Četvrtak, 27. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Premijer liga, doigravanje

ZADAR POVEO U POLUFINALU S 1-0: Obrana u nastavku presudila Dinamu

Autor: Andrija Dešpoja

13.05.2024. 22:20
ZADAR POVEO U POLUFINALU S 1-0: Obrana u nastavku presudila Dinamu

Foto: Andrej Jančijev/KK Zadar



Polufinale s Dinamom koje se igra na samo dvije dobivene utakmice košarkaši Zadra otvorili su na najbolji mogući način, slavljem pred oko dvije tisuće svojih navijača u Krešinom domu rezultatom 83:68. Poveli su  tako igrači Danijela Jusupa s 1-0 i ispružili se jednom nogom prema finalnoj seriji, no sukladno očekivanjima su imali iznimno težak zadatak kontra zagrebačkih „Modrih“ koji su posebno u prvom poluvremenu pošteno namučili domaći sastav, ali su u nastavku susreta vidno fizički podkapacitirani gosti bili primorani potpisati kapitulaciju.



Mučenje na otvaranju


Samo otvaranje je proteklo u popriličnom mučenju na obje strane, teško se dolazilo do poena pa su četiri početne minute zaključene sa škrtih 5:5. Zadar je imao jasnu namjeru načeti družinu Josipa Sesara ubrzavanjem igre i trčanjem u njihova leđa, no nije uspio to i naplatiti. Propušteno je nekoliko izglednih prilika za lagane poene iz kontranapada, a u prilog Jusupovim štićenicima nije išlo ni to što su u bunar bacili četiri lopte. Dinamo pak nije stajao skrštenih ruku, već je znalački iskoristio tu jednu kombinaciju košmara i početne treme domaćih košarkaša i 9:0 serijom pobjegao na 5:14, natjeravši tako njihovog stratega na pozivanje prve minute odmora. Taj prisilni predah pokazao se itekako korisnim jer je Zadar nošen kapetanom Markom Ramljakom u naredne tri minute stigao do preokreta (16:14). Gosti su se uspjeli rekuperati do konca prve dionice, stigli su do novog vodstva (18:21) ubačajima Filipa Kraljevića, Mislava Brzoje i Ivana Vučića koji je usput natjerao Ramljaka da napravi svoj treću osobnu, što je uz ranije razbijenu glavu Karla Žganeca, donijelo Jusupu pregršt briga pred preostale tri četvrtine.




Međutim, domaći strateg dobio je pomalo i nenadano kompenzaciju u igračima s klupe, a nju su u drugoj četvrtini predvodili Juan Davis i Dario Drežnjak koji su ubačajima izvan perimetra poveli Zadar do dotada najvećih devet koševa viška (37:28). Davis je uz namještene nišanske sprave bio i skakački nadahnut, doprinijevši s čak četiri lopte uhvaćene u gostujućem reketu, no enormna požrtvovnost ga je koštala četvrte osobne i brzog povratka na klupu. Taj trenutak poprilično je omeo domaću momčad koja je prosula kantu s izmuženim mlijekom i dopustila Dinamu potpuni povratak u egal (38:38). Za sve koševe u toj povratničkoj seriji krivcem je ispao gostujući kapetan Hrvoje Garafolić, a Zadrani su se mogli pak utješiti solidnim dvjema završnim minutama prvog poluvremena u kojima su se uzdigli preko Luke Božića i Arijana Lakića do šest plusa (44:38).



Obrambeni zid


Igra toplo-hladno u oba tabora obilježila je prvih 20 minuta, dok se u domaćem svakako gledalo da se u nastavku pošto-poto izbjegnu učestale crne rupe koje su dotad ostavljale Dinamo na životu. U Jusupovom planeru podcrtano crvenom bojom bio je eventualan ulazak u egal završnicu u kojoj bi gosti imali puno veće šanse, stoga se najveći posao morao odraditi u trećoj četvrtini. A tamo su se Zadrani uspjeli prvenstveno nametnuti obranom koja je držala goste čak pet i pol minuta bez ubačaja, dok su trice Žganeca i Lakića  donijele odmak na odličnih 14 koševa prednosti (52:38). Nešto je potom morao napraviti i Dinamo koji je nakon preduge napadačke suše uspio prepoloviti zaostatak posredstvom Ivana Vrgoča i Brzoje (52:45), ali morao je kad-tad na drugoj strani proraditi najbolji igrač ABA lige koji je sa sedam koševa zaredom vratio mir u domaće redove (61:48). S tom zalihom Jusupova momčad je stigla na korak od pobjede, ali za potvrdu je trebalo pričekati još pet minuta i bijeg Zadra na 19 koševa prednosti (72:53) koji je izrežirao Drežnjak. Tu je nestala i zadnja šansa gostima za iznenađenjem koje će pak morati potražiti u drugoj utakmici u četvrtak. Drežnjak je predvodio domaću momčad s 23 ubačaja, 21 je dodao Božić, a 12 je ubacio Davis. Kod Dinama je prednjačio Garafolić s 15 koševa, a 14 su dodali Vučić i Brzoja.


Danijel Jusup, trener Zadra: Očekivali smo ovakvu utakmicu, znali smo da će biti čvrsta, s puno kontakta, bili smo spremni. Nisam zadovoljan s ulaskom u  utakmicu, nismo u početku prezentirali ono što smo dogovorili, bilo smo spori i uspavani. Imali smo zaostatak od devet razlike, što nije bilo dobro. Zaustavili smo njihovu tricu i skok, ali imali i 20 izgubljenih lopti, što je puno. Ako mislimo i dalje pobjeđivati, morat ćemo taj broj izgubljenih lopti smanjiti. Nadam se da ćemo se i dalje veseliti.