Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Liga prvaka

Večeras nas San Siru uzvrat polufinala CL: Inter na oprezu, Milan žudi za Leaom i velikom večeri

Autor: Igor Duvnjak

16.05.2023. 16:27
Večeras nas San Siru uzvrat polufinala CL: Inter na oprezu, Milan žudi za Leaom i velikom večeri

Foto: Stefano Pioli/Foto REUTERS

Moramo biti jako oprezni u uzvratu, nismo u biti još ništa napravili - upozorava Francesco Acerbi, branič Intera. Mi moramo odigrati veliku utakmicu i vjerovati u to - kaže Stefano Pioli, trener Milana



RIJEKA  Vrhunski svjetski nogomet na radost milijuna zaljubljenika dan za danom ide »iz melodije u melodiju« dok te arije najboljih publiku diljem planeta ostavljaju bez daha. To itekako vrijedi i za ove ovotjedne u kojima se konačno odlučuje o ovogodišnjim finalistima Lige prvaka, bez konkurencije najjačem i najprestižnijem svjetskom klupskom nogometnom natjecanju. U prvom činu te loptačke drame večeras slijedi sudar između Intera i Milana, a sutra ona između »najkrupnijih riba«, obračun Manchester Cityja i Real Madrida.


Zahuktali Inter, čiji igrači ostvaruju pobjedu za pobjedom, raspolaže sa svim igračima s kojima planira proboj u finale, izuzev braniča Skriniara, koji i dalje muku muči s bolovima u leđima i večeras neće igrati. Zadovoljni trener Simone Inzaghi na okupu ima sve ostale, dvojben je tek Correa, zamijenjen u prvom dijelu pobjedničkog nastupa sa Sassuolom zbog problema s mišićima. Prognoze o Argentinčevu oporavku su optimistične, trebao bi biti u konkurenciji za nastup. U ubrzanom ritmu nastupa Inzaghi nastoji osvježiti momčad, oni koji nisu igrali sa Sassulom normalno su vježbali dok su se protagonisti onih 4:2 te oni koji su ušli u igru poput hrvatskog reprezentativca Marcela Brozovića nešto više odmarali.


U subotu je belgijski golgeter Romelu Lukaku »doppiettom« podsjetio na slavne dane, želi zaigrati i večeras, ali su prognoze na strani BiH golgeterskog veterana Edina Džeke, strijelca u prvom polufinalu koji je inače u Serie A zabio čak 107 golova, skoro pa duplo više od Lukakua. U plodonosnom napadu Intera, momčadi koja je dala 24 gola u prošlih osam ogleda računajući Campionato i LP, zaigrat će i Lautaro Martinez. I njegov je doprinos bitan u metamorfozi momčadi, koja je ranije u prethodnih osam susreta dala tek pet golova.




Inter na takav pogon juri iz uspjeha u uspjeh, ima iza sebe seriju od sedam pobjeda i gleda na niz od devet pobjeda složen kada je trener Antonio Conte kormilario k Scudettu. U ćakuli o golovima ne zaboravlja se obrana, naravno da i caruje oprez uoči utakmice u kojoj jednostavno nikada nema favorita. Francesco Acerbi, kao uostalom i ostali u momčadi, itekako će nastojati podići što veće prepreke na prilazima vrataru Onani.


Problemi Rossonera


– U drugo poluvrijeme krenuli smo loše i mogli smo primiti pogodak – podsjetio je pouzdani Interov branič zazivajući itekako nužni oprez. – Moramo biti sada jako oprezni u uzvratu, nismo u biti još ništa napravili. Istanbul nam je sada bliže? Ne, apsolutno ne. Igra se sada uzvrat, mi smo dali dva gola, a sada bi ih mogli postići i oni. Hoće li im se vratiti Leao? Naša igra mora biti uobičajena, za njih je Leao jedna dodatna vrijednost jer su najjači kada ga imaju. No, sve je u momčadi i želji da se ostvari nešto što je početkom godine izgledalo nezamislivo.


Dok je proljeće u Interovu dvorištu kao posuto ružama, u susjedovu i dalje koračaju iz poraza u poraz, neugodnije im je nego da gaze po trnju. Milan je u raspoloženju kakvo ne može narušavati ništa više nego porazi, igrači imaju pritom i tehničkih i mentalih poteškoća, pojavljuju im se i stalno novi taktički upitnici kao nedavno u kiksu sa Spezijom. Momčad Rossonera je u tom posrtaju s imenom podsjetila »tifose« na ono blijedo izdanje iz poražavajućeg prvog poluvremena s Interom, koji je tako napravio dva velika koraka k finalu. Koliko je Milan u stanju u ovih nekoliko dana »promijeniti ploču« i ostvariti veliku pobjedu to je pitanje s kojim i liježu i ustaju u njegovu taboru. Navijači su svojim ljubimcima priredili »buđenje« bučnim kritikama na terenu odmah nakon poraza od Spezije, no smirivši se malo došli su na koncu podržati trenera Stefana Piolija i igrače skandiranjima i transparentima, sve kako bi se izvukli iz krize uzrokovane ovim dvama uzastopnim porazima.


Golovi imperativ


– Ovi porazi nas stimuliraju da damo više – tješi se Pioli, čijoj momčadi sada treba jedno dijametralno drukčije izdanje da se upusti u utrku za finale LP-a. – U subotu nam je nedostajalo kontinuiteta, kada je riječ o ritmu, mogli smo odigrati bolju utakmicu. Ona je bila izjednačena, u drugom dijelu smo se raspali, ovaj nam susret komplicira budućnost u Campionatu. Sada igramo kako bismo ušli u povijest. Rezultat prve utakmice nam ne ide u prilog, ali moramo misliti da možemo pobijediti Inter ako igramo našu igru. Možemo igrati puno bolje nego u prošlom susretu. Istina, ostali smo razočarani prvim susretom, ali znamo da naša sezona prolazi kroz Campionato i plasman u iduću Ligu prvaka. Večeras moramo odigrati jednu veliku utakmicu, moramo nadoknaditi dva gola i moramo vjerovati u to.


Momčad i trener dovijaju se kako izbjeći svoj »pogreb već prije utakmice«, a pritom valja odrediti definitivno ne samo tko je zdrav već i tko vjeruje u mogućnost velikog preokreta. U obrani te zahtjeve navodno sigurno zadovoljavaju Calabrija, Hernandez i Tomori, uz njega bi tu trebao istrčati Thiaw, navodno u ovom slučaju ipak favorit u odnosu na Kjaera i Kalulua. U sredini nema Bennacera, dvojbeno je pak zdravstveno stanje Krunića, koji nije igrao u ligurskom porazu zbog problema s koljenom. Pioli je ipak optimist oko njegova oporavka vjerujući da će ga imati na terenu pored Tonalija. Ne bude li tako, nema tu puno izbora, najvjerojatnije bi tada na teren poslao Pobegu.


Gledajući igru Rossonera, u kojoj su golovi imperativ, najvjerojatnije je da će ponovo na desnoj strani biti Saelemaekers, a u sredini Diaz, dok je već danima najspominjanije ime na lijevoj strani Leao. U Milanovu taboru žarko žude za Portugalčevim oporavkom i jednom od njegovih večeri u kakvima je udarna igla njihova napada u stanju »zapapriti« svakoj obrani.