Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ABA liga, 22. kolo

Zadar se večeras preko Igokee želi usidriti na petom mjestu

Autor: Andrija Dešpoja

07.03.2024. 08:15
Zadar se večeras preko Igokee želi usidriti na petom mjestu

Foto: Luka Jeličić



Regionalna sezona ulazi u svoju završnu fazu s pet posljednjih kola osnovnog dijela, a taj jedan od najzanimljivijih trenutaka kampanje širokih očiju se promatra iz svlačionice na Višnjiku. Momčad Danijela Jusupa uživa u najboljem abaligaškom plasmanu u zadnjih 15 godina, jer trenutačno peto mjesto s omjerom od 12 pobjeda i devet poraza se ne pamti još od sezone 2008./09. kada se dogodila selidba iz Jazina u Krešin dom i kada se u godini dana na klupi izrotiralo čak troje trenera.


Danijel Jusup (KK Zadar)

Danijel Jusup (KK Zadar)


Težak gost


A da bi se ostalo »u sedlu« i prema doigravanju otišlo s odličnog petog mjesta, »pod mus« je večeras ostvariti pobjedu kontra jednog od najvećeg konkurenta za taj plasman. Momčad Igokee od 18 sati je gost Krešinog doma i Zadrani bi u slučaju pobjede ostavili sastav iz Laktaša dva koraka iza, te bi se u završna četiri kola uglavnom pratila Mega, koja i po formi i po rasporedu, jedina onda može ugroziti doseg koji se recimo prije dvije godine mogao samo sanjati na Višnjiku, a danas je eto realnost da Jusupova momčad čak razmišlja i o prolasku među četiri najbolja kluba u regiji, za što bi im peta pozicija bila svakako dobrodošla. No, da ne bi ispalo kako se radi račun bez krčmara, Zadar mora još itekako zaslužiti željeni cilj u srazu s protivnikom koji mu svakako ne leži kroz povijest igranja ABA lige. Potvrdit će to polovičan omjer 6-6 na domaćem parketu te poražavajućih 1-12 u Laktašima, a posljednje slavlje nad Igokeom u Krešinom domu Zadrani su doživjeli pred pet i pol godina, u sezoni 2018./19. pod Antom Nazorom kada je upisana pobjeda 95:90. U toj utakmici zanimljivo najbolji igrač Zadra je bio Luka Božić s 19 koševa, deset skokova i sedam asistencija, a što se tiče traumatičnih iskustava najviše se pamti dvoboj iz prvog dijela tekuće sezone kada je u Laktašima Jusupova škvadra ostala praznih ruku nakon produžetka. Rezultat iz te utakmice 100:94 također bi mogao predstavljati jedan od ciljeva u večerašnjem srazu, jer u slučaju eventualnih krugova pobjeda od šest i više razlike sigurno bi pomogla, no definitivno je jedan i jedini cilj pokušati zaključiti priču s dva boda u džepu, pa makar došli i s pola koša razlike.


Arijan Lakić (KK Zadar)


Ramljak upitan


Da se pred Zadranima nalazi teška misija potvrdio je nastup Igokee u ponedjeljak na parketu Budućnosti gdje je na kraju ostala kratkih rukava s porazom 79:76, no i taj tijesan ishod u srazu s Eurokup momčadi ukazuje da se sastav iz Laktaša nije raspao nakon »novogodišnje rasprodaje« kada su klub napustila četiri nositelja. No, i bez Nikole Tanaskovića, Zorana Nikolića, Nemanje Gordića te Stefana Moodyja, njihov trener Vladimir Jovanović ima pod sobom solidan roster koji je nakon stanke osnažen s razigravačem reprezentacije Hrvatske, Goranom Filipovićem, pa su i najave stratega Zadra išle u smjeru da je protivnik iznimno opasan i tradicionalno neugodan u gostima.




– Igokea je napravila velike promjene u rosteru na polovici sezone. Kada su shvatili da neće proći u drugi krug FIBA-ine Lige prvaka otpustili su neke bitne igrače i malo su rezultatski pali, ali ne mislim da je to bilo zbog gubitka kvalitete, već zbog šoka koji se svakoj momčadi dogodi kada je napusti više igrača. Stoga im je trebalo određeno vrijeme da se sve namjesti u njihovoj igri, a to je pokazala utakmica u Podgorici pred tri dana gdje su stvarno bili do zadnje lopte u igri. Radi se o dobroj momčadi koja se stabilizirala i dolaskom Filipovića su dobili jednu dozu kreacije i kvalitete na vanjskim pozicijama. Čeka nas zahtjevna fizički i mentalna utakmica i zato svih nas tjera da se više angažiramo i potrošimo više vremena za pripremu kako bi se došlo do pozitivnog rezultata. Nadam se da ćemo uz pomoć naših vjernih navijača odigrati dobru utakmicu i ostvariti na koncu povoljan rezultat – kazao je Jusup uoči dvobojas Igokeom u koji će po svemu sudeći njegova momčad ući s velikim hendikepom jer je vrlo upitan nastup kapetana Marka Ramljaka.


– Ramljak zadnja dva dana muči muku s povišenom tjelesnom temperaturom i njegov nastup će ovistiti o liječničkoj procjeni te će se nešto više na tu temu znati uoči početka utakmice


– Dovde smo došli jer smo išli iz utakmice u utakmicu i nismo pravili neke kule od karata, mislim da to ne vodi nikud. Osnovni cilj, a to je ostanak u ligi, smo osigurali. Sada smo na rubu matematičke potvrde plasmana u doigravanje i u tom pravcu moramo razmišljati, a ne o eventualnim pozicijama. Ako bude onda super, ali ne razbijamo glavu s time, već idemo iz utakmice u utakmicu – kazao je za kraj strateg Zadra.