ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Početak zlatnog razdoblja

Srebrna obljetnica velikog uspjeha zadarskog sporta

Autor: Šime Ćurko

17.10.2023. 15:06
Srebrna obljetnica velikog uspjeha zadarskog sporta

Foto: KUGLAČKI KLUB ZADAR



Po završetku Domovinskog rata zadarsko kuglanje polagano je počelo dobivati pobjednički zamah, a prvi trofej stigao je 17. listopada 1998., prije točno 25 godina, kada je momčad iz Mocira u finalu Europskog kupa (poznatog i kao Europa pokal), održanom u austrijskim gradovima Klagenfurtu i Villachu, osvojila prvo mjesto. Riječ je o drugom po jačini kuglačkom klupskom natjecanju, koje je te godine u kvalifikacijama okupilo 15 europskih momčadi. Nacionalni prvaci tada su igrali Svjetski kup (praktično svjetsko klupsko prvenstvo), budući da još nije bilo europske Lige prvaka, koja je pokrenuta 2002.


Nastup na EK-u Zadrani su izborili nakon što su sezonu 1997./98. završili na trećem mjestu u Prvoj ligi, s istim bodovnim učinkom kao i druga Grmoščica (prvak je bio Medveščak), ali i s lošijom razlikom u poenima. Uoči puta u Austriju Zadrani su kao favorite isticali Nijemce, Slovence i Rumunje, a na kraju se dogodilo zadarsko slavlje nakon pobjede u finalu protiv njemačkog sastava Rot-Weiß Zerbst. Bio je to početak velikog rivalstva s ovim njemačkim kolektivom, koje traje i danas. Ništa manje slađa zadarskim kuglačima nije bila ni pobjeda protiv beogradske Crvene zvezde, a iz novinskih se izvještaja može iščitati kako je društvo iz Mocira u Austriji podržalo 40-ak navijača pristiglih iz Zadra.


Stigli navijači


– Natjecanje je bilo naporno, i fizički i psihički, ali ulazak u finale bio je za nas dodatni stimulans. U Austriju smo krenuli sa željom za što boljim plasmanom, a naslov prvaka Europe je ugodno iznenađenje. Pokazalo se dobrim dovođenje pojačanja u naš klub, višestrukog prvaka države Luke Ukalovića, te Ivana Kuharića i Željka Kriškovića. Krasilo nas je veliko zajedništvo, mirnoća i želja za uspjehom i kad se svirala naša pobjednička himna našoj sreći nije bilo kraja – izjavio je Ivan Lulić, tadašnji predsjednik kluba.




Sastav Zadra


U sastavu Zadra na Europskom kupu 1998. bili su: Petar Zubčić (igrač i trener), Ivan Kuharić, Mario Baljak, Željko Krišković, Marko Vidak, Anđelko Grubar, Luka Ukalović, Nedjeljko Jurišić, Zvonko Todorić, Nenad Kurtin.


Zadrane je na stazama predvodio Marko Vidak, koji je proglašen najboljim igrač EK-a, nakon što je u polufinalu srušio 999, a u finalu 989 čunjeva.


– U dobroj sam formi i znao sam da mogu napraviti dobar rezultat, no da svi nismo bili izvrsni, ne bi bilo veće koristi. Išlo nam je jako dobro od početka kvalifikacija, a kulminiralo je odličnom igrom u finalu, kada smo imali podršku kao košarkaši u Jazinama. Nismo imali tremu i znali smo da možemo puno napraviti. Ni za što ne bih mijenjao onaj predivni osjećaj kad se u Klagenfurtu dva puta svirala naša himna jer su uz nas prvo mjesto osvojile i kuglačice Rijeke. Pjevali smo i radovali se do jutra stopljeni u jedno veliko hrvatsko srce – rekao je tada Vidak.


Velike emocije


Živa su sjećanja i Marija Baljaka, koji je u kuglanju čak 42 godine. Počeo je 1981. u Poličniku, gdje su i korijeni zadarskog kuglanja, a i danas je aktivan u Zadru za koji je, kako kaže, odigrao »oko 1300 utakmica«. U kadru je prve momčadi, s time da je trenutačno aktivniji kao član drugog sastava Zadra, koji nastupa u drugom rangu.


– Klagenfurt je bio naš prvi izlazak na veliku scenu i odmah smo osvojili trofej. Bio je to početak velikog niza jer smo te sezone prvi put postali prvaci Hrvatske, a nakon toga 1999. bili pobjednici Svjetskog kupa, što je najveći uspjeh u povijesti kluba. Osvojili smo kasnije još međunarodnih trofeja, od kojih pamtim Ligu prvaka 2007. Naravno, nizali smo i domaće titule i to se razdoblje zadarskog kuglanja s pravom može nazvati zlatnim. Zato me raduje da je klub ponovno počeo osvajati trofeje – ističe Baljak (1960.) koji posebno pamti susret s Crvenom zvezdom na Europskom kupu.


– To je bilo tri godine nakon rata, emocije su bile velike i ta nam je pobjeda posebno značila. Nismo očekivali da možemo biti prvi, a na kraju smo sve uvjerljivo pobijedili. Još kad su nam došli navijači iz Zadra, bila je to prava fešta – podvukao je Baljak.


Trofeji kuglača Zadar


Prvaci Hrvatske: 1999., 2000., 2005., 2006., 2007, 2008., 2009. 2010., 2011.


Liga prvaka: 2007.


Svjetski kup: 1999.


Europa kup: 1998.


Kup Alpe Jadran: 1997.


NBC kup: 2003., 2022., 2023.


Hrvatski kup: 2010., 2011., 2014.