Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

PRESICA U RIGI

Zlatko Dalić otkrio kako će Vatreni igrati protiv Latvije u izostanku Mate Kovačića i Luke Sučića: “Igrat ćemo više napadački…”

Autor: Portal Novi list

17.11.2023. 19:46
Zlatko Dalić otkrio kako će Vatreni igrati protiv Latvije u izostanku Mate Kovačića i Luke Sučića: “Igrat ćemo više napadački…”

Foto: Zlatko Dalić/Foto PIXSELL



Zlatko Dalić izašao je ispred novinara na presici u Rigi gdje će Vatreni ove subote od 18 sati odigrati supervažan kvalifikacijski ogled protiv Latvije. Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji za izravni plasman trebaju obje pobjedi i pomoć primjerice Armenije protiv Walesa.


– Ne razmišljam o tome, nisam fokusiran na njih nego na nas i da mi obavimo svoj posao. Mi moramo uzeti šest bodova, došli smo po tri boda. Možda će rezultat iz Erevana djelovati u nekom smjeru prema nama jer znat ćemo ga, budući da igraju ranije – govorio je na početku presice izbornik Vatrenih i nastavio:


– Nećemo razmišljati o Armeniji, nama je Latvija najvažnija utakmica, to nam je jako bitno, nema smisla kalkulirati. Želimo da svi budemo fokusirani, ne odmaran nikoga. Ali svjestan sam da Ivanušec i Kramarić dugo nisu igrali, nemaju minutažu, moramo ih spasiti i sačuvati koliko god možemo za Armeniju. Ne razmišljamo o Armeniji nego o njima koji dugo nisu igrali.




Tko će igrati umjesto Kovačića?


– Velike je šteta da smo izgubili Sučića, bio je u prvom planu da on bude taj. Sad je i on otpao zbog zdravstvenih tegoba, igrat ćemo više napadački, bit će dva vezna i polušpica. Spremamo se igrati drugačije kad već nema Kovačića.


Imate li plan B ili C za Latviju?


– Imamo respekt prema protivniku, pogotovo što igra doma. Turci su teško ovdje dobili, Armenija izgubila… Moramo biti strpljivi, bit će potpuno drugačija utakmica nego u Rijeci. Teža, napornija. Oni su primili većinu golova u zadnjih 15 minuta. Psihološka priprema je jako bitna.


U ekipi je Ante Budimir koji je u sjajnoj formi. Hoće li mu igra biti prilagođena?


– Mora biti. Kad su igrali Musa i Beljo govorio sam da ekipa nije igrala za njih, u dvije utakmice nismo stvorili šansu, za takvog napadača moramo napraviti pas i centaršut, bez toga neće biti na nivou. Dobro je što je u drugoj formi, tražio sam napadača za budućnost, ali nitko nije pokazao više od Budimira. Očekujem da opravda povratak u reprezentaciju.


Koliko će to biti kad se zna kakva imamo krila i bekove?


– Cijela igra se mora na to fokusirati. Stanišić to može raditi jako dobro. Cijela ekipa mora biti bliže golu, okomitija, moramo prolaziti jedan na jedan, uzeti više rizika. Lopte smo davali natrag, kad je zablokiran vezni red, nismo imali rješenja. Tražim od igrača da pokušavaju, da uzmu rizik, igraju jedan na jedan, moramo zabiti gol. Latvija  djeluje dobro kao ekipa, opasni su u tranziciji, imaju dobrog visokog napadača, imaju energiju, dobro se brane, a jaki su u prekidima – rekao je Dalić.