ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Copa del Rey

Real potopio Barcelonu na Nou Campu i otišao u finale

Autor: A.P.

05.04.2023. 22:58
Real potopio Barcelonu na Nou Campu i otišao u finale

Foto: Reuters



Barcelona i Real Madrid počastili su nas novim fantastičnim El Clasicom. Ovog puta radilo se o uzvratnom susretu polufinala Kupa Kralja. U prvoj utakmici početkom ožujka na Santiago Bernabeu bilo je 1:0 za Barcu. Večeras na Campu Nou, Kraljevi su prvi puta ove godine slavili u najvećem derbiju na svijetu i to na kakav način 4:0. Trostruki strijelac bio je Karim Benzema, a mrežu domaćina načeo je Vinicius. Sve što se može reći nakon ovih 90 minuta je jedno veliko hvala.


Gledali smo dva dijametralno suprotna poluvremena. Sjajna Barca i prosječni Real iz prvog dijela, zamijenili su uloge u drugom, uz jednu veliku razliku, a to je da je Real zabijao.


Osim sjajnog nogometa, utakmicu je definitivno obilježila ogromna nervoza s jedne i druge strane. Kolika je bila nervoza govore ukupno 30 prekršaja i 11 žutih kartona. Jednog od njih dobio je i Barcelonin strateg Xavi, a nekoliko stvari za poručiti  četvrtom sucu imao je i Carlo Ancelotti. Posebice nervozan bio je Vinicius koji se u prvom poluvremenu zakačio s Gavijem nakon čega su obojica požutjela, no to nije bio kraj njegovih koškanja s igračima, a kulminacija je bila krajem kada ga je morao smirivati Benzema.





Barcelona je prvih 45 minuta izgledala nezaustavljivo. Neumorni Rafinha na desnoj strani radio je totalni dar – mar, a njemu je leđa čuvao Kessie koji je bio skoro savršen u oba smjera igre. Gavi je već standardno bio odličan na lijevoj strani napada, dok je Lewandowski radio lavovski posao u sredini napada. Tko još nije, mora shvatiti da je stigla jedna nova Barcelonina era, u kojoj praktički nema superzvijezda, u kojoj igraju mladi igrači koji donose “ono nešto” zbog čega je toliko ljudi zavoljelo Barcelonu. Radi se o brzoj, agresivnoj igri s i bez lopte, prvim dodirima koji očaravaju te mnogim sitnim potezima kojima izbacuju protivnike iz tračnica.


Međutim sva ova ljepota pala je u vodu u posljednjim trenucima prvog poluvremena. Iako je Barcelona bila mnogo bolja tijekom cijelog poluvremena, nije Real ostao bez šansi. Dva puta morao je reagirati Ter Stegen, no bez prevelikih problema. I tada u 45+1  dolazi hladan tuš. Lewandowski pogađa Courtoisa, gosti izbacuju loptu iz opasne zone i dolazi do kontre koju je potegnuo hrvatski čarobnjak Luka Modrić. U konačnici Benzema nesebično proigrava Viniciusa koji hladnokrvno, ali uz dozu sreće zabija i poravnava ukupni rezultat.


Kraljevi su s dodatnom energijom i većom željom za pobjedom izašli na travnjak nakon odmora. Još jednom su, po tko zna koji put, pokazali da nogometna utakmica nije sprint, nego je maraton, a oni su istinski maratonci. Večerašnjih 45 minuta usporedivo je s onim drugim poluvremenom na Anfieldu ove godine, kada je Real razbio Liverpool. U njihovom maratonu nije nedostajalo “nogometne romantike” koja brojne neutralne gledatelje ostavlja prikovane pred ekranima.  Maestralnu utakmicu, isto po tko zna koji put, odigrao je hrvatski kapetan Luka Modrić koji je s travnjaka izašao u 87. minuti.


Nakon hladnog, ubrzo je stigao i ledeni tuš za  domaćine. Ponovno je veliku ulogu odigrao Modrić koji je prošetao domaćom obranom i pronašao Benzemu samog na vrhu 16 – erca kojem nije bio nikakav problem zatresti mrežu. Smrzotine trećeg stupnja nastale su u 58. minuti, kada se dotad sjajni Kessie pretvorio u tragičara napravivši prekršaj za penal, kojeg bez ikakvih problem realizira Benzema.  Do hat – tricka Benzema mogao je u 77. minuti, ali u stopostotnoj prilici bio je neprecizan. No, ubrzo je i došao do svog trećeg gola koji je uništio i ono malo sistema koji do tada nije bio razbijen.



Kraljeve u finalu 6. svibnja očekuje Osasuna koja je s ukupnih 2:1 porazila Athletic Bilbao.