Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Biciklizam

Pogačar osvojio 20. etapu, ali Vingegaard osigurao obranu naslova pobjednika Tour de Francea!

Autor: Hina

22.07.2023. 18:18
Pogačar osvojio 20. etapu, ali Vingegaard osigurao obranu naslova pobjednika Tour de Francea!

Foto: Foto REUTERS

Za 24-godišnjeg Pogačara ovo je druga etapna pobjeda na ovogodišnjem "Touru", ali već 11. u karijeri, a ovo mu je četvrti "Tour" na kojemu je nastupio i niti jednom nije bio slabiji od drugog mjesta u ukupnom redoslijeduLE MARKSTEIN Slovenac Tadej Pogačar (UAE Emirates) pobjendik je 20. etape ovogodišnjeg “Tour de Francea” vožene od Belforta do Le Marksteina u dužini od 133.5 kilometra, dok je Danac Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) trećim mjesto u etapi i definitivno osigurao obranu naslova.


U posljednjoj natjecateljskoj etapi na ovogodišnjem “Touru” pred bicikliste je bilo šest kategoriziranih uspona u Alzasu te se očekivalo kako će opet u glavnoj ulozi biti favoriti za ukupnu pobjedu. No, kako je Vingegaard imao 7:35 minuta prednosti u odnosu na Pogačara bilo je iluzorno očekivati kako bi moglo doći do velikog preokreta već je u igri bio samo prestiž etapne pobjede.


Upravo se to i dogodilo, na posljednjem usponu dana, na Platzerwasel u vodstvu su se izdvojili Vingegaard, Pogačar i Austrijanac Felix Gall (Ag2r-Citroen). No, ni Vingegaard niti Pogačar nisu željeli već u tom trenutku krenuti punom snagom, Pogačar je čekao svog momčadskog kolegu Adama Yatesa, a Vingegaard nije želio riskirati ukupnu pobjedu. Na tri kilometra prije cilja stoga su se vodećem trojcu priključila braća Yates, Adam i njegov brat blizanac Simon (Jayco-AlUla), pa je skupina od pet vozača stigla zajedno u Markstein. Tada je Adam Yates pripremio sprint za Pogačara koji je prvi prošao ciljnom linijom ispred drugog Galla i trećeg Vingegaarda.
Za 24-godišnjeg Pogačara ovo je druga etapna pobjeda na ovogodišnjem “Touru”, ali već 11. u karijeri, a ovo mu je četvrti “Tour” na kojemu je nastupio i niti jednom nije bio slabiji od drugog mjesta u ukupnom redoslijedu. Nakon pobjeda 2020. i 2021. uslijedila su dva druga mjesta 2022. i ove godine, oba puta iza fantastičnog Vingegaarda.


Kako je do kraja “Toura” preostala još samo slavljenička 21. etapa koja će se voziti ulicama Pariza u nedjelju, 26-godišnji Vingegaard praktički je osigurao svoju drugu uzastopnu pobjedu na “Grande Boucle”. Usto ima i drugo mjesto iz 2021.


Uoči posljendje etape Vinegaard ima 7:29 minuta bolje vrijeme od drugog Pogačara, odnosno 10:56 minuta od trećeg Adama Yatesa.