Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

FORMULA 1

Pretposljednja utrka sezone bila je prava poslastica za sve fanove Formule 1

Autor: Zadarski list

13.11.2022. 22:03
Pretposljednja utrka sezone bila je prava poslastica za sve fanove Formule 1


Fantastična utrka za Veliku nagradu Brazila, završena je prvom povijesnom pobjedom Georgea Russella. Mladi Britanac tijekom cijelog trkačkog vikenda je izgledao sjajno i nekako se moglo naslutiti ako dođe do problema za Maxa Verstappena, da bi baš on mogao osvojiti. Tako je i bilo.


Vjerojatno najbolja utrka ove sezone imala je sve osim kiše. Sve je počelo sudarom Kevina Magnussena i Daniela Ricciarda na početku utrke radi čega je sigurnosno vozilo izašlo na stazu.


Nakon svega nekoliko krugova nastavljena je utrka i odmah se dogodio sudar između trenutnog osvajača titule Maxa Verstappena i sedmerostrukog osvajača titule Lewisa Hamiltona. Max Verstappen ovdje je izvukao deblji kraj te je uslijed oštećenja prednjeg krila, prisilno morao u boks, a kasnije je dobio i kaznu od 5 sekundi zbog izazivanja sudara.




Nekoliko zavoja nakon sudara ove dvojice, događa se sudar između Landa Norrisa i Charlesa Leclerca, gdje Leclerc izvlači deblji kraj i završava u zidu, no uspijeva pokrenuti natrag svoj Ferrari i odlazi prisilno u boks.


Utrku je obilježilo mnogo mijenjanja guma i strategija, tako su primjerice Ferrarijevi mehaničar sveukupno čak 6 puta mijenjali gume na svoja dva bolida.


Potpuna ludnica dogodila se 14 krugova prije kraja kada se ugasio Mclaren Landa Norris na stazi, što je značilo novi izlazak sigurnosnog vozila.


Nakon uklanjanja vozila uslijedio je totalni sprint 10 krugova iz kojih je kao pobjednik izašao George Russell, a kao najveći gubitnik izašao je RedBullov Sergio Perez, koji je 10 krugova do kraja držao 3. mjesto, a završio je 7.


Iza mladog Britanca završio je Lewis Hamilton, čime je Mercedes osvojio 1. i 2. mjesto na utrci. Treći i četvrti bio je Ferrarijev dvojac, Sainz i Leclerc.  Peta je završila legenda ovog sporta, Fernando Alonso, dok je šesti bio Max Verstappen.


Prvenstvo u kontekstu vozača i konstruktora je odlučeno, no još je ostalo nekoliko neriješenih pitanja pred posljednju utrku u Abu Dhabiju, koja je na rasporedu sljedećeg vikenda.