Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Finalna serija

SPLIT - ZADAR 87:77 Shorter u posljednjoj četvrtini potopio Zadrane

Autor: Alen Plahinek

29.05.2024. 20:00
SPLIT - ZADAR 87:77 Shorter u posljednjoj četvrtini potopio Zadrane

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell



4. četvrtina


SPLIT – ZADAR 87:77


Shorter dvjema tricama, ali i jednom dvicom jasno je dao do znanja svima u dvorani kako će se pobjednik odlučivati u “fotofinišu”. Odveo je tako Shorter svoju momčad u prednost (71:69), no Drežnjak je ubrzo poravnao stanje na semaforu. Perković tricom pet minuta i 17 sekundi do kraja dovodi Gripe do ludila (74:71). Reagirao je instantno Jusup na te poene minutom odmora. Kao i prošli time-out i ovaj je urodio plodom. Zabio je Božić tricu uz dosta sreće, ali Shorter odmah uzvraća istim udarcem. Razmontirao je Shorter Zadrane tricama u četvrtoj četvrtini. Nevjerojatne četiri od četiri pogodila je prva zvijezda “Žutih”. Tri i pol minute do kraja Jusup zove novu minutu odmora pri 80:74 za Splićane koji su u toj fazi susreta lebdjeli nekoliko centimetara iznad parketa. Počeli su duplirati nakon toga Zadrani Shortera, no s takvim rasporedom snaga ubacivao je netko drugi i malo po malo prelamao susret u korist domaćina.




3. četvrtina


SPLIT – ZADAR 61:65


Dvojkom Lovro Mazalin odmah na otvaranju treće dionice najavio je moguće bolje dane, no Kučić je rekao “ne može”. Pogodio je prvo vrlo tešku tricu, a ubrzo dvicom stigao do 20 postignutih poena. Dvije otvorene trice Zadra nisu ušli, a domaćini su kupili skokove i malo po malo rezultatski “nestali u magli” (44:55). Bile su to vrlo zanimljive i sažete prve tri minute treće četvrtine. Posustali su malo Zadrani na terenu, no zato oni na tribinama nisu prestali sanjati, jedan dan, jednu noć… Upravo na krilima vrlo glasnih i raspjevanih svojih navijača Zadrani povezuju pet poena za (55:49). Posljednje četiri minute treće četvrtine Zadrani su dočekali s “bonusom”, a uz rezultatski minus na semaforu značilo je lagano uvlačenje nervoze. Vidjelo se to po nemirnim napadačkim rukama košarkaša Zadra, no nisu ni Splićani bili “bajni” nakon furioznog starta. Na malo manje od tri minute do kraja četvrtine Jusup zove novi time-out pri rezultatu 58:49 za Split. Savršeno su nakon toga izgledali Zadrani. Prvo je Mazalin ubacio tri poena, zatim je Drežnjak izvukao napadački skok i odmah nakon toga pogodio za tri, a za kraj Božić je u reketu uspio poentirati za potpuni rezultatski priključak (55:55). Bacanje zadarskih navijača u trans djelo je Drežnjaka koji je tricom odveo svoju momčad u rezultatski plus (58:61). Nevjerojatnih 12:0 Zadrani su izveli u finišu treće četvrtine.


Bacili su u ovoj dionici jedni i drugi “rukavice” i pokazali ono najbolje od sebe. Zadrani su nakon sporijeg uvoda furioznom završnicom vratili sav zaostatak, dok su Splićani uslijed slabe završnice treće četvrtine pomalo pokunjeni gledaju prema završnom “obračunu”.



2. četvrtina


SPLIT – ZADAR 48:42


Vito Kučić bio je apsolutno enigma za košarkaše Zadra kroz drugu dionicu zabivši im čak 15 poena, od čega su bile četiri trice. Odjurili su Splićani na sedam razlike početkom četvrtine nakon čega je reagirao trener Jusup minutom odmora. Počeli su Zadrani nakon toga zabijati po dva poena, no Kučićeve trice konstantno su držale Splićane u prednosti. Došli su Zadrani na svega minus četiri (35:39) točno na polovici druge dionice, međutim ponovno su se do finiša “raspištoljili” Splićani i na dvije i pol minute do odlaska na poluvrijeme otišli na najveći prednost na utakmici, devet razlike (39:48).


Na strani Zadrana jako dobru partiju za sada pruža Arijan Lakić s 11 poena te šutom za tricu – tri od četiri. On se tako priključio Luki Božiću koji je ubacio 13 poena. Pomalo ne previše agresivni bili su Zadrani u obrani. Iako su imali svega tri skoka manje od Splićana u prvom poluvremenu (14-17), doimalo se kako je ponovno kao i u prvoj utakmici gotovo svaka lopta odlazila u ruke “Žutih”.


Arijan Lakić (KK Zadar)

Arijan Lakić (KK Zadar)


1. četvrtina


SPLIT – ZADAR 21:22


U spektakularnoj atmosferi mlade dvorane na Gripama otvorena je utakmica. Domaćini su bolje otvorili utakmicu – dvjema tricama. Zadrani su tek preko Ramljaka uspjeli barem malo držati rezultatski priključak, no na sedam i pol minuta do kraja prve četvrtine reagira Danijel Jusup minutom odmora jer su Splićani odjurili na 10:4. Više od dvije minute igralo se bez postignutog koša, a onda je Lakić tricom prekinuo šutersku blokadu. Potpuni rezultatski priključak Zadrani love na tri i pol minute do odlaska na prvi kraći odmor (14:14). Sreća je pomazila Zadrane nakon što je Sullivan pogodio Božića u ruku, lopta se odbila do Ramljaka koji uz faul zabija za prvo vodstvo Zadra na susretu (20:17). Sve u svemu, najzanimljivijih i najborbenijih deset minuta u ovoj seriji do sada.



Počela je treća runda loptanja pod obručima između Zadra i Splita u finalnoj seriji kojom će se dobiti novi-stari ili samo novi prvak Hrvatske. Nakon prva susreta na Višnjiku u Krešinom domu rezultat je 1:1. Splićani su sjajnom partijom s 85:78 pokazali kako će se Zadrani za obranu titule morati istinski pomučiti. Samo dva dana poslije sve je sjelo na svoje mjesto u momčadi Danijela Jusupa. Zadrani su prilično lagano s 92:71 nadigrali splitske “Žute”. Sada, Splićani su ti koji imaju prednost domaćeg parketa, stoga može se očekivati jedna vrlo neizvjesna i teška utakmica. Samo je jedna stvar sigurna u ovoj seriji, a to je da se u petak sigurno igra i četvrti susret u ovom finalu koji je također na splitskim Gripama.


– Odigrali smo dvije potpuno različite utakmice, nadam se da ćemo treću odigrati kao prošlu, da ćemo pokazati tu energiju koju smo uglavnom pokazivali ove dvije godine. Oni su vjerojatno zadovoljni jer su uzeli „break“, ali svaka utakmica je bitna- Niti jedna nije ista, bez obzira vodite li ili gubite 2:0 ili je 1:1. Bit će pogrešaka, ali kao momčad moramo pronaći snagu u sebi da se izdignemo iz njih i damo si vjetar u leđa. Nadam se da ćemo u Splitu opet imati podršku navijača, kad su oni na tribinama imamo neizmjerno veću energiju – istaknuo je Arijan Lakić u najavi ovog susreta.