Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

GOTI MARIČIĆ

Zadarski rukometaš novi je član slovenskog prvoligaša iz Velenja

Autor: Šime Ćurko

31.08.2023. 21:22
Zadarski rukometaš novi je član slovenskog prvoligaša iz Velenja

Foto: Arhiva ZL



Zadarski rukometaš Goti Maričić (2001.), koji je posljednje dvije i pol godine bio član Trogira (dvije sezone je igrao u Premijer ligi), potpisao je za Gorenje iz Velenja. Riječ je o momčadi koja je lani bila druga u Prvoj slovenskoj ligi, s pet bodova manje od prvaka Celja.


– Ovo je veliki uspjeh za mene, nakon Trogira došao sam u momčad koja će ove sezone igrati u skupini Europske lige. Gorenje je poznato i kao odlična momčad za razvoj mladih igrača te očekujem da ću u novom klubu nastaviti napredovati. Dogovorili smo se na dvije sezone, s mogućnošću produženja ugovora na još godinu dana – rekao je Maričić, koji se sa svojih 190 cm odlično snalazi na lijevom krilu. Nakon završetka sezone u Premijer ligi, u kojoj je postigao 110 golova, Maričić je dobio još jedno priznanje, poziv na okupljanje reprezentacije.


– Trenirali smo pet dana. Radilo se jako dobro i prvi put sam bio u okruženju s igračima koji su svi u profesionalnom rukometu, i to u jakim klubovima. Zahvalan sam izborniku Goranu Perkovcu koji me pozvao i dao sam sve da opravdam taj status. Za kraj okupljanja odigrali smo međusobnu utakmicu, s kojom sam također bio jako zadovoljan. Nadam se novoj prilici u reprezentaciji, biti dio takve momčadi je najviše što kao rukometaš u svojoj državi mogu postići.


Arbanasi




Maričić je rukomet počeo trenirati s 12 godina u Arbanasima, kod trenera Žarka Jakšića, Tomislava Škulića i Tomislava Zelića.


– Trenirali smo u početku na igralištu u uvali Bregdetti i rukomet mi se brzo svidio. Kad su Arbanasi ispali iz Prve kadetske lige nas nekolicina je prešla u Zadar gdje samo igrali kadetsku ligu i polagano dobivali priliku među seniorima.


U razgovoru za Zadarski list u siječnju 2021. Maričić je izjavio kako mu je želja »igrati rukomet na višoj razini«, što se vrlo brzo i ostvarilo.


– Rukomet mi je životni prioritet i odlazak u jaču sredinu bi jasnije pokazao kakve su mi mogućnosti. Dovoljno sam mlad da mogu napredovati – govorio je tada Goti.


Pritom se može istaknuti da je u ljeto 2020. bio na probi u Dubrovniku, ali se vratio u Zadar. Takav rasplet ga nije obeshrabrio, već je nastavio raditi za »više ciljeve«.


– Trogir mi je jako puno pomogao. Nakon pola sezone bili smo prvaci Prve lige i ušli u Premijer ligu. Sigurno je da sam u tih dvije i pol godine postao bolji igrač, na čemu sam Trogiru jako zahvalan. Odlične igre smo naplatili plasmanom u finale Kupa, što je za klub bio povijesni uspjeh koji je donio mogućnost igranja u Europskom kupu. Počeo sam s Trogirom pripreme i za novu sezonu, ali se javilo nekoliko klubova koji su me željeli dovesti. Na kraju je sve dogovoreno s Gorenjem.


Zadar


Nedavno su Zadar 1954 i Trogir odigrali trening utakmicu, na kojoj je bio i Maričić.


– Zadar ima zanimljivu momčad. Iako je otišlo nekoliko kvalitetnih mladih igrača, očekujem da će se boriti za vrh Prve lige. Vratili su se neki iskusniji momci i s njima će i oni mlađi sigurno napredovati. Novi trener je Nino Jerak koji je u rukometu cijeli život i mogao bi Zadar biti jako dobar. Problem je što je u Prvoj ligi uvijek nekoliko klubova koji napadaju prvo mjesto, pa i o tome treba voditi računa.


Slovenskim rukometom godinama dominira Celje, no Gorenje je titulu prvaka nakon 2012. 2013. uzelo i 2021.


– Celje je malo ispred, ali Gorenje i Trebnje su jako blizu. Velika su zato očekivanja i od ove sezone. Klupski rukomet u Sloveniji je jako popularan, liga je vrlo kvalitetna, što potvrđuju i rezultati u europskim natjecanjima. U tom me smislu ono što sam vidio u Velenju oduševilo. Momčad prati cijela logistika i ništa nam ne fali.