Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ŽNK Donat

Seniorke na začelju, mlade na vrhu

Autor: Šime Ćurko

11.12.2023. 11:44
Seniorke na začelju, mlade na vrhu

Foto: ANDREJ JANčIJEV/FUTSAL SUPER CHICKS



– Tri ekipe Ženskog nogometnog kluba Donat završile su prvi dio sezone u Prvoj ligi. Seniorke su u osam utakmica osvojile jedan bod, u gostima kod Međimurja, ekipe koja ima isti učinak. Izgledno je da će se ova dva sastava na proljeće boriti za izbjegavanje zadnjeg mjesta, s kojeg se ispada u Drugu ligu. Ni pretposljednjem klubu neće biti lako, budući da ga čekaju kvalifikacije s poraženim iz dvoboja prvakinja dviju Drugih liga.


– Očekivali smo bolji plasman seniorki – kaže Jure Vuleta, koji je na klupi Zadranki od studenoga 2021., kada je zamijenio Juru Perkovića.


– Na proljeće nam slijedi borba za ostanak, što je realnost, na koju sam upozoravao na početku sezone. Napustilo nas je sedam-osam bitnih igračica, od kojih su neke završile karijeru, bilo je i odlazaka u inozemstvo ili na studij. Njihove odlaske u prijelaznom roku nismo uspjeli nadomjestiti. Nadam se da ćemo pronaći sredstva za pojačanja koja su nam neophodna.





Mlađe selekcije su odigrale 11 utakmica. Kadetkinje su prve na ljestvici s osam pobjeda, jednim remijem i dva poraza. Zadranke imaju 25 bodova, dva više od druge Istre 1961, koja ima utakmicu manje. Treći je Agram s 21 bodom, ali i dvije zaostale utakmice. Iza pionirki je šest pobjeda, četiri remija i jedan poraz, koji su »bijelo-plavima« donijeli četvrto mjesto s 22 boda, šest manje od vodećeg Međimurja.


– Ponosan na naše igračice i trenere u oba uzrasta. Ostvarujemo zavidne rezultate, naše igračice se odlično razvijaju, redovito su pozivane u reprezentativne selekcije i svake sezone popunjavamo seniorski kadar iz vlastitih redova – sažeo je Vuleta dojmove i zahvalio sponzorima, roditeljima, Športskoj zajednici Grada Zadra te svim članovima Uprave.


Na učinak kadetkinja osvrnuo se njihov trener Marijan Buljat:


– Iza nas je polusezona koju smo mogli samo poželjeti. Jesenski smo prvaci, istina uz zaostale utakmice suparnica, i idemo još jače u proljetni dio. Izgubili smo dvije utakmice, u kojima smo imali peh da je naša vratarka Ana Ristovski bila ozlijeđena, a znamo što njena kvaliteta znači ekipi.


Buljat kaže da se u sezonu »ušlo bez pritiska, ali sa željom za što boljim rezultatima u ligi«.


– Nastupamo s igračicama 2008./09. godišta i jedna smo od mlađih ekipa, ujedno i jedina koja nema djevojke 2006. godišta, a prema propozicijama tri igračice te dobi mogu biti u sastavu. Svatko tko je u ženskom nogometu zna o čemu govorim i koliku razlike te starije igračice mogu napraviti. Imamo jako talentiranu generaciju, što potvrđuje podatak da su dvije igračice u reprezentaciji do 15 godina, a njih pet je u selekciji do 17 godina.


Buljat ističe da je »rad u školi nogometa na visokoj razini«.


– To potvrđuje rezultat, napredak i razvoj naših članica, kao i organizacija rada u klubu te smo posljednjih sezona u vrhu ženskih škola nogometa. Zahvaljujem Upravi kluba, voditelju škole nogometa Juri Vuleti, koji se brine da igračicama i trenerima ništa ne nedostaje. Zahvalan sam i svim roditeljima i simpatizerima kluba, bez kojih ne bismo bili ovako uspješni – podvukao je Buljat.