Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Jure Vuleta

U ligi za ostanak bit ćemo puno konkurentniji

Autor: Alen Plahinek

01.02.2024. 12:54
U ligi za ostanak bit ćemo puno konkurentniji

Foto: Andrej Jančijev/ŽNK Donat



Zimski odmor postepeno sportašima i sportašicama počinje završavati. Neki su već lagano krenuli sa sezonama, neki već treniraju »ozbiljnim« ritmom, a neki, kao primjerice nogometašice Donata, tek su početkom ovog tjedna krenule. Doduše, treba naglasiti kako nogometašicama proljetni dio sezone započinje kasno, ako se usporedi sa svima ostalima. Trener Zadranki Jure Vuleta tvrdi kako je brojčano stanje dobro, a volja i želja za nastavkom sezone još bolji.


– Odaziv je na prvom treningu bio jako dobar. Djevojke su manje-više ostale iste, odnosno zajedno, još radimo na dva pojačanja za proljeće. Uz to pridružilo nam se i nekoliko naših kadetkinja koje će se postepeno okušavati i privikavati u svijet seniorskog nogometa. Krenuli smo na vrijeme, imamo još više od mjesec dana priprema do nastavka sezone. U planu su nam tri pripremne utakmice, protiv Rijeke, Agrama i jedne muške momčadi iz Zadarske županije. Uvertira u nastavak lige bit će nam početkom ožujka kada igramo Kup, odnosno dvije zaostale utakmice iz prvog dijela sezone – ukratko je objasnio Vuleta dodajući u kakvoj su formi igračice.


– Situacija je takva kakva je. Nažalost, imamo veliku pauzu između polovica sezona. Posljednju utakmicu igrali smo krajem studenoga, a prva nam dolazi u ožujku. To je jako dugo razdoblje, tako da nam je zapravo dobra stvar što cure igraju i mali nogomet pa ostaju u formi tijekom cijele zime.





Ostanak


Zimski dio sezone Donat je završio na pretposljednjem mjestu lige s jednim bodom, koliko ima i posljednje Međimurje. Slijedi Gorica koja ima deset bodova. Iz lige ispada najlošiji sastav, a pretposljednji očekuju kvalifikacije za ostanak. Stoga je cilj za proljeće jasan.


– Ostati u ligi. To je prvi i osnovni cilj. Prošlo ljeto smo imali nekoliko neplaniranih odlazaka, tako da nas je to malo uzdrmalo. Uspjeli smo izgurati kako-tako zimsku sezonu, sada radimo na pojačanjima te guramo kadetkinje u seniorke. Vjerujem da možemo izboriti ostanak u ligi. Nakon što odigramo zaostale utakmice, liga se dijeli na dva dijela – ligu za prvaka i ligu za ostanak. Mi smo u donjem dijelu i siguran sam da ćemo biti puno konkurentniji, nego protiv onih najjačih. To je naša trenutačna realnost i tako trebamo na to gledati. Liga za ostanak se igra dvokružno, ima puno utakmica, puno bodova – kazao je Vuleta dodajući u čemu je toliki jaz između ekipa.


– Glavni razlog su financije, mi u Zadru nemamo toliki proračun kao Dinamo, Hajduk, Osijek… Drugi, po meni važniji, razlog su godine i iskustvo. Najjači klubovi u Hrvatskoj uglavnom su popunjeni s hrvatskim reprezentativkama, djevojkama koje imaju od 22 do 26 godina. Nama u Zadru prosjek starosti ekipe je 18 godina.


Škola nogometa


Ipak, nije sve tako sivo, ističe Vuleta. Iznimno je sretan i ponosan na činjenicu da Zadar konstantno već godinama »proizvodi« igračice.


– Čestitam svim trenerima i trenericama u mlađim dobnim kategorijama koji rade vrhunski posao. Škola nogometa i te mlade igračice su naš zalog za budućnost. Uvodimo kadetkinje u seniorski nogomet, one su polusezonu završile kao najbolja ekipa u Hrvatskoj, to puno toga govori. Imamo kvalitetu, samo je poanta zadržati ih na okupu – poručio je Vuleta te nastavio kako je upravo zadržavanje najveći problem.


– Radimo jako dobar posao u klubu kad su cure male. Kad porastu jako teško ih možemo ovdje zadržati. Povuče ih studij, povuče ih bogatiji klub… Ne možemo njima obećati da će se u Zadru moći baviti nogometom i živjeti od toga. To je tako, ali tako je i kad taknete u manje-više bilo koji drugi sport u Zadru – zaključio je Vuleta.