Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Skupština Hajduka

Puljak najavio obnovu starog i gradnju novog stadiona

Autor: Alen Plahinek

01.06.2023. 21:28
Puljak najavio obnovu starog i gradnju novog stadiona

Foto: Mateo Levak/Arhiva ZL



Sinoć u kino dvorani na Poljudu održana je Skupština HNK Hajduka, na kojoj je prvo jednoglasno prihvaćeno izvješće o poslovanju 2022. godine, a potom su prikazani podaci o 2023. godini te planovi za budućnost splitskog kluba. Najveću novost na Skupštini iznio je gradonačelnik Splita, Ivica Puljak, koji je najavio kako će 2025. godine u procesu trebale biti dvije od tri faze obnove i proširivanja stadiona Poljud, dok bi se u trećoj fazi na splitskoj Brodarici trebao graditi novi dom “Bijelih”.


Novo ruho “Poljudske lipotice”


– Prva faza je obnova stadiona Poljuda. To je najbolje rješenje za stadion. Pričamo o obnovi armirano-betonske konstrukcije, krova, prstena oko stadiona, atletske staze, rasvjete i ozvučenja. Početak obnove bi trebao biti u drugom kvartalu iduće godine, a procjena troškova je 30-40 milijuna eura, financirali bi grad i država. Financiranje je najizazovniji dio ovog projekta. Druga faza su dodatni sadržaji oko stadiona, dakle parkiralište, dodatni tereni, prostori za akademiju, treći objekt ispod Zapadne tribine, gradski projekt Poljud u funkciji sporta. Gradnja bi trebala početi u prvom kvartalu 2025. godine. Treća faza je Gradski projekt Brodarica, odnosno novi stadion Hajduka. Početak radova bi bio početkom 2026. godine, a završetak bi bio do Europskih igara 2027. godine. Financiranje bi obavili grad, Hajduk i partneri. Svjesni smo da je ovo vrlo ambiciozan, ali ne i nerealan plan – poručio je Puljak.


Predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić također je poručio kako će se u budućnosti još više surađivati s Gradom.




– Plan je da u suradnji s Gradom i policijom da olakšamo ulaz navijačima, da se s prstena lakše ulazi na tribine, ako uspijemo to će nam biti najveći doprinos navijačima. Imamo 11 milijuna ulaza na HDTV, a bit će sigurno još i bolje. Uspjeli smo razdvojiti HNS od reprezentacije. Nemamo utjecaj u Savezu i nismo prisutni što god tko govorio. Nije prirodno da nemamo utjecaj, kada njima bude odgovaralo da surađujemo onda i hoćemo. Bilo bi dobro da smo gore, ali to nije naša snaga, naša snaga su navijači – kazao je Jakobušić koji se na samom početku Skupštine zahvalio šestorici igrača na koje se više neće računati.


Zadovoljstvo sezonom


– Subašić je završio karijeru, ugovori su istekli i nisu produženi Simiću, Fossatiju i Lovrencsicsu, dok su Borevkoviću i Anellu istekle posudbe te oni ne ostaju u Hajduku – kazao je Jakobušić.


Predsjednik, Uprava i Nadzorni odbor splitskog kluba vrlo su zadovoljni minulom sezonom.


– Osvojen je Kup, finale Lige prvaka mladih, najbolja smo akademija u Hrvatskoj i druga u Europi. Juniori su pokazali put, još jednom čestitam, možemo reći da je cijela Hrvatska navijala za njih. Imamo rekordan broj pretplata i članova. Ova godina je vrlo teška za cijeli klub, moram se zahvaliti navijačima koji su nas nosili, bilo je svega, i očekivanja i rezultata i loših odluka kojima sam osobno kumovao. Treba više raditi, manje pričati, biti će što bude. Hajduk uvijek ima krize, samo je pitanje kako ćemo ih prebroditi – poručio je Jakobušić.


Nitko kao Torcida


Nogometaši Hajduka imali su najveću podršku ove sezone od svojih navijača. Kod kuće ukupno su imali 276215 navijača, što znači preko 15 tisuća po utakmici. Zanimljivo, prosječno u gostima navijše navijača imao je zagrebački Dinamo, malo iznad 7500, dok je isti klub na domaćim utakmicama u prosjeku imao šest tisuća svojih pratitelja. Što se gostovanja tiče, Hajduk je drugi sa prosječno 5715 svojih navijača po utakmici.