Nedjelja, 12. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

ženska odbojkaška reprezentacija

Zadranka Josipa Marković izborila mjesto u reprezentaciji

Autor: Šime Ćurko

06.07.2023. 19:34
Zadranka Josipa Marković izborila mjesto u reprezentaciji

Foto: HOS-CVF.HR



Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija pokušat će osigurati ostanak u Ligi nacija na Challenger Cupu, turniru koji će se održati u francuskom gradu Lavalu od 27. do 30. srpnja, a suparnice će joj biti reprezentativke Kolumbije, Kenije, Meksika, Vijetnama, Švedske i Ukrajine. Naše su igračice ovo ljeto prvi put nastupile u Ligi nacija, te su u 12 utakmica ostvarile dvije pobjede uz 10 poraza i zauzele pretposljednje, 15. mjesto.


Kako je iza Hrvatske ostala samo Južna Koreja koja ima zaštićeni status, u kvalifikacije za nastup dogodine morat će Hrvatska za koju je nastupila i Zadranka Josipa Marković, koja je osim na poziciji primačice pucačice zaigrala i na mjestu libera.


– Budući da smo prvi put u Ligi nacija, cilj nam je bio ostanak. Premda smo bile blizu, nažalost nismo uspjele osigurati još jednu pobjedu, s kojom bismo potvrdili status. Znali smo da će to biti težak posao s obzirom na to da imamo izrazito pomlađenu reprezentaciju i nedostatak iskustva – kaže Marković, koja ističe da se odlučujućim pokazao poraz (3:0) od Bugarske u prvom kolu.




– Budući da nam je Bugarska bila glavni konkurent za relegaciju, jako mi je žao što je upravo ta utakmica bila prva. Trebalo nam je vremena za probiti led i pronaći pravi ritam. O tome govori i rezultat prvog turnira u japanskoj Nagoyji, koji je prošao bez osvojenog seta.



Pomlađena reprezentacija


Na drugom turniru u Brasiliji sve je izgledalo bolje.


– Pobijedile smo dvije od četiri utakmice, što nam je ojačale nadu u ostanak, Na trećem turniru u Bangkoku pridružile su nam se kapetanica Samanata Fabris i Božana Butigan. Nažalost, to nam nije pomoglo za izboriti ostanak.


Sve u svemu, jako smo pomlađena reprezentacija za koju je ovo bilo veliko iskustvo, ali i, bez obzira na rezultat, korak naprijed. Smatram da još nismo pokazale svoju najbolju igru i da smo u određenim situacijama bile pod grčem.


Priliku za pokazati pravo lice, i dokazati da joj je mjesto u elitnih 16 Hrvatska će imati krajem srpnja na Challengeru Cupu.


– Nadam se da ćemo tu priliku maksimalno iskoristiti. Ovo iskustvo nam je pokazalo na kojoj smo razini trenutačno i koristit će nam kao motivacija za rad na našim slabostima i unaprjeđenju igre.


Marković dobiva sve veću minutažu u reprezentaciji.


– Zahvalna sam na prilici da budem među najboljim hrvatskim, a i svjetskim odbojkašicama, što ću sigurno iskoristiti kao motiv za daljnji rad i napredak – zaključila je prva zadarska reprezentativka nakon Antonije Kaleb.