Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

NEZABORAVNE OBRANE

Za antologiju! Na današnji dan Livaković se zlatnim slovima upisao u povijest nogometa

Autor: Robert Hrkać

05.12.2023. 12:28
Za antologiju! Na današnji dan Livaković se zlatnim slovima upisao u povijest nogometa

Foto: Reuters



Prije točno godinu dana Hrvatska je boljim izvođenjem kaznenih udaraca pobijedila Japan u osmini finala Svjetskog prvenstva u Kataru, čime su Vatreni izborili svoje treće četvrtfinale na Mundijalima. Junak trijumfa na stadionu Al Janoub bio je vratar Dominik Livaković, koji je obranio tri penala Japancima u raspucavanju.


Japan je bolje otvorio utakmicu, a do vodstva su ‘Plavi samuraji’ došli u 43. minuti kada se Daizen Maeda najbolje snašao u kaznenom prostoru, pogodivši mrežu Livakovića iz neposredne blizine. Vatreni su se vratili u utakmicu u 56. minuti. Dejan Lovren je poslao sjajan ubačaj s desne strane, a Ivan Perišić je odmjerenim udarcem glavom poslao loptu iza leđa Gonde.


Izabranici Zlatka Dalića nisu mogli slomiti azijsku reprezentaciju (koja je prethodno senzacionalno slavila protiv Njemačke i Španjolske u grupi E) i nakon produžetaka pa se prišlo izvođenju kaznenih udaraca. Tu se iskazao ‘Livi’, koji je zaustavio udarce Minamina, Mitome i Yoshide. Livaković je tako postao treći vratar u povijesti SP-a koji je obranio tri kaznena udarca u raspucavanju. Prethodno su to učinili Portugalac Ricardo i naš Danijel Subašić.