ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

DRŽAVNI PRVAK U BACANJU KOPLJA

Zadranin Vladimir Gašpar na SP-u u Parizu: "Cilj je norma za Paraolimpijske igre"

Autor: Alen Plahinek

08.07.2023. 15:15
Zadranin Vladimir Gašpar na SP-u u Parizu:

Foto: HINA/DAMIR SENČAR



Od 8. do 17. srpnja u Parizu će se održati 10. izdanje WPA Svjetskog prvenstva u paraatletici, na kojem će nastupiti više od 1.200 natjecatelja iz 107 država među kojima i deset hrvatskih paraatletičara. SP je kriterijsko natjecanje za Paraolimpijske igre iduće godine u istom gradu i plasman od prvog do četvrtog mjesta osigurava jednu kvotu za Hrvatsku. I Zadar će na SP-u imati svojeg predstavnika, Vladimira Gašpara, člana AKOI Fortius i državnog prvaku u bacanju koplja. Prije nego što su krenuli put Pariza porazgovarali smo s Gašparom, o očekivanjima u natjecanju s najboljim svjetskim bacačima koplja.


– Trenutačno smo u završnim pripremama, još koji trening i to je to. Idemo sljedeći četvrtak za Pariz i nadamo se najboljem. Koplje je na rasporedu u nedjelju 16. srpnja. Jako sam zadovoljan odrađenim pripremama i vjerujem da bi sve trebalo biti dobro. Cilj je biti među najbolja četiri i kvalificirati se za Paraolimpijske igre sljedeće godine, također u Parizu. Sretan sam i zadovoljan što me svi potiču i cijene, naročito trener Edi Stipić i obitelj i to mi je veliki vjetar u leđa – rekao je Gašpar te istaknuo tko će biti »najljuća« konkurencija.


Foto: HINA/DAMIR SENČAR


Bez potpore Saveza


– Jedan Kinez je stvarno najbolji na svijetu. Odličan je kako i momak, tako i sportaš, sjajno baca, ali ima i bolje uvjete u odnosu na mene. Iako je, po meni najbolji na svijetu, ne znači da ga jednog dana možda neću »skinuti«.




Porazgovarali smo i s njegovim trenerom, Edijem Stipićem o pripremama te Gašparovoj formi.


– Teško je imati neke procjene. To je sport, a on je uvijek nepredvidljiv. Uložili smo jako puno truda za biti što spremniji na natjecanju. Dolazimo u Pariz kao državni prvaci i kao daleko najbolji Europljani i nadamo se dobrom plasmanu. Želimo barem biti na razini rezultata s prošlog Svjetskog prvenstva. Medalja je ipak predaleko, no priželjkujemo da bismo mogli doći i do četvrtog mjesta – kazao je Stipić te se dotaknuo Vladimirove trenutačne forme.


– Borili smo se s ozljedama, zbog toga je Vlado i ispao i skrbi od Saveza. Da bi bio u kompletnom programu koji financira Savez potrebno je stalno biti na maksimumu, odnosno na najvišoj razini, a to nismo mogli postići zbog raznih ozljeda. I onda, Vlado dođe i postane prvak države u travnju ove godine. Smatram da je uspjeh još i veći, upravo iz tog razloga jer Savez nije maksimalno uz njega. Sve u svemu to je čudna situacija, ali ne možemo sebi pomoći, guramo dalje. Isto tako, prema trenutačnoj rang ljestvici, Vlado je i najbolji Europljanin, ali to ne može dokazati jer od 2021. do 2025. godine nema Europskog prvenstva, što je isto poprilično čudna situacija.



Izbornikove procjene


SP je najavio i Damjan Sedić, hrvatski izbornik.


– Prema trenutačnom stanju na svjetskog rang listi najviše se očekuje od Mikele Ristoski, Denija Černija, Miljenka Vučića, te Matije Sloupa. Ne treba otpisati niti iskusne Ivana Katanušića i Velimira Šandora. Baković konstantno napreduje, Gašpar i Presečan su imali mali stanku, ali dižu formu, dok je Ivana Purkić novo ime i perspektivna atletičarka. Svjetska paraatletika se posljednjih godina rezultatski jako podigla i teško je prognozirati medalje, međutim bio bih zadovoljan s dvije medalje i četiri kvote za paraolimpijske igre – kazao je Sedić.


Od osnutka Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom, hrvatski paraatletičari osvojili su na svjetskim prvenstvima ukupno 29 svjetskih odličja – sedam zlata, devet srebra i 13 bronci.