Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

NAJVEĆI OD NAJVEĆIH

Svijet se klanja preminulom nogometnom velikanu: ‘I lopta plače. Pele je mrtav’

Autor: Hina

30.12.2022. 09:30
Svijet se klanja preminulom nogometnom velikanu: ‘I lopta plače. Pele je mrtav’

Foto: ReutersPele je mrtav, ali Pele je besmrtan – mediji diljem svijeta slave legendarnog Brazilca koji je preminuo u četvrtak u 82. godini.


Slike nogometnog “Kralja” i komentari vrte se po televizijama diljem svijeta, preplavljuju društvene mreže i novinske naslovnice.


“Žalost” za “besmrtnim kraljem nogometa”, naslovnica je brazilskog dnevnika O Globo, dok O Estado de S. Paulo piše: “Pele je mrtav, nogomet gubi svog kralja”.
“Pele je pokazao snagu sporta i pomaknuo granice slave,” dodaje Folha de Sao Paulo. “Nije teško postići tisuću golova kao Pele, ono što je teško je zabiti gol kao Pele,” dodaje se.


U Argentini, zemlji Diega Maradone i Lionela Messija, koji također pretendiraju na neslužbenu titulu najboljeg igrača svih vremena, Clarin u Peleu vidi “prvu veliku nogometnu zvijezdu”, “velikana među velikima”.


“Lopta plače: Pele je mrtav”


“Izvan rivalstva koje postoji između Argentine i Brazila, nitko ne može sumnjati da je Pele bio jedan od najvećih nogometaša u povijesti, za mnoge najbolji.”


Meksički El Universal piše kako je “nogomet u žalosti,”, dok se ekvadorski El Universo de Guayaquil oprašta od “nadnaravnog nogometaša”.


U Sjedinjenim Američkim Državama, zemlji puno manje fokusiranoj na nogomet, New York Times evocira nestanak “globalnog lica nogometa” koje je “pomoglo popularizaciji ovog sporta i u Sjedinjenim Državama”.


“Brazil i svijet u žalosti: bio je samo jedan Pele,” priznaje Washington Post.


“Zvali smo ga kraljem nogometa, ali to je Peleov drugi nadimak. “Crni biser”, najbolje dočarava rijetku inteligenciju koju je sadržavao u svom malom tijelu”.


Francuski L’Equipeu je Peleu posvetio 22 stranice.


“Iza tuge krije se sreća što sam ga vidio kako igra, što sam ga vidio kako pleše, čak i na starim slikama.” Urednik francuskog sportskog dnevnika svoju kolumnu završava uzdahom “saudade” misleći na brazilsku N.10 i Svjetsko prvenstvo 1970., “on je bio najveći, ono je bilo najljepše”.


Najveći? To je i mišljenje francuskih novina Le Monde o “apsolutnom monarhu okrugle lopte”. “O Rei. Kralj, jednostavno. Sa svim svojim atributima. Njegova kruna, koju nikad nisu osporavali, čak ni Cruyff, Platini, Maradona, Zidane, Messi ili Cristiano Ronaldo”, navodi Le Monde.


“Pele je bio bolji od Messija, Maradone i Ronalda zajedno”, piše njemački tabloid Bild. Njemački Die Zeit podsjeća da je Pele “počeo bos na ulicama Baurua i postao nogometaš stoljeća”.


“Mislio sam da je Messi najbolji svih vremena, ali sada shvaćam da je to Pele”, rekao je John Carlin iz britanskog The Timesa.


Guardian zadržava “radost” koja je proizlazila iz Pelea: “Prva svjetska nogometna superzvijezda izmamila je svima osmijeh na lice.”


“Pele će uvijek biti povezivan s ‘lijepom igrom’ – a nitko je nije igrao ljepše”, kaže BBC-jev Phil McNulty.


Sličan je ton i u Španjolskoj, gdje El Pais slavi “Pelea, svjetski nogomet na četiri slova”.


Marca žali za smrću “nogometnog kralja”, dok El Mundo podsjeća na “dva najljepša pogotka u povijesti”, sa žaljenjem što ih “ne možemo vidjeti” zbog nedostatka video zapisa.


“Da se nogomet nije tako zvao, trebao bi se zvati Pele”, piše La Stama, dok je Gazzetta dello Sport osvanula s naslovnicom “Bilo jedno vrijeme ili Rei”.