Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Josip Šimičević

Trud, želja i mladenački zanos nam se isplaćuju

Autor: Alen Plahinek

30.12.2023. 10:24
Trud, želja i mladenački zanos nam se isplaćuju

Foto: Luka Jeličić



Jednu od boljih kalendarskih godina imao je Rukometni klub Zadar 1954. Bilo je mnogih izazova i lijepih trenutaka, a »šlag na kraju« je imenovanje novog predsjednika kluba Josipa Šimičevića. Kada se u neformalnim razgovorima pita bilo kojeg igrača ili trenera Zadra 1954 može se čuti kako »Josip radi odličan posao i živi za ovaj klub«, stoga smo godinu odlučili završiti upravo s njim. Posljednje četiri godine, koliko je u Upravi kluba »mlada garda«, gotovo da je vidljiv isključivo napredak.


– Kao klub zadovoljni smo godinom na izmaku. Treći smo u Prvoj ligi, uz mnogo promjena u odnosu na lani. Mladi igrači su odradili sjajan posao krajem prošle sezone, a ova je još bolja i nadamo se tako nastaviti. Ono što je najvažnije od svega su financije, za koje mogu reći da su prilično dobre. Želim istaknuti i bivšu upravu, koja je ostavila dobro stanje, no mi mladi smo došli s puno energije i to nam se počelo vraćati. Trudimo se igračima pružiti sve, od termina, opreme, lopti… Puno napora ulažemo u sitnice kako bismo podigli zajedništvo u klubu, stvorili harmoniju i sklad svih, od najmlađih do najstarijih – započeo je Šimičević.


Sjajna polusezona




Prošle sezone seniori su završili šesti, a tijekom ljetnih priprema dogodile su se velike promjene koje se trenutačno »isplaćuju« jer je Zadar na kraju jesenske polusezone treća momčad Prve lige-Jug.


– Nama se te promjene stalno događaju, doduše ne toliko velike. Otišli su nam Vito Perinović, Niko Martinović, u prvoj utakmici ove sezone umirovio se Domagoj Surać, to je trojac koji je prošle sezone jako puno značio klubu. Vratio nam se Josip Maršan koji je donio stabilnost u igri. Na klupu je sjeo Nino Jerak, koji je prije toga vodio igrače 2005./o6. godišta, koji su sada »bačeni u vatru« seniorskog rukometa. Ti mladići već nekoliko godina rade s Jerakom i Edinom Bašićem tako da su nam njih dvojica bili logičan izbor za postaviti ih trenerima seniorske momčadi, jer su mladi naviknuti na njih, a stariji će se lakše prilagoditi svemu – objasnio je Šimičević te dodao kakav je plan za nastavak sezone.


– Pripreme su prošlo ljeto krenule ranije nego obično upravo zbog svih promjena i uigravanja. Odigrali smo i više pripremnih utakmicu upravo zbog toga da dobijemo sigurnost kada počne sezona. Za sada je sve prilično dobro, imali smo kiks u Splitu kod BM-a 07 kojeg smo malo olako shvatili, međutim sezona nije jedna utakmica. Pokazali smo se ozbiljnim protivnikom u gostima, a paralelno smo obranili Mocire od svih. Krećemo s pripremama odmah nakon Nove godine. Mirni smo, nije nam plan bio napadati Premijer ligu ove sezone, želimo »dobiti« mlade igrače da steknu iskustvo i znanje, ostanu na okupu pa ćemo dalje sve vidjeti.



Mlade nade


Prošle sezone jedino je generacija do 17 godina bila u Poreču na završnici Prvenstva Hrvatske, gdje je osvojila sedmo mjesto, Ove sezone stanje je drugačije.


– I ta jedna generacija na završnici za nas je uspjeh. Prije četiri godine, kada smo krenuli raditi, bile su tri generacije, sada imamo četiri i četiri škole po županiji gdje se igra mini rukomet. Nije se lako izboriti jer je »paleta« sportova u Zadru široka, međutim rastemo iz godine u godinu. Smatram da smo se jako dobro posložili što se mladih tiče. Imamo jasno određeno što svaki trener mora odraditi s kojom generacijom, kadar trenera nam je kvalitetan i generalno sustavniji je rad s djecom. Išli smo s jednom generacijom u Poreč prošle sezone, za sada kako stvari stoje trebali bismo ići s tri generacije. Imamo i Zadar 2013 koji također radi odličan posao u mlađim generacijama. Kamo sreće da svi odemo na sve završnice – kazao je Šimičević te se dotaknuo svake generacije posebno.


– Igrači do 17 godina u 11 susreta imaju 11 pobjeda, nekolicina njih igra seniorsku ligu. To je ono na čemu gradimo našu priču. Jedino zbog čega mi je žao je to što nemaju jačih utakmica u Regiji Jug. Generacija do 15 godina je na startu kiksala, izgubila od Zadra 2013, koji je bolja momčad od naše, međutim tu su pri vrhu i smatram da mogu do završnice. U generaciji do 13 godina ćemo dogodine biti konkurentni. To je generacija za dečke 2010./11. godište, a mi takvih u klubu, nažalost, imamo jako malo, stoga moramo »puniti« sastav s još mlađima. Najmlađi, do 11 godina, su me prije svega iznenadili trudom i količinom dolazaka na treninge. Oni su prošle sezone sve gubili, ali su se trudili i sad im se isplaćuje. U travnju će se podvući crta i znat ćemo gdje smo.


Stabilizacija kluba


Iako su mladi uvijek prioritet, iako je sport ono što mnogo nas voli, ruku na srce novac pokreće svijet i ako »para nema«, reklo bi se u narodu »džabe si krečio«.


– Bivša uprava je ostavila dobro stanje. Klub nije imao velikih dugovanja, osim dva manja. Jedan smo zatvorili i s početkom 2024. kreće se u otklon drugog kojeg ćemo, nadam se, što prije također zatvoriti, a pritom nikakav novi dug nije napravljen. Grad Zadar je naš najveći »sponzor« i bez njega ne bi mogli funkcionirati. Dobivamo ozbiljne novce od Grada, međutim javlja nam se problem, a to je što već godinama od Grada dobivamo istu svotu, a inflacija radi svoje. Troškovi su veći za 30-ak posto, a priljev od Grada nam je jednak kao i prije tolikog porasta. Imamo još dodatne neke sponzore, donacije, članarine i u redu je, pokrivamo se. Uspjeli smo preko Ministarstva turizma i sporta dobiti 18 tisuća eura bespovratnih sredstava za projekte u generacijama do 13 i 15 godina. Koliko god možda čudno zvučalo, gledamo gdje i kako trošimo. Ne okrenemo svaki euro više puta, ali pazimo. Uložili smo 10 tisuća eura u opremu na početku ove sezone, dakle lopte, dresove i rekvizite za igru ili trening. Samo odigravanje seniorske utakmice nas košta 1100 eura, bez obzira domaća ili gostujuća, a igramo 22 u sezoni. Da budem jasniji, u tih 1100 eura nije uračunat put, hrana i slično, to je samo trošak kola u Prvoj ligi – objasnio je Šimičević te najavio sljedeću godinu.


– Godina 2024. će biti izazovnija od 2023. Cijene rastu, nadam se ne još dugo. Dobili smo ponovno sredstva od Ministarstva, aplicirali smo na nove projekte, imat ćemo neke nove sponzore. Vjerujem da će sve biti dobro, no ne možemo znati. Imamo šansu da nam tri generacije odu u Poreč, to će financijski biti izazovno, no to su slatke brige – zaključio je Šimičević.