Petak, 22. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

In memoriam

Preminuo je Ante Baković, predsjednik Hrvatskog odbojaškog saveza

Autor:

07.01.2023. 08:30
Preminuo je Ante Baković, predsjednik Hrvatskog odbojaškog saveza

Foto: Foto PIXSELLU Zagrebu je, nakon borbe s teškom bolešću, na blagdan Sveta tri kralja, preminuo Ante Baković, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza, preneseno je na službenim web stranicama Saveza.


Ante Baković bio je u ugledni gospodarstvenik, višestruko odlikovani časnik Domovinskog rata, neumorni sportski djelatnik i zaljubljenik u odbojku. Rođen je 14. svibnja 1967. godine u Tomislavgradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a 1991. godine diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Sudionik je Domovinskog rata 1991. – 1995., odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, i Spomenicom Domovinske zahvalnosti te Redom hrvatskog trolista i Redom hrvatskog pletera. Ukazom predsjednika Tuđmana dobiva čin Bojnika HV.


Svoju veliku sportsku karijeru započeo je 1993. godine kao predsjednik HAOK Mladost, ali u odbojci je ostao do posljednjeg trenutka. Odbojka je bila, uz obitelj koju je neizmjerno volio, njegov život.
Godine 2002. postao je član Skupštine Zagrebačkog športskog saveza te po drugi put predsjednik HAOK Mladost. U tom razdoblju klub je postigao brojne velike uspjehe na domaćoj i međunarodnoj sceni te razvio neke od naših najvećih odbojkaških reprezentativaca. Dvije godine potomstvo je došlo u čelo Hrvatskog odbojkaškog saveza, kao predsjednik s vrlo teškom zadaćom – organiziran kao domaćin Europskog prvenstva za odbojkašice 2005. godine, u vrijeme kada je Savez preopterećen dugovima prethodnika.


Odlična organizacija ipak nije bila dovoljna da se Savez sačuva od neizbježnog stečaja, pa 2006. godine završava njegov mandat predsjednika, no ostaje član Upravnog odbora HOS-a kroz sve faze – od likvidacije do osnivanja novog Saveza.


Taj novi Savez krenuo je s njim na čelo 2017. Godine, kada je ponovno izabran za predsjednika HOS-a, drugi put dobiva u ruke „vrući kesten”. Savez je na rubu stečaja, u velikim dugovima, reprezentacije u lošem stanju a domaća liga devastirana. Čvrstom rukom i jasnim stavovima, nepristranim ili beskompromisnim odlukama i ozbiljnim financijskim restrukturiranjem, tijekom svog prvog mandata donosi preokret u hrvatsku odbojku i podiže Hrvatski odbojkaški savez u sam vrh hrvatskog sporta.


Odlukom Vlade RH imenovan je član Nacionalnog vijeća za sport, na Izbornoj skupštini HOO u listopadu 2020. izabran je za člana Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, dobitnik je nagrade za uspješan rad Svjetske odbojkaške federacije (FIVB), au ljeto 2020. godine ponovno je izabran za predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza.


U novom mandatu Savez je pronašao novi dom nakon što su stare prostorije stradale u potresu, a ženska odbojkaška reprezentacija plasirala se u Ligu naciju, što je bila velika želja Ante Bakovića. I bio je s reprezentativcima u Zadru, na Višnjiku, proslavio taj ogroman trijumf s njima. Nažalost, posljednji put…