Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Junak Kolovara

Preminuo Viktor Šale, prvi zadarski reprezentativac

Autor: Šime Ćurko

19.07.2023. 09:05
Preminuo Viktor Šale, prvi zadarski reprezentativac


U Zadru je preminuo Viktor Šale (86), kojeg sportska povijest pamti kao prvog zadarskog vaterpolskog reprezentativca. Kako se to dogodilo opisao je Drago Marić u svojoj knjizi Pola stoljeća Plivačkog kluba Jedinstvo, objavljenoj 1997. godine.


U ožujku 1954. godine počela je izgradnja plivališta na Kolovarama, koje je dovršeno šest mjeseci kasnije. Tim povodom u rujnu je Vaterpolski savez Jugoslavije u Zadru organizirao utakmicu Jugoslavija – Nizozemska, na kojoj je, pomalo nečekivano, nastupio i Šale.


– Imao sam poseban susret s velikim Ivicom Jobom Kurtinijem, ali na koji način. Zaigrao sam u seniorskoj državnoj reprezentaciji! Nevjerojatno, ali bilo je tako. Igrao sam samo dvije minute. Bio sam darovit i juniorski reprezentativac, pa me trener seniorske reprezentacije Božo Grkinić, koji je bio pravi sportski pedagog, nagradio dvominutnim igranjem. Tada se to moglo jer je utakmica bila revijalna, pa iako nije bilo zamjena, osim u poluvremenu (igralo se dva puta po 20 minuta, pr.a), dopustili su mi zaigrati. Tad sam se ponovno rukovao s Kurtinijem. Jobo je imao takvu »lopatu« od ruke da se moja ruka do lakta izgubila u njegovoj šaci – izjavio je Šale u spomenutoj knjizi. Zadrani su 1955. godine osvojili šesto mjesto na Juniorskom prvenstvu Jugoslavije u Splitu, a Šale je za nastupe na tom turniru nagrađen pozivom u juniorsku državnu reprezentaciju.




Šale je bio i član momčadi Jedinstva, koja je 1956. godine osvojila prvu titulu prvaka Hrvatske na turniru odigranom na Kolovarama. U momčadi su tada bili i: Niko Nonković, Ivo Gregov, Uroš Lombardić, Boris Petričić, Slavko Vitlov, Frane Nonković, Nikola Abatinović. Trener: Ivo Stella. Zadar je prvak Hrvatske postao i dvije godine kasnije na natjecanju u Bjelovara kada su nastupili: Vlado Jončić, Niko Nonković, Ivo Jelenić, Žarko Petričić, Neven Troskot, Slavko Vitlov, Viktor Šale, Frane Nonković, Josip Gatara, Konstantin Anić. Šale je bio u sastavu i godinu dana kasnije, kada je osvojeno još jedno prvo mjesto na PH. No, u sva tri navrata Zadar nije uspio doći do Druge lige…