ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ZADARSKA LJETNA LIGA

Staffordi za dlaku do pobjede nad Smiljevcem i drugog trijumfa u pet godina

Autor: Paulo Sarić

14.08.2023. 14:16
Staffordi za dlaku do pobjede nad Smiljevcem i drugog trijumfa u pet godina

Foto: Mate Komina



U subotu je velikim finalom između Smiljevca i Sfinga Stafforda spušten zastor na peto izdanje obnovljene Zadarske ljetne lige. Bila je to 26. utakmica u nešto više od mjesec dana pod otvorenim nebom sportskog doma Donatovog grada, ŠC Višnjik, a nakon velike borbe do drugog trofeja u pet godina došli su »Staffordi« koji su »za dlaku« svladali Smiljevac rezultatom 70:65 i time postali prva momčad koja je dodala drugu »zvjezdicu« kraj oznake šampiona.


Kao i svakog od prethodna tri ljeta, završnica je na Višnjik privukla više od tisuću ljubitelja košarke, domorodaca i furešta, slučajnih prolaznika i putnika namjernika, koji su mogli uživati u velikoj borbenosti i brojnim čarima Zadranima najmilijeg sporta.


Bez drame ne može


Sam početak susreta nije dao nagovijestiti da će se na koncu o pobjedniku odlučivati u posljednjim napadima. Mlada momčad Smiljevca nije dobro otvorila utakmicu protiv puno iskusnijih »Stafforda« koji su od prve minute zagospodarili terenom i rano se odvojili na dvoznamenkastu prednost.




Čvrsta obrana košarkaša Sfinge limitirala je mladiće sa zadarskog asfalta na samo šest poena u prvoj četvrtini, a koliko su se igrači Pjera Stipanova mučili da dođu do koša zorno ilustrira podatak da su »poklopac s obruča« skinuli tek u 12. minuti nakon dalekometnog ubačaja donedavnog pomoćnog trenera kadeta Zadra Tonija Vidaića za 23:9.


S obzirom na blijedo izdanje Smiljevca, mogli su »Staffordi« i bolje kapitalizirati furiozno otvaranje, no i njima se ruka u nekoliko navrata zatresla pa je druga dionica donijela puno izjednačeniju igru u kojoj su momci u plavim dresovima serijom 2:11 prvo prišli na jednoznamenkasti zaostatak, da bi se u samoj završnici prvog poluvremena nakon trice Mateja Segarića približili i na samo dva posjeda minusa (34:29).



Na veliki odmor se otišlo s plus sedam za košarkaške Sfinga Stafforda, no već je otvaranje drugog poluvremena nagovijestilo da nas u nastavku očekuje drama do samoga kraja. Smiljevac je učas prišao na koš zaostatka, da bi nakon kraćeg razdoblja koje je proteklo u znaku momaka Luke Klarića krajem treće četvrtine serijom 0:7 u potpunosti preokrenuo rezultat i poveo 49:50. Bilo je to, pokazat će se, i jedino vodstvo Smiljevčana.


U posljednju dionicu se ušlo s 55:53 za Sfingu koja se načas odvojila na tri posjeda prednosti, čime je dobila prostor za disanje, no košarkaši Smiljevca se nisu predavali, već su nastavili puhati za vratom iskusnijim suparnicima, što im se i isplatilo u samoj završnici kada su zahvaljujući prodoru Šime Lisice i trici Marija Fantine prišli na otvorenih 67:65.


Ipak, bilo je to sve od momaka u plavim dresovima koji su u posljednjih 150 sekundi ostali bez poena, pa su Denis Srzić i Filip Tušek s posljednja dva ubačaja donijeli drugi naslov »Staffordima«.


– Čini mi se da je ovo ljeto liga bila puno jača nego u prethodnim izdanjima. Ove godine je nastupilo jako puno mladih igrača koji su se razvili i postali nositelji svojih momčadi, što je dokaz da čitav projekt ide u pravom smjeru. U svakoj utakmici smo morali biti maksimalno koncentrirani i fokusirani od početka do kraja kako bismo izvukli pozitivan rezultat, jer se i najmanje opuštanje kažnjavalo.


Čitav turnir nas je krasila timska igra, borili smo se i igrali kao jedno tijelo. Moram reći da mi je ova pobjeda čak i draža od prvog naslova, jer ju je bilo teže ostvariti – kazao je jedan od najboljih košarkaša Sfinga Stafforda Filip Tušek, koji je u finalu ubacio za svoje standarde skromnih šest poena, osjetno manje od najefikasnijeg igrača pobjedničkog sastava Šime Klapana koji je susret završio s 18 koševa na kontu.


Pohvale Šari i Perkoviću


Premda po drugi puta u posljednje dvije godine poraženi u finalu i prilično utučeni jer im je naslov ponovno »za dlaku« izmakao, košarkaši Smiljevca su na koncu sportski stisnuli ruku suparniku i čestitali na zasluženoj pobjedi.



– U posljednje dvije utakmice nam je forte bio da Vito Perković odigra dobro ispod koša, no u finalu ga je s druge strane čekao iskusni i snažni Dario Gazić te smo se morali više oslanjati na šut za tri poena. Inače imamo jako dobru šutersku momčad, no nije nas išlo te je samo Šime Lisica ponešto pogodio, što je usmjerilo vodu na mlin Stafforda.


Bili smo među najmlađim momčadima na ovosezonskom izdanju Zadarske ljetne lige te ćemo se vratiti i naredne godine. Nadam se u istom sastavu i s nešto više sreće nego u ovogodišnjem finalu – istaknuo je jedan od iskusnijih u redovima Smiljevca Toni Vidaić.


Srebrne Smiljevčane je predvodio Šime Lisica s 18 koševa, a vrijedan doprinos je dao i Niko Šare, čije dobre partije nisu promakle »treneru Vidaiću« koji je posebno istaknuo doprinos mladih snaga.


– Želim pohvaliti Šaru koji je pokazao da može igrati jako dobru košarku te je potvrdio da je izvrstan dečko s vrhunskim karakterom. Uz njega bih istaknuo i Vitu Perkovića koji je nakon povratka iz mlade reprezentacije i oporavka od ozljede došao igrati za Smiljevac.


Riskirao je svoje zdravlje prije odlaska u SAD i na tome mu trebamo biti posebno zahvalni. Premda su njih dvojica bili među najmlađima, bili su najspremniji među nama i nosili su nas kroz čitav turnir. Nadam se da ćemo se mi stariji dogodine još bolje spremiti kako bismo mogli pratiti njihov ritam i pružiti još više – dodao je Vidaić.


Mjesto u najboljoj petorci turnira pronašla su po dva igrača ovoljetnih šampiona Sfinga Stafforda (Josip Škara i Dario Gazić) te finalista Smiljevca (Šime Lisica i Niko Šare), dok je posljednja pozicija bila rezervirana za već godinama ponajboljeg igrača Voštarnice Marina Kneževića, dok je nagrada za najkorisnijeg igrača turnira pripala najboljem igraču pobjedničke momčadi Josipu Škari koji je visoko u zrak podigao zasluženi trofej.


Bio je to ujedno bio i znak da su košarkaške štorije za ovo ljeto završile i da može krenuti drugi dio programa – koncert grupe 023 i fešta koja se nastavila i dugo nakon što su posljednji reflektori ugašeni…