vidite da dugoročno nećete napredovati, preispitajte ostanak na svom radnom mjestu.


Drugdje su bolje prilike


Ako u međuvremenu naletite na posao koji pruža mogućnost napredovanja i uključuje većinu značajki koje tražite, možda je vrijeme da napustite trenutno radno mjesto i krenete u drugu kompaniju. Prije nego napravite takvu veliku odluku, promislite o svim plusevima i minusima trenutnog radnog mjesta.


Promjene


Kada kompaniju kupi neki veći igrač, obično dolazi do unutarnjeg restrukturiranja i eliminiraju se duple uloge. Ako primjećujete da vam je pozicija u opasnosti, ne bi bilo loše potražiti radno mjesto negdje drugdje.


Problemi u poslovanju


Slično prethodnome, ako primjećujete da bi vaš poslodavac uskoro mogao ispasti iz posla ili se bliži kakav bankrot, bilo bi mudro napraviti korake u smjeru nove karijere.


Upitna etika


Možda u vašem radnom okruženju nema ničeg toksičnog, ali ako zadatci koje trebate obaviti idu protiv vaše etike, otkaz bi mogao biti dobra ideja. Poslodavac koji od zaposlenika zahtjeva neetičnost u radu sklon je sudskom procesuiranju, kao i radnik koji je u znanju napravio nešto neetično.


Plaća


Novac ne bi trebao biti jedina stavka o kojoj razmišljate po pitanju posla, ali je vrlo važan aspekt. “Trebali bi izdvojiti vrijeme i raspraviti plaću s nadređenima”, kaže Savoie. Ako smatrate da ste potplaćeni i ništa se nakon razgovora ne mijenja, nema štete od toga da potražite isti posao na nekom drugom mjestu.


Loša ravnoteža poslovnog i privatnog života


Normalno je iskusiti periode kada je posla više no inače i zahtjeva više vremena. Ali, ako vam je narušena ravnoteža privatnog i poslovnog života jer je posla konstantno previše, a vaši nadređeni ne daju mogućnost fleksibilnog obavljanja zadataka, razmislite o promjeni posla.


Nepoštivanje osobnog vremena


Slično prethodnome, ako vaš nadređeni zahtjeva da radite tijekom marende, zadaje posao tako da ga morate obavljati vikendom ili očekuje da radite nakon posla od kuće, onda imate stvaran problem. Ako razgovor sa šefom ne riješi situaciju i on nastavi ne poštivati vaše radno vrijeme te ono osobno, onda je doista vrijeme da promijenite posao.


Vještine ne odgovaraju poziciji


“Ako osjećate da je velika razlika između onoga što se od vas očekuje naspram vaših vještina, završit ćete nesretno i pod totalnim ‘burn outom'”, kaže Julie Carignan. U takvoj bi situaciji bilo bolje pronaći posao koji odgovara vašim sposobnostima.


Nesigurno radno okruženje


Svi imamo račune za platiti što znači da većina nas mora raditi. Ali, ako ste uvijek negativni prema poslu ili još gore, vlastitom prijatelju savjetujete da se ne zaposli u vašoj kompaniji, onda razmislite o promijeni posla.


Treba vam time-out


Nakon teških i traumatičnih događaja, unatoč najboljoj namjeri, može vam biti izazovno, ako ne i nemoguće, vratiti se na posao. Nema sramote u tome da uzmete dopust i dođete na sebe.


Neslaganje sa šefovima


Izazovna situacija sa šefom nije nužno razlog za otkaz. Razlike u mišljenju događaju se, a nije rijetkost niti povišen ton iako njemu nikako nije mjesto na poslu. Ako vam se ovo događa stalno i utječe negativno na vas, krenite dalje. “Pokušajte riješiti situaciju sa šefom, a ako ne uspije, ne znači da morate trpjeti nepoštivanje”, kaže Savoie.


Loš šef


Nadređeni nekad mogu biti totalno hladni, može im nedostajati vještina vođenja ljudi, a mogu biti i totalno nesposobni za radno mjesto koje obavljaju. Ako se takvo ponašanje nastavlja, vrijeme je da odete dalje.


Toksična klima


Klike su se formirale u vašem uredu. Interne mikro svađe događaju se na dnevnoj bazi, sabotirajući cijeli kolektiv i stvarajući radnu klimu nemogućom i toksičnom.


“Ako ste u toksičnom radnom okruženju i vaša organizacija po tom pitanju ne radi ništa, možda je prikladno potražiti novi posao”, kaže Carignan.


Anksioznost


Poneki projekti ili stresna razdoblja na poslu daju određenu dozu anskioznosti. Ali, to se ne bi trebalo događati niti na duži period niti stalno. Ako se osjećate anskiozno svaki put kada krenete na posao, razmislite da ga promijenite.


Manjak entuzijazma


Nismo svi sreće da zarađujemo od onoga što volimo, ali vaš bi vam posao trebao pružiti bar neku dozu entuzijazma i interesa. “Kada vam posao dosadi i čini vam se da ste već sve vidjeli i nemate više nikakvih izazova, promijenite ga”, kaže Carignan.


Nedovoljno posla


Na poslu ste dva sata i završili ste sve zadatke. Sada gledate sat i razmišljate kada ćete kući. I to vam je dnevna rutina već tjednima. Ako vam je na poslu jako dosadno i događa se konstantno, a već ste raspravljali o tome sa šefom, možda je vrijeme za promjenu scene.


Novi horizonti


Normalno je ponekad razmišljati o tome kako bi bilo živjeti negdje drugdje, ali ako zaista želite putovati i raditi u drugoj držati, sada je vrijeme da pokušate ostvariti taj san.


Ne dijelite jednake vrijednosti s kompanijom


Ovo se može dogoditi uslijed promjene u rukovodstvu, rekonstrukcije ili sličnih razvoja. Više ne dijelite jednake vrijednosti kao kompanija u kojoj radite ili vam je šef problematičan. “Uvijek sve ovisi o tome koliko utječe na nas. Preferiram razgovarati o tome da vidim možemo ili ne pronaći zajednički jezik između dvije strane”, kaže Savoie.


Ako ne možete tu gdje jeste, onda je vrijeme da krenete negdje gdje ćete biti sretniji.