Nedjelja, 12. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Korak naprijed

Sportašima od 50 do 70 eura mjesečno

Autor: Šime Ćurko

24.01.2024. 11:53
Sportašima od 50 do 70 eura mjesečno

Foto: VK Jadran



Nakon prve, druge i treće kategorije, koja se odnosi na vrhunske sportaše, Grad Zadar je preko Sportske zajednice za 2024. godinu uveo i stipendije za darovite sportaše četvrte, pete i šeste kategorije. Uvjet za dobivanje stipendije je rješenje o kategorizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, na temelju kojeg se kategoriziranim sportašima isplaćuje stipendija. Sportaši koji su u prve tri kategorije osim gradske (200, 150 i 100 eura) dobivaju i stipendiju Ministarstva sporta i turizma, koje im isplaćuje 265, 200 i 135 eura mjesečno. Za preostale tri kategorije nema naknade Ministarstva, a novost je da Grad od ove godine isplaćuje 70 eura za četvrtu i po pedeset eura za petu i šestu kategoriju. Pritom se sredstva doznačavaju na račun kluba, koji ih dalje dostavlja krajnjem korisniku.


Kada se pogleda stanje na terenu Zadar trenutačno ima po šest sportaša prve i isto toliko druge kategorije, za koje je potreban rezultat na međunarodnoj razini (svjetska i europska prvenstva, olimpijske igre). U ostalim kategorijama, ovisno o pravilima matičnih saveza, mahom su sportaši koji su prvaci Hrvatske ili nastupaju za momčad koja je u najjačem domaćem ligaškom rangu. Odlukom o proširenju broja kategorija najviše su profitirali u pojedinačnim sportovima, dok se iz kolektivnih ističe Vaterpolski klub Zadar 1952.


– Nije riječ o iznosima koji će najbolje mlade sportaše zadržati u Zadru. Možete kupiti nekoliko sendviča, počastiti prijatelje ili kupiti mjesečnu kartu za autobus. Ipak, to je korak naprijed kad se zna da su do sada naknadu primale samo prve tri kategorije. Tih 70 ili 50 eura može biti poticajno za mlade sportaše i kao potvrda da netko vrednuje njihove rezultate, iza kojih je puno truda i rada. U klubu smo do sada dobili 11 rješenja iz Hrvatskog olimpijskog odbora, a imat ćemo ih još minimalno toliko kada nam se riješe svi zahtjevi. Koliko mi je poznato za prijavu kategorije u Sportskoj zajednici ne treba čekati kraj godine već se pravo na naknadu stječe čim stigne rješenje HOO-a – kaže Goran Jovančević, trener zadarskih vaterpolista, koji se nada da će novčani iznosi stipendija rasti sljedećih godina.




– Želimo li kvalitetniji sport u Zadru tim mladim ljudima trebamo nešto dati i nadamo se da je ovo početak sustavnije brige za sportaše, od koje smo još uvijek daleko.



Stipendiranje sportaša pozdravljaju i u Veslačkom klubu Jadran, koji trenutačno ima najviše korisnika stipendija (16). Potvrdio je to Petar Milin, Jadranov koordinator trenera.


– Do sada nismo ni tražili rješenja za sportaše koji su bili ispod treće kategorije budući da nisu dobivali naknadu. Sada se to promijenilo i zadovoljni smo ovom odlukom, koja može motivirati mlade sportaše. Poslali smo još zahtjeva u HOO za kategorizacijom i vrlo brzo očekujemo rješenja. Osim toga, ozbiljna natjecanja u veslanju počinju na proljeće i sigurno da će rasti broj naših članova koji će dobiti stipendije. Odluka o novčanoj naknadi koja će se isplaćivati je dobar način za nagraditi rezultate sportaša – smatra Milin i dodaje:


– Oni koji su u prve tri kategorije mogu imati lijepi džeparac. To se posebno odnosi na studente.


Na trećem mjestu po broju korištenja stipendija je Jedriličarski klub Uskok sa sedam sportaša, ŠRD Zubatac ima sedam, a AK Fortius šest sportaša.



 


Samo za članove zadarskih klubova


U obrazloženju odluke Grada Zadra ističe se da se iznosi stipendija i naknada prema podjeli na sportove i discipline utvrđuju odlukom Izvršnog odbora Sportske zajednice, sukladno pravilnicima o stipendiranju. Sredstva su namijenjena isključivo zadarskim športašima u svojstvu zadarskih klubova te nacionalnih reprezentacija, a koji imaju boravište na području Zadra, te svoju sportsku djelatnost tijekom godine obavljaju na zadarskom području, bez obzira na to je li riječ o sportovima pojedinačnog, ekipnog ili momčadskog karaktera.