Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

DOIGRAVANJE

Tricaški harakiri i bezidejnost u završnim minutama

Autor: Andrija Dešpoja

16.05.2023. 17:15
Tricaški harakiri i bezidejnost u završnim minutama

Foto: Mate Komina



Zašto jednostavno kada može komplicirano, pitaju se navijači Zadra nakon što je njihova momčad jedina iz Topa 4 HT Premijer lige zapela u raljama četvrtfinalne serije. Mnogi su se pripadnici sedme sile, ali i neki »funkcioneri« KK Zadar nakon prve odigrane četvrtfinalne utakmice protiv Dinama u Krešinom domu, malo je i reći, čudili kako to može momčad iz Lige za ostanak, koja se eto do prije tjedan dana borila za opstanak, igrati u doigravanju za prvaka Hrvatske, pa čak i u ludoj teoriji postati prvakom. Svi oni su valjda mislili da se ne može dogoditi ono što su u subotu igrači Zadra zajedno sa stručnim stožerom priuštili svojim navijačima.


Dinamo je napravio pravi sportski podvig i pokazao svim skepticima da Liga za ostanak ima što za reći i kontra favoriziranog sudionika abaligaškog doigravanja, a za taj zasluženi uspjeh Dinamovaca definitivno veliki dio krivnje ide upravo na aktere sa zadarske strane koji su valjda pomislili da će pobjeda i prolazak u polufinale doći sami od sebe. No, prevarili su se, i sada se (sutra od 20 sati) Jusupova momčad mora pomučiti u majstorici kako bi konačno došla do unaprijed upisanog polufinala s Cibonom koja pak nije gubila vrijeme kontra Furnira, dok je također bez stresa svoj posao obavila Cedevita Junior u seriji sa Šibenkom.


Na tragu Zadrana u drugoj utakmici bio je jedino Split koji se ipak »škapulao« protiv Bosca u posljednjoj sekundi i tako iz dvokoraka odmarširao prema polufinalu.


Forsiranje vanjskog šuta




Zašto se Zadar nije iz dvokoraka plasirao dalje, odgovor treba tražiti prije svega u pristupu, ali i u jako čudnoj igri prikazanoj u Draženovom domu. Prije svega se tu misli na potpuno nepotrebno umiranje u šutu za tri, pa u većem dijelu utakmice i obrambenoj neinteligenciji kako igrača na terenu tako i trenera koji indikativno ove sezone u pravilu gubi napete i neizvjesne završnice, a to je pak zabrinjavajući detalj u prizmi očekivane polufinalne, ali čak i finalne serije.


Šut za tri ove sezone je zasigurno zaštitni znak koncepta Danijela Jusupa, pa se nerijetko događalo da Zadar u svojim utakmicama ispuca više trica nego dvica. S jedne strane razumljivo jer su to i zahtjevi moderne košarke, no druga utakmica protiv Dinama pokazala je onu ružniju stranu takvog koncepta pa su Zadrani forsiranjem vanjskog šuta doslovno napravili harakiri. Do poluvremena je ubačeno tek dvije trice iz 18 pokušaja, do kraja utakmice se taj omjer protegao do 5-30, a sama završnica je potvrdila koliko se forsiranje trica osvetilo gostujućim košarkašima.


Čak četiri šuta izvan perimetra u nizu promašio je Davis, umjesto toga se moglo spuštati loptu pod koš, bilo na Božića, Žganeca, Ramljaka pa čak i Davisa, moglo se doći barem na liniju za bacanja i onda se sigurno ne bi dogodilo da Dinamo ima odluku u svojim rukama u posljednjem napadu, što je i iskoristio Garafolić ubacivši pobjedničku tricu.


Foto: Mate Komina


Dinamova pljuska


Zbunjenost Jusupa u napetim završnicama nije neka velika novost, takvih je šokantnih poraza u dalekoj i bližoj prošlosti najtrofejniji trener Zadra potpisao gomilu, a ove sezone 61-godišnji strateg sigurno noću sanja Reynoldsa iz Budućnosti, Jambrovića iz Šibenke, Ciboninog Kapustu, Splitovog Shortera, Igokeinog Tanaskovića kao i najfriškijeg Garafolića koji je, također neshvatljivo, radio što je htio pored obrane Zadra, a uz neumoljivi vanjski šut Dinamov igrač je dvaput u zadnjoj četvrtini efektno zakucavao po sredini reketa pored statičnih Jusupovih igrača.


Kad se sve uzme u obzir onda je doživljena pljuska od praktički amaterske momčadi Dinama, jer su im samo dvojica igrača (Novačić i Vučić) na profesionalnim ugovorima, morala baš jako zaboljeti. Jusupova družina koja uživa jednu od najboljih sezona posljednjih godina mora se ozbiljno zapitati kako to mogu izgubiti, i to u »play-off modu«, od poluamaterske momčadi u kojoj opasnost prijeti tek od dvojice do trojice igrača.


Srećom, vremena i mjesta za popravak štete još uvijek ima, no isto tako je jasno da je igranju sa živcima navijača stigao kraj i da takvi gafovi i nonšalancija sigurno neće prolaziti u očekivanom polufinalu kontra Cibone kojoj se ujedno direktno pomoglo da se potpuno zaliječi (Mazalin, Bundović) i da punih rezervoara pristupi borbi za finale.


Foto: Mate Komina