Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svjetsko rukometno prvenstvo

Rukomet dobio nove-stare svjetske prvake, Danci večeras stvorili povijest

Autor: A.P.

29.01.2023. 22:40
Rukomet dobio nove-stare svjetske prvake, Danci večeras stvorili povijest

Foto: Reuters



Završeno je 28. Svjetsko rukometno prvenstvo. Posljednjih 19 dana svi zajedno mogli smo uživati u fantastičnim utakmicama, mogli smo gristi nokte zbog naše reprezentacije, mogli smo se veseliti, živcirati se, biti razočarani, no svemu tome, barem što se rukometa tiče. Danska je bila daleko bolja večeras i potpuno zasluženo kući nose novo svjetsko zlato. Na kraju završilo je 34:29.


Danci su bili dominantni od prve do zadnje minute. Prvih 20 minuta Danske može se okarakterizirati kao rukometno savršenstvo. Vanjska linija, Pytlick-Hansen- Gidsel, funkcionirala jepraktički savršeno. Kreativnost i razigranost Mikela Hansena, koji u prvom poluvremenu nije imao niti jedan udarac na gol, došla je do izražaja, a Pytlick i Gidsel zabijali su sve što su stigli. Obrambeno, Danci su stajali odlično, no i kada im se potrkala neka greška tu je bio Niklas Landin.


Finale je bolje otvorila Danska. Krenulo je s danskim 3:0, a prvi gol Francuzi su zabili tek na kraju 5. minute. Francuzi su bili u totalnom grču i prvi time-out francuski je izbornik, Guillaume Gille, bio prisiljen iskoristiti nakon manje od 7 minuta igre.




Francuzi su se uspjeli malo “skockati” nakon toga, no grč i dalje nije nestao. U tom periodu ništa nije polazilo Francuzima za rukom. Imali su igrača više i umjesto da smanje zaostatak, oni nisu uspjeli zabiti niti jedan gol, a primili su 2 i Danci su otišli na velikih +5.


Potpuno resetiranje Francuza došlo je ulaskom Prandija i do kraja poluvremena francuska mašinerija je proradila. Na predah se otišlo rezultatom 16:15 za Dansku, uz činjenicu da je prvi napad u drugom poluvremenu imala Francuska.


Francuzi su došlo do izjednačenja, no to je sve što su uspjeli. Danska brzo nakon izjednačenja radi seriju 3:0 i to vodstvo konstantno su održavali do kraja utakmice.


Najveće iznenađenje finala, nešto što Francuzi nisu očekivali, a vjerojatno nije niti nitko drugi, bio je Rasmus Lauge. Lijevi vanjski koji je kasnije došao na Svjetsko prvenstvo, igrao je samo 3 utakmice i uz to uglavnom je igrao obranu. Do večeras nije imao niti jedan pogodak na turniru, a večeras je zabio 10 pogodaka od 11 šuteva prema golu.


Imala je Francuska svojih šansi, no u onim najvažnijim trenucima Francuzi nisu bili pravi. Na ruku im nije išla ni činjenica da praktički nisu imali golmana. Navikli smo da Gerard ima 10-15 obrana po utakmici, no sada kada je bilo najvažnije Gerard je skupio samo 4 obrane.


S druge strane, nakon nekoliko uvodnih obrana Landin je stao, stoga je među vratnice stao Moller. Iako je skupio 3 obrane, no obranio je kada je trebalo. Dvije od tri obrane stigle su u trenucima kada su se Francuzi primakli na minimalnu razliku.


Na kraju dana, obrana Francuza nije bila niti blizu razine na kojoj je bila u polufinalnoj utakmici. Uz lošu obranu ovoga puta nisu imali ni Gerarda koji je znao “povući” kada je trebalo. Francuski napad izgledao je poprilično dobro, no nije bilo dovoljno.


Za Dansku je ovo bilo treće svjetsko zlato na posljednja tri svjetska prvenstva, što nitko u povijesti osim njih nije uspio.


Sljedeće Svjetsko prvenstvo igra se u 3 zemlje, a to su Danska, Norveška i Hrvatska.