Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

raspored nove sezone

Zadar otvara gostovanjima kod Cibone i Šibenke

Autor: Paulo Sarić

11.08.2023. 09:09
Zadar otvara gostovanjima kod Cibone i Šibenke

Foto: KK Zadar/Zvonko Kucelin



Jučer je u Zagrebu održan ždrijeb nove sezone HT Premijer lige. Elitni razred hrvatske košarke će i ove jeseni brojati 12 klubova, kao i proteklih nekoliko godina, no velika novost je ponovna promjena samog sustava natjecanja pa će se umjesto dosadašnje podjele momčadi na Ligu na prvaka i Ligu za ostanak nakon odigrana 22 kola, ligaški dio natjecanja igrati po trostrukom sustavu, pri čemu će se domaćinstva u finalnom trećem krugu određivati po obrnutom Berger sustavu.


Ta »novitada« je rezultirala s utakmicom više u osnovnom dijelu sezone u kojem će se odigrati ukupno 33 kola, umjesto 32 kao što je bio slučaj u minulim godinama. Ostala najvažnija pravila nisu mijenjana te će i sljedećeg proljeća u doigravanje krenuti osam najbolje plasiranih momčadi koje će u četvrtfinalu igrati na dvije, a u polufinalu i finalu na tri pobjede.


Iz HT Premijer lige će ispasti posljednjeplasirana momčad, dok će klub koji nakon 33 odigrana kola zauzme 11. poziciju na ljestvici razigravati za ostanak s momčadi koja izgubi u finalu doigravanja Prve muške lige. Prvak Hrvatske će, kao i u posljednjih šest sezona, izboriti pravo nastupa u FIBA-inoj Ligi prvaka, dok će pobjednik Kupa Krešimir Ćosić ostvariti pravo nastupa u FIBA-inom Europskom kupu.




Zanimljivo je primijetiti da se nisu promijenili termini odigravanja utakmica koji su i dalje ostali usko vezani za vikend, odnosno za razdoblje od petka do nedjelje, s izuzetkom susreta za koje će trebati dozvola Povjerenika natjecanja, što će nedvojbeno stvarati velike probleme abaligašima.


Aktualni prvak Hrvatske Zadar novu sezonu otvara krajem rujna velikim derbijem protiv najvećeg rivala Cibone na gostovanju u Savskoj, dok će u drugom kolu odmjeriti snage sa Šibenkom na Baldekinu.


Prva utakmica u Krešinom domu na rasporedu je u srijedu 11. listopada kada će igrači Danijela Jusupa ugostiti sinjski Alkar, dok na reprizu prošlosezonskog finala treba čekati do prvog vikenda u studenome kada na Višnjik dolazi Split.


Cibona u Zadru gostuje početkom prosinca, a prvi krug natjecanja se završava gostovanjem Zadra kod Dubrave početkom ožujka.