Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ANKETA ZAVRŠENA

Imamo pobjednike! Pogledajte tko su najbolji sportaši i sportašice Zadarske županije

Autor: Šime Ćurko

15.01.2024. 10:02
Imamo pobjednike! Pogledajte tko su najbolji sportaši i sportašice Zadarske županije

Foto: Luka Jeličić



Prema glasovima 19 medijska djelatnika, te po prvi put i čitatelja portala Zadarskog lista, Luka Modrić najbolji je sportaš, a atletičarka Veronika Šokota najbolja sportašica Zadarske županije za 2023. godinu. Košarkaši Zadra su najbolja momčad, a najbolja ekipa je jedriličarska posada Noela Petešić i Petra Gambiraža. Košarkaš Michael Ružić najveća je sportska nada Zadarske županije, a Trofej Zadarski, koji dodjeljujemo za sportaše s invaliditetom, pripao je taekwondoašu Mateu Škari.


Nagrada za životno djelo Mile Filipi odlukom sportske redakcije Zadarskog lista dodijeljena je prof. dr. sc. Slavku Trniniću, košarkaškom treneru. Rezultati su to 29. akcije u kojoj Zadarski list nagrađuje najbolje pojedince i sportske kolektive u protekloj godini.


Sportaš


Najbolji sportaš je Luka Modrić, kapetan hrvatske nogometne reprezentacije koji je s »Vatrenima« u 2023. igrao finale Lige nacija i izborio još jedan plasman na veliko natjecanje, ovoga puta na Europsko prvenstvo. Modrić je najbolji sportaš u županiji bio i 2018. godine, a prethodno je više puta prije toga osvojio Trofej Zadarski, priznanje koje se dodjeljivalo za najboljeg sportaša koji ne nastupa za županijski klub. Na drugom mjestu je Matej Nevešćanin, član Kluba skokova u vodu Zadar 2011. Iza Nevešćanina je sjajna godina, u kojoj je prvi put nastupio na Svjetskom seniorskom prvenstvu, gdje je bio 23. na 3 m, što je najbolji rezultat u povijesti za hrvatske skakače. Osvajanjem zlatne medalje na Europskom juniorskom prvenstvu na dasci 1 m postavio je još jedan najviši nacionalni doseg. Obilježio je i oba prvenstva Hrvatske na kojima je osvojio ukupno pet zlatnih i jednu srebrnu medalje. Najbolja godina u karijeri je i iza Ivana Galzine, člana Športskog ribolovnog društva Zubatac, koji je osvojio dvostruko zlato na Svjetskom prvenstvu iz brodice, gdje je postao pojedinačni i ekipni prvak. Na prvenstvu Hrvatske iz brodice bio je prvi pojedinačno i treći ekipno, sa Zubatcem je i ekipni prvak Hrvatske s obale, a drugu godina zaredom najbolji je svjetski ribolovac na ljestvici FIPS-M.


Foto: VEDRAN KARUZA


Sportašica




Najbolja sportašica ponovno je Veronika Šokota, koja je ovo priznanje zaslužila i 2020. te 2021. godine. Šokota je prije godinu dana iz Atletskog sportskog kluba Zadar preselila u riječki Kvarner, a na listu nominiranih sportašica doveli su ju međunarodni uspjesi s hrvatskom reprezentacijom. Na Europskom prvenstvu do 20 godina u bacanju koplja osvojila je drugo mjesto, dok je na Europskom bacačkom kupu za mlađe seniorke bila zlatna. Na drugom mjestu je Bruna Huljev iz Kluba skokova u vodu Zadar. Na Zimskom Prvenstvu Hrvatske bila je zlatna na sinkro dasci 3 m, srebrna na dasci 3 m te brončana na tornju. Na Ljetnom PH osvojila je zlato na 3 m i na tornju (5 m) te srebro na 1 m i sinkro mješovito (3 m). Svjetska viceprvakinja Estera Bajlo, članica Športsko ribolovnog društva Zubatac, je treća. Bajlo je svjetsko srebro osvojila u lovu štapom s obale dok je na ekipnom prvenstvu Hrvatske, također s obale, bila treća. Na svjetskoj FIPS-M ljestvice, koja obuhvaća razdoblje od zadnjih pet godina, nalazi se na 14. mjestu.


Foto: IGOR KRALJ/PIXSELL


Momčad


Titula prvaka Hrvatske, kao i solidna sezona u regionalnoj ABA ligi, donijeli su košarkašima Zadra obranu priznanja za najbolju momčad Zadarske županije. Na drugom mjestu su braća Šime i Mihovil Fantela, članovi Jedriličarskog kluba Sv. Krševan koji su u 2023. ostvarili glavni cilj, normu za Olimpijske igre u Parizu. Na Svjetskom prvenstvu klase 49er bili su osmi, a na Europskom prvenstvu peti. Treći su Rafael Brkić i Luka Kraljić iz Veslačkog kluba Jadran, brončani na Prvenstvu Hrvatske u lakom dvojcu bez kormilara. Obojica su osvojila zlato na PH u osmercima mlađih juniora i juniora, dok su na Prvenstvu Balkana do 17 godina, također u osmercu, bili drugi.


Foto: Luka Jeličić


Ekipa


Noela Petešić i Petra Gambiraža, članice Jedriličarskog kluba Uskok, koje se natječu u klasi 420, najbolja su ekipa Zadarske županije te su naslijedile klupske kolegice Eniju Ninčević i Mihaelu de Micheli Vitturi, koje su ovo priznanje osvojile 2021. godine. Petešić i Gambiraža su na PH bile prve ukupno i prve u ženskoj konkurenciji. S vrlo malom bodovnom razlikom na drugom mjestu je Ženski košarkaški klub Zadar Plus, koji je u kratkom razdoblju (osnovan 2021. godine) izborio plasman u Premijer žensku ligu, u kojoj uspješno nastupa u debitantskoj sezoni. Prošlu godinu »Plusice« će pamtiti i po osvajanju međunarodne Lige bez granice. Treći u redoslijedu ekipa je Ženski nogometni klub Donat, koji se u Prvoj ligi natječe od 2020. godine. Zadranke su bile šeste u Prvoj ligi prošle sezone, a sjajne nastupe imale su u mlađim uzrastima, u kojima su pionirke bile druge (Mia Pestić je bila najbolja strijelkinja lige), a kadetkinje treće.


Foto: JK USKOK


Nada


Prvi put nakon 2009. godine, kada je nagradu osvojio Toni Prostran, priznanje za najveću sportsku nadu Zadarske županije osvojio je jedan košarkaš. Uspjelo je to Michaelu Ružiću, koji je prošlo ljeto dres Košarkaškog kluba Zadra zamijenio onim Joventuta iz španjolske Badalone. Ružić je lani sa Zadrom osvojio titulu juniorskog i kadetskog prvaka Hrvatske, a uspješno je nastupao i za seniorski sastav Jazina Arbanasa u Prvoj muškoj ligi. Druga u redoslijedu nada je Karla Žilić, članica Atletskog sportskog kluba Zadar, iza koje je bogata kolekcija odličja u 2023. godini u kategoriji mlađih kadetkinja. Zlatna je bila na dvoranskom PH u višeboju i to s hrvatskim rekordom, koji je srušila i na 80 m s preponama. Na najviše mjesto pobjedničkog postolja popela se i na PH u višeboju na otvorenom. Prvo mjesto osvojila je i na PH na 200 m prepone i u skoku u dalj, uz hrvatski rekord na 80 m prepone. Loris Hromin, koji je prošlo ljeto iz Rukometnog kluba Zadar 1954 otišao u Nexe, treći je u redoslijedu nada. Standardni je član kadetske reprezentacije s kojom je osvojio prvo mjesto na Prvenstvu Mediterana.


Foto: ANDREJ JANčIJEV/KSZŽ


Trofej Zadarski


Prvo mjesto u kategoriji sportaša s invaliditetom osvojio je Mateo Škara iz Taekwondo kluba Donat. Javnost je Škaru upoznala nakon što je prošle godine na Svjetskom i Europskom prvenstvu u parataekwondo osvojio zlatnu medalju. Na drugom mjestu je Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar, čiji su članovi aktualni prvaci Hrvatske, a u Hrvatskom kupu osvojili su drugo mjesto. Treća je Lucija Mijolović iz Plivačkog kluba Zadar, koja je tako nastavila niz uspjeha u našem izboru. Na PH u paraplivanju Miolović je osvojila tri brončane medalje, a nastupila je i na Virtus Global Games, natjecanju najvišeg ranga namijenjenom sportašima s intelektualnim poteškoćama.


Foto: MATE KOMINA