Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Zadrani u Europi

Ružić zaključio sezonu povijesnim učinkom

Autor: Andrija Dešpoja

16.05.2024. 09:52
Ružić zaključio sezonu povijesnim učinkom

Foto: DAVID GRAU LLINARES



Mnogi zadarski košarkaški pečalbari zavezali su u čvor svoje sezone, a jedan dobar dio njih još uvijek ne odustaje, te se sa svojim klubovima bori za ostanak u sedlu nastupajući kroz doigravanja nacionalnih prvenstava. Među onima koji su se prošlog tjedna oprostili sa sezonom našao se najmlađi zadarski internacionalac Michael Ružić koji je za kraj odigrao najučinkovitiju partiju na gostovanju u posljednjem kolu španjolske ACB lige kod Obraidore. Joventut je u bodovno nevažnoj utakmici, jer je sezonu zaključio na desetom mjestu, poražen s 97:71, no Ružić je iskoristio taj susret za upisivanje u povijest španjolskog prvenstva kao drugi najmlađi igrač koji je uspio ostvariti dvostruko-dvostruki učinak nakon Usmana Garube koji je 2019. u dresu Real Madrida postigao 13 poena i ugrabio deset skokova. S 14 koševa i 11 skokova u 25 minuta provedenih u igri talentirani Zadranin je ostvario i učinak karijere, a ukupno gledajući debitantska profesionalna sezona i to u najjačoj ligi na »Starom kontinentu« odrađena je s 26 nastupa u ACB ligi te 15 utakmica u Eurokupu. U španjolskom prvenstvu Ružić je prosječno igrao 17 minuta i upisao učinak od 4.9 poena, tri skoka i 0.5 asistencija po utakmici, dok je u Eurokupu bio malo konkretniji sa 16 i pol minuta u prosjeku i učinkom od 6.3 poena, 2.5 skoka te 0.5 asista.


Povratak Vraneša


Izuzev njega ostali košarkaški djelatnici iz Donatovog grada preživjeli su tjedan, a to se svakako odnosi na Juricu Žužu i njegov Lokomotiv Kubanj koji se bori za finale VTB lige u polufinalnoj seriji s UNICS-om iz Kazanja. Nakon četiri odigrane utakmice rezultat je poravnat, 2-2, s tim da su jedni i drugi upisali »breakove« i time naznačili da bi serija mogla otići do maksimalnih sedam utakmica. Lokomotiv je u drugoj utakmici iznenadio momčad Velimira Perasovića na njenom terenu sa 71:84 te poveo s 2-1 slavljem na domaćem parketu 89:83, no onda je pokleknuo sa 68:85 u četvrtoj koja se također igrala u Krasnodaru. Na servisu je sada UNICS koji ima prednost domaćeg terena u slučaju majstorice. A do majstorice, i to četvrtfinala doigravanja litavskog prvenstva dovukao se Juventus za koji je nakon poduljeg izbivanja zbog ozljede nastupio Ivan Vraneš. Četvrtoplasirani sastav iz Utene dobio je za protivnika petoplasirani Lietkabelis koji je u prvoj utakmici serije koja se igra na dvije pobjede šokirao Vranešovu momčad na njenom terenu sa 77:84. Novopečeni reprezentativac Hrvatske u povratničkom nastupu upisao je više nego solidan učinak od 15 poena i tri skoka, ali nije na kraju dovoljno pomogao svom timu. Ipak, Juventus se iščupao u drugoj utakmici na parketu Lietkabelisa s minimalnih 88:89 i tako izborio odlučujuću treću utakmicu u svojoj dvorani. Vraneš je odradio skromnije taj okršaj, s osam poena, ali je sigurno bio zadovoljniji zbog prilike za plasman u polufinale.


Porazi Širokog


Ulazak u treći dio sezone očekuje Davida Škaru čijem je Châlons-Reimsu stao veliki pobjednički niz od devet utakmica u francuskoj Pro B ligi i kao šestoplasirani će u doigravanju za ulazak u premijerni rang za protivnika imati trećeplasirani Boulazac. Mogla je Škarina momčad pobjedom u posljednjem kolu nad Rouenom doći do bolje pozicije, no direktan konkurent je bio spretniji u tom dvoboju koji je zaključen rezultatom 75:68. Zadarsko krilo nije zaigralo u tom susretu, no sigurno će biti jedan od ključnih igrača svoga tima u četvrtfinalnoj seriji koja se igra na dvije pobjede. Završetak osnovnog dijela sezone snašao je i Duju Bralu i Gabriela Karamarka koji su u posljednja dva kola stupnja pobjednika prvenstva Bosne i Hercegovine upisali dva poraza i zavisno od ostalih utakmica ući će u doigravanje ili s petog ili sa šestog mjesta. Boljim se od sastava Ivana Velića pokazao Borac na svom terenu u Banja Luci sa 70:61, uz sedam koševa i tri skoka Brale te dva poena, četiri skoka i dvije asistencije Karamarka, dok je na Pecari doživljen poraz 77:84 od Igokee uz sedam Bralinih ubačaja. Zahuktalo se natjecanje i u BNXT ligi u kojem su brzinski četvrtfinalnu seriju doigravanja odradili Oostende i Liege. Gjergjina momčad nastavila je dominaciju s čistih 2-0 u četvrtfinalnoj seriji kontra Spotter Leuvena, svladavši ih s 83:64 i 69:80, a momčad u kojoj je prvi pomoćnik Tihomir Bujan se na isti način obračunala sa Spirou Charleroiom (93:98, 82:64).  Borba za ostanak sudbina je Lovre Bašića čiji je Körmend odradio tjedan s polovičnim učinkom u »play-outu« mađarskog elitnog ranga. Pobjeda je upisana na domaćem terenu kontra Kaposvarija (83:76) uz četiri poena i devet asistencija nekadašnjeg kapetana Zadra, dok je upisan poraz 99:76 na parketu Paksa, a u toj utakmici Bašić nije upisao nastup.