Utorak, 2. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Zadrani u Europi

Savršen hat-trick Frane Ikića, zabili još Pantalon i Tomasov

Autor: Alen Plahinek

15.05.2024. 12:36
Savršen hat-trick Frane Ikića, zabili još Pantalon i Tomasov

Foto: Championat Asia



Raspucani su proteklog vikenda bili nogometaši iz Zadra i njegove okolice na terenima diljem Europe, a i malo šire. »Najplodnije tlo« bilo je daleko na istoku u Uzbekistanu, gdje je Frane Ikić u dresu Buxoroa protiv Olimpika (4:1) zabio svoj prvijenac ove sezone. Ubrzo je nakon prvog zabio još dva, kompletiravši savršeni hat-trick. Prvi gol zabio je u 28. minuti »ljevicom«, u nadoknadi prvog dijela »desnicom«, a u 68. poentirao je glavom. Ne bi to sve ni bilo toliko »neobično« da Ikić nije stoper. Bilo je to sedmo kolo sezone uzbekistanske Pro lige (drugog ranga) u kojoj Ikić i Buxoro još ne znaju za poraz. Upisane su tri pobjede i četiri remija, što ih trenutačno stavlja na treće mjesto lige.


Gol za bod


Malo bliže, ali također na istoku, u Kazahstanu, do drugog gola sezone stigao je prekaljeni zadarski napadač Marin Tomasov. Zabio je Tomasov jedini gol svoje Astane na susretu protiv Kaisara koji je završio 1:1. Astana nakon osam ovosezonskih utakmica zauzima sedmo mjesto. Prvi gol ove sezone postigao je Renato Pantalon. Snažni branič Rio Avea zabio je glavom nakon ubačaja iz slobodnog udarca u 85. minuti utakmice za 2:1 svoje momčadi. Momčad iz Villa de Condea nije uspjela izdržati i upisala je nevjerojatni 18. remi ove sezone. Vjerovali ili ne, ovo je deveti remi Rio Avea u posljednjih 11 utakmice. U preostale dvije, upisane su pobjede, tako da Rio Ave za poraz ne zna još od sredine veljače. Taj čudesni razvoj rezultata uspeo ih je do desetog mjesta na tablici, a ne treba zaboraviti kako su dondevno bili u zoni ispadanja.





Asistenciju je upisao Luka Modrić. Real Madrid u srijedu je u infarktnoj završnici izbacio Bayern iz Lige prvaka i dograbio novo finale najelitnijeg klupskog natjecanja na svijetu, a onda je za vikend u La Ligi s laganih 4:0 porazio Granadu u gostima. Modrić je na tom susretu odigrao 70. minuta, a asistenciju je upisao u 58. za četvrti gol Reala.


Problemi sve veći


Fenerbahče Dominika Livakovića sve je dalje od titule prvaka Turske. Iako su pobijedili proteklog vikenda, 3:0 protiv Kayserispora, šest bodova zaostatka za Galatasarayem svega dva kola do kraja čine se nedostižnim. Livaković je rutinski kvalitetno odradio posao protiv trenutačno 13. momčadi Turske lige i osigurao sebi čak 13. »clean sheet« ove sezone. U sljedećem kolu Fener putuje u Galatu na najveći derbi turskog nogometa, nakon kojeg će se ili znati prvak ili će se sve zakomplicirati.


Gotovo u bezizlanoj situaciji nalaze Ivan Prtajin i Wehen iz Wiesbadena. Iako je sve izgledalo kao da će sezonu završiti u sredini tablice, sedam poraza i jedan remi u posljednjih osam susreta bacili su Wehen na dno tablice. Posljednji poraz, proteklog vikenda od Braunschweiga (0:1) označio je da će Wehen u najboljem slučaju igrati kvalifikacije za ostanak u 2. Bundesligi. Prtajin je u tom susretu na terenu proveo svih 90 minuta. U posljednjem kolu Wehen na svojem terenu dočekuje najvjerojatnijeg prvaka lige St. Pauli i samo se može nadati najboljem.


U malo boljem položaju su Martin Erlić i Sassuolo. Oni su pretposljednji s tri boda manje od sigurne zone, ali do kraja imaju dva kola. Jako blizu vrlo važnim bodovima bili su u nedjelju, kada su od 31. do 56. minute vodili 1:0 u gostima kod Genoe, no Milan Badelj i autogol Kumbulle u razmaku od sedam minuta bacili su Sassuolo unatrag. Erlić je u tom susretu odigrao 87 minuta, a do kraja sezone on i Sassuolo još će igrati protiv Cagliarija i Lazija.


Frane Čirjak odigrao je 76, a Jakov Katuša 60 minuta u remiju Bunyodkora (0:0), odnosno pobjedi Beltinaca (3:1). Od ostatka društva iz Zadra i Zadraske županije nitko nije nastupio.


Osigurana Europa


Unatoč grijanju klupe, posebno treba istaknuti Sarajevo Lovre Rogića koje je pobjedom nad Zvijedzom 09 dva kola prije kraja prvenstva osiguralo kvalfikacije za Konferencijsku ligu sljedeće sezone. Do pobjede je još stigao Zürich Ivana Santinija, protiv Winterthura (3:1). Remi svojeg Brava s klupe je odgledao Jakov Gurlica, dok Lovre Knežević nije bio u sastavu u remiju Etara. Poraze su upisali Standard Liege Stipe Perice, Rogaška Vice Baždarića te FeralpiSalo Karla Butića.