Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nogomet

Sevilla je apsolutni rekorder Europske lige

Autor: Hina

01.06.2023. 12:00
Sevilla je apsolutni rekorder Europske lige

Foto: Foto REUTERS

Po tri puta pobjednici Europske lige, odnosno, nekadašnjeg Kupa UEFA-e, su bili talijanski klubovi Inter i Juventus, madridski Atletico i Liverpool



BUDIMPEŠTA Nogometaši Seville, apsolutni rekorderi Europske lige, osvojili su ovo natjecanje po sedmi put u svojoj povijesti nakon ovosezonske pobjede protiv Rome u Budimpešti, nakon jedanaesteraca.


Nitko u ovom natjecanju, ranijem Kupu UEFA-e, nije ni blizu Sevilli koja je sve svoje trofeje osvojila od 2006. godine do danas. Klub iz Andaluzije je slavio 2006., 2007., 2014., 2015., 2016., 2020. i ove godine. Isto tako, Sevilla nikada nije izgubila finalnu utakmicu Europske lige. Sedam puta je igrala završnu utakmicu i sedam puta je pobijedila.


Po tri puta pobjednici Europske lige, odnosno, nekadašnjeg Kupa UEFA-e, su bili talijanski klubovi Inter i Juventus, madridski Atletico i Liverpool.




Roma je prije ove srijede jednom igrala finale ovog natjecanja. Dogodilo se to 1991. godine kada je u talijanskom finalu poražena od Intera. Rimski klub je prošle sezone osvojio premijerno izdanje Konferencijske lige kada je u finalu svladao Feyenoord. Sada su Rimljani i drugi put poraženi u finalu Europske lige (Kup UEFA).


Trener Rome Jose Mourinho imao je priliku po treći put osvojiti ovo natjecanje s trećim različitim klubom, ali je ostao na trofejima s Portom i Manchester Unitedom.