Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kralj zemlje

Rafael Nadal odustao od Roland Garrosa i najavio kraj karijere

Autor: Alen Plahinek

18.05.2023. 17:33
Rafael Nadal odustao od Roland Garrosa i najavio kraj karijere

Foto: Getty Images



Jedan od najvećih, a po nekima i najveći svih vremena, svakome na izbor, najavio je kraj karijere. Ozljeda kuka ipak je pobijedila i Rafael Nadal je odlučio kako je 2024. godina njegova posljednja na “Touru”. Osim toga javnost je obznanio kako neće nastupati na Roland Garrosu ove sezone te tako neće imati priliku braniti titulu u Parizu. Težak je to udarac za teniski svijet.


– Oporavak od ozljede koju sam zadobio u Australiji nije se razvijao kako se očekivalo. Gubio sam pritom ciljeve koje sam sebi postavio, a povratak tenisu na Roland Garrosu u ovom trenutku je nemoguć. Iskreno mi je jako žao što neću biti na turniru kojeg toliko volim. Inače, posljednje godine, koje su u rezultatskom smislu bile na mojoj razini, bile su za mene vrlo teške. Kraj godine i igranje Davis Cupa možda bi mogao biti neki cilj, ali pokušat ću dočekati iduću, 2024. godinu, spreman. I to bi trebala biti moja posljednja godina u karijeri. U toj se godini želim oprostiti od svih turnira i navijača koji to zaslužuju – rekao je Nadal.


Velika trojka


Zajedno se s Rogerom Federerom i Novakom Đokovićem činio je “veliku trojku” sve do Federerovog umirovljenja na kraju prošle sezone. Ova trojica harala su svjetskim tenisom gotovo dva desetljeća i teniski fanovi vjerojatno još nisu svjesni da su bili živi pripadnici stvaranja povijesti. Sjajni momak iz Mallorce predstavio se teniskoj publici sada već davne 2005. godine na Australian Openu kao 18-godišnja velika nada, a da uistinu misli ozbiljno pokazao je u Miamiju, samo nekoliko mjeseci kasnije, kada je protiv svjetskog broja 1, Rogera Federera, u finalu bio na samo dva poena od gubitka meča, no okrenuo je u svoju korist i uzeo prvu veliku titulu. Nakon toga došla je zemlja i “mali” Nadal izdominirao je ostatak svijeta u svom stilu uzevši titule u Barceloni, Monte Carlu i Rimu, a u konačnici podigao je prvi od 14 pehara u Parizu.





Nevjerojatna karijera


Ostalo je povijest. Zaredao je Nadal četiri pariške titule, da bi 2008. u finalu epskih razmjera nakon malo manje od pet sati igre stigao do najsjajnijeg trofeja u tenisu, onog u Wimbledonu. Nemoguće je zaboraviti legendarne teniske ratove koje su sve fanove ovog divnog sporta kovale za ekran na tri, četiri ili pet i više sati. Kako ih je nemoguće zaboraviti, jednako je nemoguće i izabrati neke od najintrigantnijih poena. Iako praktički nema turnira na kojem je igrao, a da nema trofej, njegova utvrda, odnosno dnevni boravak kako se to voli kazati je glavni teren u Parizu, Philppe Chatrier. Uz nestvarnu razliku pobjeda i poraza 114:3 na pariškoj zemlji uzeo je vjerojatno i svoj posljednji veliki trofej. “Kralj zemlje” krajem sljedeće sezone u tenisku povijesti odlazi s minimalno 92 titule u karijeri, 22 Grand Slama, 53 Mastersa i 2 zlata s olimpijskih igara.


E da, to je (bio) Rafael Nadal.