Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Antonio Jordano

Riječki šuter u dresu Zadra nakratko posjetio rodni kraj: "Potajno se nadamo play-offu ABA lige, a s Jusupom imamo slobodu u igri"

Autor: Katarina Blažević

14.01.2023. 16:09
Riječki šuter u dresu Zadra nakratko posjetio rodni kraj:

Foto: Antonio Jordano/Foto V. KARUZA



Riječki šuter u dresu Zadra Antonio Jordano vratio se u svoj rodni kraj i ubilježio s momčadi prvu ovogodišnju pobjedu. Zadrani su zaredali tri ABA-ligaška poraza, protiv Cibone uoči Božića, te Partizana i Studentskog centra u 2023. godini, ali prvenstveni dvoboj sa Škrljevčanima odradili su rutinski.


I to samo dva dana nakon gostovanja u Podgorici, iz koje su odmah otputovali za Kvarner.


Zbog zgusnutog rasporeda utakmica, Jordano tek zahvaljujući košarci stigne barem nakratko posjetiti Rijeku. Tako je bilo i protekloga ljeta, kada je Zadar na Trsatu odigrao prijateljski susret s Kvarnerom 2010, Jordanovim matičnim klubom. Na tribinama je tada bio i Branko Musić, jedan od zaslužnijih trenera za njegov razvoj u mlađim kategorijama.




– Lijepo je vratiti se u svoj kraj. Nisam često u Rijeci jer imamo puno putovanja, ljeti sam dosta i u Osijeku, tako da je uvijek lijepo doći i vidjeti prijatelje te roditelje. Trener Musić je bio s tatom na utakmici protiv Kvarnera, kasnije smo uspjeli i popričati. To su neke uspomene iz djetinjstva kojih se uvijek rado sjetim i kada onda dođem i vidim te ljude, uvijek mi bude toplo oko srca.


Beogradska pobjeda


Unatoč tome što su protiv Škrljevčana bili izraziti favoriti, Zadranima zasigurno nije bilo lagano izaći na parket samo dva dana nakon što su u drami s produžetkom izgubili od Studentskog centra. Imali su Zadrani dva napada za pobjedu, ali bilo je i dosta dvojbenih sudačkih odluka koje su možda pomalo pogurale podgoričku momčad.


– Ne smijem se baviti suđenjem, mi koji igramo smo svjesni da tome ne smijemo dati neku preveliku važnost. Da smo pobijedili da bi to bilo zasluženo, a opet da smo ovako i zasluženo izgubili. Imali smo taj napad za pobjedu i u regularnom dijelu i u produžetku, ali s druge strane, nekako kroz cijelu utakmicu, koliko god smo se vraćali, kao da nam je nešto nedostajalo. Mi osjetimo i svjesni smo da smo u zadnjoj dionici malo pali. Trebamo raditi i biti ekipa, sada kada ne ide u smjeru u kojem smo očekivali, trebamo ostati zajedno i dati sve od sebe.


Iako su prošla oko dva mjeseca, teško se ne osvrnuti na veliku pobjedu Zadra kod euroligaša Crvene zvezde. Jordano je s 23 poena bio prvi strijelac dvoboja u Beogradu, a njemu i suigračima će to slavlje ostati u sjećanju kao zasigurno jedno od najvećih i najljepših u karijeri. Unatoč trima porazima zaredom, Zadar se u ABA ligi još uvijek drži u zoni doigravanja s omjerom 7-7.


– Da, mogu reći da je to sigurno jedna od ljepših utakmica u karijeri. To je ipak euroligaš, jedna razina koju se svatko od nas nada dostići u karijeri. Lijepo je bilo dobiti tu utakmicu u Beogradu i imati takav učinak, to je jedna od bitnijih pobjeda u mojoj karijeri. Bilo je još takvih slavlja ove sezone, ne možda kao protiv Zvezde, ali protiv kvalitetnijih ekipa i nadam se da će ih biti još ove sezone.


Ciljevi u ABA ligi? Na početku je bio bitan samo ostanak, ali mislim da trebamo težiti tome da igramo od utakmice do utakmice što bolje i da pokušamo skupiti što više pobjeda. Nama je primarni cilj još uvijek ostanak u ligi, ali mislim da se svatko od nas potajno nada da možemo uhvatiti play-off. Ali sve više od ostanka nam je nagrada i bonus za sve što smo napravili u sezoni.


Prava klapa


Jordanov individualni učinak ove je sezone dosta bolji u odnosu na prošlogodišnji, unatoč gotovo jednakoj minutaži. Riječaninu očito odgovara i Zadrova igra pod novim-starim trenerom Danijelom Jusupom.


– Suradnja s trenerom je stvarno vrhunska. Svatko od nas je došao dati svoj maksimum, a trener je prepoznao u meni i drugima neke kvalitete i što radimo bolje, a što lošije. Moram reći da svi imamo slobodu u igri. Stvarno smo prava klapa, i na terenu i izvan terena. Ponajviše mislim da je do toga, a trener i pomoćnici su tu da nam drže leđa i podupiru nas. Stvarno smo svi jedna velika obitelj. Odlično funkcioniramo i mislim da je zbog toga i moja igra i igra moje ekipe na takvoj razini.


Kada je riječ o HT Premijer ligi, Cibona i Zadar su na omjeru 11-2, Split 11-3… I ove sezone vodit će se tvrda borba za naslov prvaka. Upravo su od Vukova, u čijem je kadru sada Riječanin Domagoj Vuković, Zadrani ove sezone dvaput poraženi, jednom u domaćem prvenstvu i jednom u regionalnoj ligi.


– Čujem se s Vukovićem, krivo mi je jedino što nije još uvijek u Zadru s nama, ha, ha. Mi smo sada možda malo više fokusirani na ABA ligu jer je tu svaka pobjeda bitna, a u prvenstvu se još može ponešto kiksati jer smo otprilike na polovici, ispred nas je još drugi krug i Liga za prvaka, pa tek onda doigravanje.


Uz Cibonu i Split, mislim da i Cedevita Junior ima jako dobru i iskusnu ekipu te mogu zaprijetiti, tu je još nekoliko nezgodnih ekipa i bit će sigurno zahtjevno kada dođe vrijeme za to. Ali mislim da mi imamo velike šanse. Moramo samo ići korak po korak, pokušati raditi što više kao ekipa i neće biti problema – zaključuje Antonio Jordano.