Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

3.NL-jug

Zadar brani vrh, Primorac u jesenskom stilu, Hrvatski vitez oslabio

Autor: Šime Ćurko

24.02.2024. 09:55
Zadar brani vrh, Primorac u jesenskom stilu, Hrvatski vitez oslabio

Foto: Luka Jeličić



Danas i sutra na rasporedu su utakmice 16. kola Treće NL Jug, prvog u drugom dijelu natjecanja. Nakon 15 jesenskih kola Zadar je prvi, s bodom više od drugog Junaka i plus tri u odnosu na treću Zagoru. Da će to biti jedini rivali Zadranima u borbi za titulu i kvalifikacije za Drugu NL jasno je iz popisa klubova koji su zatražili licencu za viši rang, a na njemu su uz Zadar još samo Junak i Zagora. Na Stanovima se nadaju da će u trećem pokušaju konačno uspjeti izboriti viši rang.




– Nećemo biti prvaci ako u svaku utakmicu i na svaki trening ne uđemo maksimalno ozbiljno. Pripreme smo odradili jako dobro, odigrali osam utakmica i ono što smo pokazali na njima je na tragu naših igara iz prvog dijela sezone. Zadar je nogometna »marka« i čast je trenirati, kao i igrati za ovu momčad. Tako se ponašam prema klubu i to očekujem i od igrača – naglasio je Marin Oršulić, trener Zadrana, koji će danas biti gosti Kamena. Teren je to na kojem su se »plavo-bijeli« poskliznuli prošle sezone.


– Svjesni smo da će biti teških gostovanja, ali u svakom nastupu idemo na pobjedu. To vrijedi i za Kamen, koji se dosta pojačao u odnosu na prvi dio lige. Respektiramo Kamen, ali znamo naš cilj. Želimo se nadigravati, biti dinamični i zato od momčadi tražim visok intenzitet, što nije uvijek lako ostvariti. Najvažnije mi je da su to igrači prihvatili.





Malo je klubova koji u ovom rangu natjecanja, kao Zadar, imaju dva treninga dnevno.


– Samo tako možemo stvoriti prepoznatljive izvedbe na terenu i igrači su toga jako dobro svjesni – podvukao je Oršulić.


Primorac




Na gostovanje će i Primorac, koji je uspješnu polusezonu završio na četvrtom mjestu.


– Imali smo naporne pripreme, i sve ono što smo zacrtali smo i ostvarili. Nije bilo ozljeda, tako da smo jako zadovoljni. Drugi dio sezone dočekujemo bez opterećenja. Imamo kvalitetan i raznovrstan igrački kadar, ali momčadski homogen i dobro posložen. Cilj je ostati u vrhu ljestvice – kaže Leo Beklija Šarić, trener Primorca.


Kao ni u Zadru nije bilo previše igračkih promjena.


– Ostali smo gotovo isti kao i prošle jeseni.Roko Nakić je otišao u Zadar, Petar Kolenda se vratio u Široki, a Bruno Gašpar u Novu zoru. Došli su nam David Žulj iz BSK-a, Josip Stokić iz Zadra i to je sve što smo tržili. Igračka okosnica nam je ostala ista, a dvojica novih došli su kao nadogradnja.


Prvi proljetni izazov Primorca je Neretvanac.


– Teška utakmica, kao i svako gostovanje u ovoj ligi. U prvom kolu su nas pobijedili u Biogradu i nadamo se uzvratiti im za taj poraz – zaključio je Beklija Šarić.



Hrvatski vitez


Bod manje od Primorca ima peti Hrvatski vitez, pred kojim je gostovanje u Metkoviću kod Neretve. Nakon odlaska Marka Pinčića momčad je preuzeo Ivan Šimurina, dosadašnji pomoćni trener. Osim Pinčića, otišlo je čak osam igrača.


– Igrat ćemo napadački, s visokim presingom, kad god to bude moguće. To znači da očekujem veliki doprinos igrača s klupe kako bismo u jakom ritmu mogli izdržati svih 90 minuta – ističe Šimurina.


Posedarci, kao ni Biograjci nisu zatražili licencu za Drugu NL, što znači da nemaju ambicija ligaškog napretka.


– Ambicija nam je zadržati se u sredini ljestvice i razviti mlade domaće igrače, od kojih u budućnosti očekujemo da će biti nositelji igre. Bez obzira na to kakav će biti rezultat, cilj je svaku utakmicu završiti uzdignute glave, odnosno dati maksimum.


U prvom kolu Posedarci su na domećem terenu pobijedili Neretvu 6:1…


– Idemo odigrati borbenu utakmicu. Od prve minute pokušat ćemo se nametnuti čvrstom igrom, napadački svih 90 minuta. Da tako možemo igrati potvrdile su pripremne utakmice. Znamo da je Neretva dobra momčad, no bez obzira na sve to mi smo optimisti – naglasio je Šimurina.