Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Thomas Bach

Ukrajina mora prestati prijetiti bojkotom Olimpijskih igara

Autor: Hina

09.02.2023. 16:02
Ukrajina mora prestati prijetiti bojkotom Olimpijskih igara

Foto: Reuters



Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach pozvao je Ukrajinu da prestane prijetiti bojkotom Olimpijskih igara 2024. u Parizu, u slučaju nastupa ruskih i bjeloruskih sportaša.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pozvao MOO da zabrani nastup Rusiji na Olimpijskim igrama, a taj su njegov zahtjev podržali nacionalni olimpijski odbori nordijskih i baltičkih zemalja.


Na te je pozive predsjednik MOO-a Thomas Bach odgovorio slanjem pisma predsjedniku Ukrajinskog olimpijskog odbora Vadimu Guttsaitu, u kojem je istaknuo da su tvrdnje o tome da bi dopuštanje nastupa ruskim i bjeloruskim sportašima bile znak podrške ruskoj invaziji “uvredljive”.




Iz MOO-a su poručili da bi bojkot bio kršenje Olimpijske povelje, a da se uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša temelji na rezoluciji Ujedinjenih naroda protiv diskriminacije unutar olimpijskog pokreta.


“Sudjelovanje neutralnih sportaša s ruskom i bjeloruskom putovnicom na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. još nije službeno ni razmatrano”, napisao je Bach.


MOO je u siječnju objavio da bi sportašima iz spomenutih zemalja mogao biti dopušten nastup na azijskim natjecanjima za stjecanje olimpijskih normi, gdje bi nastupali kao neutralni, bez isticanja nacionalnih simbola.


U zajedničkoj izjavi ukrajinski sportaši su poručili da ne mogu prihvatiti nastojanja MOO-a da “ujedini cijeli svijet na mirotvornom natjecanju” time što će izraziti dobrodošlicu ruskim i bjeloruskim sportašima ponovnim uključivanjem u olimpijski pokret. Dodali su da MOO “odobrava Putinovu agresiju” te da vrhovno olimpijsko tijelo “mora izabrati stranu u ovom ratu”.


“MOO nastavlja biti na pogrešnoj strani povijesti, a njihovo pismo je novi dokaz moći koju Rusija ima nad tom organizacijom i olimpijskim pokretom”, poručili su ukrajinski sportaši.


Pariška gradonačelnica Ane Hidalgo je u međuvremenu promijenila svoj stav o nastupu ruskih sportaša na Igrama u gradu kojem je na čelu poručivši da je nezamislivo da oni kao delegacija sudjeluju u svečanom mimohodu dok “bombe još uvijek padaju na Ukrajinu”.


Iz Organizacijskog odbora pariških Igara su poručili da će se po tom pitanju voditi odlukom koju će donijeti MOO.