Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

sp u skijanju

Senzacionalna pobjeda St-Germain, Popović 17. u slalomu, Ljutić ispala

Autor: Hina

18.02.2023. 15:00
Senzacionalna pobjeda St-Germain, Popović 17. u slalomu, Ljutić ispala

Foto: Reuters



Kanadska 28-godišnja skijašica Laurence St-Germain postala je senzacionalna svjetska prvakinja u slalomu na subotnjem natjecanju u francuskom Meribelu, gdje je Leona Popović osvojila 17. mjesto, a Zrinka Ljutić napravila pogrešku u drugoj vožnji i ostala bez plasmana.


Kanađanka je bila iznenađenje i prve vožnje u kojoj je sa startnim brojem 18 došla do trećeg mjesta zaostavši za vodećom Mikaelom Shiffrin za 61 stotinku. St-Germain je odlično skijala i u drugoj vožnji u kojoj joj je šesti rezultat donio naslov svjetske prvakinje u nevjerojatnom raspletu.


Naime, drugoplasirana Švicarka Wendy Holdener je bila na putu prema preuzimanju vodstva, ali je nakon drugog prolaznog vremena pregazila vrata i ostala bez plasmana. Četverostruka svjetska prvakinja u slalomu Mikaela Shiffrin je ušla u drugu vožnju s velikom prednošću, ali ju je do trećeg prolaza izgubila i s tek 29. vremenom druge vožnje na kraju osvojila drugo mjesto sa 57 stotinki zaostatka za pobjednicom.




Brončano odličje, njeno prvo pojedinačno na velikim natjecanjima, osvojila je 31-godišnja Njemica Lena Duerr koja je za Kanađankom zaostala za 69 stotinki.


Do današnje utrke u Meribelu Laurence St-Germain nijednom nije bila na pobjedničkom postolju, a najbolji rezultat u utrkama Svjetskog kupa bilo je peto mjesto koje je osvojila na paralelnom slalomu, dok je u klasičnom slalomu bila šesta prije nešto više od dvije godine u Leviju.


Nažalost, rasplet druge vožnje nije bio povoljan za hrvatske skijašice. Leona Popović je nakon 12. mjesta u prvoj vožnji u drugom nastupu imala 21. rezultat, što joj je ukupno donijelo 17. mjesto, što je njen najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima, ali je prema formi iz ove sezone i sama zasigurno očekivala mnogo više.


Zrinki Ljutić je sedmo mjesto iz prve vožnje otvarala mogućnost borbe za odličja, ali 19-godišnja Zagrepčanka nije dobro ušla u drugi nastup, u kojem nije uspjela doći ni do prvog prolaznog vremena te je tako ostala bez plasmana u svom debitantskom slalomskom nastupu na svjetskim prvenstvima.


Svjetsko prvenstvo završava nedjeljnim slalom za skijaše na kojem će nastupiti četvorica hrvatskih reprezentativaca, Filip Zubčić, Samuel Kolega, Istok Rodeš i Matej Vidović. Start prve vožnje je u 10 sati, a druge u 13.30 sati.