Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

zlatna europska liga

Unatoč odličnoj atmosferi Višnjika, Ukrajinci ponovno porazili hrvatske odbojkaše

Autor: Alen Plahinek

24.06.2023. 22:20
Unatoč odličnoj atmosferi Višnjika, Ukrajinci ponovno porazili hrvatske odbojkaše

Foto: Mate KominaU finalu ovogodišnje Zlatne europske lige igrat će Turska i Ukrajina. U odličnoj atmosferi na Višnjiku hrvatski su odbojkaši pružili vrlo kvalitetnu partiju, no Ukrajinci su pokazali svu svoju moć. Kao da su gosti čuvali ono najbolje za kraj, kada su nakon tri vrlo izjednačujuća seta ubacili u, pa gotovo i u dvije brzine više i razbili Hrvatsku u četvrtoj dionici. Završilo je 3:1 u setovima (23:25, 25:21, 21:25, 12:25).


Od samog početka bilo je jasno kako nas očekuje spektakularna utakmica. Malo bolje su otvorili Ukrajinci koji su servisima svojeg kapetana Plotnytskyog povezali nekoliko poena i poveli četiri razlike. Hrvatski izbornik Enard nije imao što drugo, nego na 11:6 za Ukrajinu pozvati minutu odmora.

Predah je urodio plodom jer su Hrvati ubrzo na servisu Filipa Šestana napravili seriju 3:0 i uhvatili rezultatski priključak. Držali su se Hrvati na dva-tri razlike zaostatka do kraja seta, kada povratnik Žukovski dovodi Hrvatsku na -1 (22:23).


Gotovo savršeno počeo je drugi set u kojem je Hrvatska osvojila 4 od prvih 5 poena te je ukrajinski izbornik bio prisiljen na time-out. Držali su Hrvati prednost, no borbeni Ukrajinci uspjeli su nekoliko puta izjednačiti, no u tri puta zaredom promašivali su servis na izjednačenju.Treći set ključan


Šestan je ponovno bio taj koji je povukao kad je trebalo i prvi nakon dugo vremena osvojio poen na svoj servis, što je značilo +2 (16:14), a zatim je blokadom dotukao Ukrajince za 20:17. Do kraja Hrvati su održali prednosti i uzeli prvi puta set u ovogodišnjoj Zlatnoj europskoj ligi.


“Rukavice” su u potpunosti bačene u trećem setu u kojem je Hrvatska tek na 11:9 napravila prvu “osjetniju” prednost, na što je ukrajinski izbornik reagirao s minutom odmora. Išli su Hrvati i do +3, ali konstantno borbeni Ukrajinci su vratili i došli do izjednačenja 15:15. Tek na 17:16 Ukrajinci prvi puta dolaze u prednost u trećoj dionici.Jednom kada su preuzeli vodstvo, odbojkaši Ukrajine više ga nisu ispuštali. Neočekivani heroj, Tupchii svojim je projektilima sa servis linije “razoružao” Hrvate i odveo Ukrajinu na 2:1. Apsolutnu perfektnu predstavu pokazali u Ukrajinci u četvrtom setu u kojem Hrvatima nisu dali ni disati, a kamoli pružati otpor.


Ovim porazom Hrvatska će sutra od 17 sati protiv Češke igrati utakmicu za treće mjesto.