Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sjajan strijelac velike generacije

Preminuo Mate Šestan, nekadašnji nogometaš Zadra

Autor: Šime Ćurko

30.03.2023. 15:18
Preminuo Mate Šestan, nekadašnji nogometaš Zadra

Foto: Arhiva ZL



Danas je u Zadru preminuo Mate Šestan (12. veljače 1971.), objavio je na Facebook stranici HNK Zadar. Šestan je nekadašnji nogometaš Zadra, sjajni napadač koji je ostvario i međunarodnu karijeru u Danskoj, Španjolskoj i Kini. Prvi se pamte, a Šestan je u mnogočemu ispred ostalih. Prvi je postigao gol za Zadar u Prvoj HNL, bio je prvi najbolji klupski strijelac u najjačem domaćem rangu, prvi je ostvario veliki transfer u klubu sa Stanova… Prvu utakmicu u Prvoj HNL Zadar je odigrao 3. ožujka 1992. kada je kao gost u Metkoviću s 2:0 pobijedio Dubrovnik. Šestan je za 1:0 pogodio u 22. minuti iz jedanaesterca kojeg je prethodno sam izborio. Završni rezultat postavio je Željko Bakarić u 39. minuti.


– Kada smo nakon utakmice ušli u autobus upalili smo radio i čekali izvještaj iz Metkovića. Nakon što je novinar rekao da smo pobijedili, spomenuo ime našeg kluba, imena strijelaca, to je za mene bio poseban doživljaj. Čuti svoje ime na radiju bilo je nešto što smo prije toga teško mogli zamisliti – rekao je Šestan u razgovoru za Zadarski list u kolovozu 2018. godine.


Prije nogometa Šestan je trenirao atletiku. A kad je riječ o nogometu počeo je u Bagatu, klubu za koji naši mlađi sugrađani ni ne znaju da je postojao. Živio je na Meladi i dolazio igrati nogomet na Bagat.




– Nisam prošao nogometnu školu, pa su zbog toga za mene govorili da sam divlji, odnosno prirodni igrač – prisjećao se Šestan koji je obilježio prvu prvoligašku sezonu u zadarskom dresu. Postigao je šest golova i vodio svoju momčad prema desetom mjestu u konkurenciji 12 sastava.


– Bio sam izlazni pionir i Bagatu je trebalo desno krilo. Zabio sam jedan gol glavom nakon čega su me prebacili u prvu momčad koja je igrala Dalmatinsku ligu. Dugo se me pratili iz Hajduka, sa 17 godina otišao sam na Poljud, igrao za njihove mlađe kategorije s Joškom Jeličićem, Goranom Vlaovićem, bio na vrlo jakom turniru za igrače do 21 godine u Marseilleu, ali na kraju ništa od svega toga. Kasnije me snimio Zadar kojeg je preuzeo Ante Čačić, a klub je imao ambicije iz Međurepubličke ući u Drugu jugoslavensku ligu – govorio je Šestan.


Počeo je Domovinski rat i Zadar je umjesto u Drugoj jugoslavenskoj zaigrao u Prvoj hrvatskoj ligi. Prvoj sezoni HNL-a prethodio je turnir Slobodna Hrvatska. U prvoj utakmici u Čakovcu Zadar je izgubio od HAŠK Građanskog (2:1) uz Šestanov pogodak. A onda u drugom kolu u Varaždinu: Varteks – Mate Šestan 1:3. Rat je bjesnio na sve strane, ali 22 kola Prve HNL su odigrana. Zadar je bio domaćin u Kraljevici, Senju, Splitu, Solinu, Stobreču…


– Nije bilo novca, igrali smo za naš grad, za branitelje, za ljude koji su bili u skloništima. Preko dana bismo trenirali bez obzira na to što je stalno bila opća opasnost. Jednom su počele padati granate i trener Krešimir Goran Vidov, kojeg iznimno cijenim, rekao je: “Ajmo u park”, misleći valjda da tamo granate ne padaju. I išli smo jer smo svi tako vjerovali. Danas je jasno koliko smo bili naivni. Kad bi pala noć s prijateljima sam bio na straži koju je organizirala Mjesna zajednica na Bilom brigu. Od naoružanja imali smo samo “papovke” i ostale “puškice”. Bilo je to na miniranom izlazu iz vojarne Ante Banina na Višnjiku kako vojska ne bi otišla s naoružanjem. Onda ujutro na trening i tako svaki dan – prisjećao se Šestan koji je 1992. otišao je u austrijski GAK gdje je proveo pola godine. Bio je to prvi veliki transfer u povijesti kluba, kao uvod u veliku međunarodnu karijeru…