Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo

TURSKA - HRVATSKA 0:2 Na krilima Matea Kovačića, Vatreni stigli do prve pobjede

Autor: Portal ZL

28.03.2023. 19:30
TURSKA - HRVATSKA 0:2 Na krilima Matea Kovačića, Vatreni stigli do prve pobjede

Foto: Reuters



U drugoj utakmici u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024., hrvatska nogometna reprezentacija na neugodnom je gostovanju u Turskoj pobijedila domaćine 2:0. Dvostruki strijelac bio je Mateo Kovačič, a dvostruki asistent bio je Mario Pašalić.


Domaćini su puno bolje otvorili utakmicu, kreirali šanse, pucali po golu, a Dominik Livaković otklanjao je sve opasnosti koje su pristizale. Za vrijeme velikog pritiska domaćina, Vatreni su zabili pogodak. Josip Stanišić projurio je po desnoj strani, pronašao Pašalića koji ostavlja loptu za Kovačića koji iz trka poentira za vodstvo. Nakon tog pogotka, Turci su se brzo vratili u početni ritam, ali je i Hrvatska počela malo konkretnije igrati. U posljednjim trenucima prvog dijela domaćini rade rijetku pogrešku u tranziciji, što su Vatreni uspjeli iskoristiti. Modrić je u prostor dodao Pašaliću čiji udarac brani turski vratar, no Kovačić natrčava na odbijanac i posprema loptu u praznu mrežu. U drugom poluvremenu intenzitet i ritam igre općenito su pali. Od posebnosti iz tog drugog dijela valja istaknuti stopostotnu priliku Marija Pašalića, koji s dva metra od gol-linije pogađa direktno u turskog vratara.


Hrvatska je tako nakon kiksa na Poljudu stigla do prve pobjede u ovim kvalifikacijama. U drugoj utakmici ove skupine Wales je s 1:0 pobijedio Latviju. S obzirom na rezultate Hrvatske je trenutno prva u svojoj skupini zbog bolje gol razlike.




 


KRAAAAJ UTAKMICE! Hrvatska je svladala Tursku na gostovanju u Bursi.


90′ – Tosun jse probio do odlične šanse za gol, no sjajni Dominik Livaković upisuje svoju novu veliku intervenciju.


84′ – Luka Modrić i Andrej Kramarić napuštaju teren, a posljednjih par minuta dobit će Lovro Majer i Petar Musa.


77′ – Prvo uzbuđenje nakon dugo vremena pred turskim vratima. Kovačić i Modrić razigrali su obranu domaćina i otvorili šansu za Andreja Kramarića koji s ruba 16-erca puca blizu vratnice.


71′ – Nova prilika za domaćine. Under je s ruba 16-erca pucao, no išlo je izvan okvira gola.


58′ – Modrić je perfektno pronašao Maria Pašalića koji promašuje nemoguće. S 2 metra od gola pogađa turskog golmana! Reklo bi se da je promašena prva meč – lopta.


57′ – Kadioglu pada u 16-ercu nakon kontakta sa Šutalom, no švedski sudac Andreas Ekberg odmahuje rukom.


55′ – Malo je pao intenzitet utakmice. Turci su u prvih nekoliko minuta imali dva udarca prema golu, no izvan okvira. Vatreni su s druge strane imali jednu veću priliku, no Soyonchu je bio na pravom mjesto i blokirao Pašalićev udarac.


KREĆE DRUGO POLUVRIJEME – Na terenu su isti sastavi kao i na početku utakmice.


KRAJ PRVOG POLUVREMENA – Ruku na srce nismo odigrali najkvalitetnije poluvrijeme u životu, no rezultat je u našu korist, a to je najvažnije.


45′ + 3 – GOOOOOOOL MATEOO KOVAČIIIIIĆ!!!! Turci su učinili jednu od rijetkih grešaka u tranziciji, a Vatreni su preko Brozovića, Modrića i Pašalića došli u veliku gol šansu. Pašalićev udarac obranio je Gunok, a na loptu na svega par metara od praznog gola natrčao je sjajni Mateo Kovačić koji se pretvorio u glavnog junaka utakmice.


37′ – Glavni domaći igrač, Hakan Calhanoglu mora izaći iz igre. Težak udarac za tursku reprezentaciju.


32′ – Stanišić po treći puta prolazi po desnoj strani, pokušava sam završiti akciju, no sve završava bez pravog udarca.


28′ – Turska se ponovno vratila u ritam jakog pritiska po hrvatski gol. U nove velike probleme Vatreni su se doveli kada su vratili loptu do Livakovića koji tijekom ispucavanja pogađa protivničkog igrača, no na sreću nije došlo do prevelike opasnosti.


20′ -GOOOOOOOOL MATEOOOOO KOVAČIIIIĆ!!!  Stanišić je ponovno po desnoj strani otvorio mnogo prostora, proigrao Pašalića koji uz dozu sreće, pronalazi Kovačića. Mateo smireno poentira i dovodi Hrvatsku u prednost!


17′ – Greške u obrani se sve više gomilaju. Nakon nekoliko izgubljenih lopti, Kokcu je pucao, no pogodio je točno u Livakovića. Ovo je već treća velika obrana hrvatske jedinice, a tek je početak utakmice.


16′ – Prvi puta Vatreni su kreirali ozbiljniju priliku. Josip Stanišić pucao je s ruba 16-erca, no udarac nije išao u okvir gola.


11′ – Akturkoglu nakon odličnog udarca i nakon kornera sjajno reagirao i zabija za vodstvo, no pomoćni sudac označuje zaleđe i gol se poništava.


10′ – Nova velika prilika za Turke. Akturkoglu vrhunski puca s nekih 18 metara, ali Livaković upisuje još jednu vrhunsku obranu. Lopta dolazi u korner.


5′ – Ogromnu priliku imali su domaćini. Grešku Brozovića u predaji lopte iskoristili su Turci i doveli svog krilnog napadača Undera u praktički stopostotnu priliku, no Livaković sjajno brani.


0′ – U kišnoj Bursi pred oko 40 tisuća Turaka počeo je susret. Pred Vatrenima je najteže gostovanje u ovim kvalifikacijama.


Hrvatska nogometna reprezentacija od 20:45 u Bursi igra drugu kvalifikacijsku utakmicu u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje se sljedeće godine igra u Njemačkoj. Nakon poljudskih 1:1, izabranike Zlatka Dalića čeka teži izazov od Walesa, a to je Turska koja je kvalifikacije počela pobjedom nad Armenijom 2:1.


Nekoliko izmjena je napravljeno u odnosu na početnih 11 koji su startali u prvoj utakmici.


Ozlijeđenog Marka Livaju mijenja Mario Pašalić, a također izbornik se odlučio i za promjenu na bekovskim pozicijama. Umjesto Juranovića i Sose, na terenu u Bursi od prve minute startaju Stanišić i Barišić.



Turska večeras nastupa u sljedećem sastavu: Gunok – Celik, Soyuncu, Demiral, Kadioglu – Kokcu, Calhanoglu, Ozcan – Under, Unal, Akturogl.


Hrvatska i Turska kroz povijest do sada su se susrele 10 puta. Pet je puta završilo neodlučeno, Vatreni su ostvarili tri pobjede, dok je Turska bila bolja dva puta. Prvi susret odigrali smo na EURO-u 1996. kada je Hrvatska pogotkom Gorana Vlaovića pobijedila 1:0. To je ujedno i bio prvi gol u povijesti Republike Hrvatske na velikim natjecanjima.


Daleko najgori poraz od Turaka stigao je na EURO-u 2008. U onoj famoznoj, nikad prežaljenoj, bečkoj noći izabranici Slavena Bilića zabili su za vodstvo u 119. minuti i u 120.+2 minuti primili gol skoro s centra igrališta koji je značio jedanaestercu koji su u konačnici značili ispadanje iz četvrtfinala.


Posljednji susret ove dvije reprezentacije odigrale su 2020. godine i to je bio prijateljski susret koji je završio 3:3.