Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

KK ZADAR

Na Višnjik sletio šuter Petar Vujačić

Autor: Andrija Dešpoja

25.09.2023. 09:32
Na Višnjik sletio šuter Petar Vujačić

Foto: ZVONKO KUCELIN/KK ZADAR/ABA LIGA



Prije nešto više od desetljeća i pol godina tadašnji trener Zadra Aleksandar Aco Petrović nakon što se osvrnuo na svoj igrački kadar glasno je zavapio i kazao da su mu potrebna pojačanja, a na to mu je direktor Giuseppe Pino Giergia odgovorio da neka angažira stolara ako mu je potrebna duža klupa. Ne može se ta prispodoba iz ne tako davne prošlosti doslovno prenijeti na sličnu problematiku Danijela Jusupa koji nakon završetka Superkupa ABA lige igranog u Podgorici nije skrivao da ga jako more brige oko širine svoje klupe, koju je da ne zaboravimo sam birao i to s poprilično izdašnijim budžetom nego lani.


I nije trebalo dugo čekati da se dogodi nešto po tom pitanju jer je već potez mladog Antonija Sikirića nakon povratka iz crnogorske prijestolnice najavio da se sprema prinova u svlačionici na Višnjiku, zapravo tek treća ove sezone poslije Lovre Mazalina i Patrika Jambrovića.


Odličan u Rogaški


Očekivalo se da će to novo ime biti igrač kojem je primarna zadaća organizacija igre, jer isticao je i sam strateg Zadra da je u tom dijelu najviše »štekala« igra na Superkupu. Ciljao se američki razigravač Daishon Knight koji je proteklu sezonu branio boje Širokog, no pomalo iznenađujuće osvanulo je ime Petra Vujačića, beka-šutera visokog 196 centimetara, koji je prošle sezone doživio potpuno iskustvo regionalne lige nastupajući za Mornar iz Bara, za koji je za nešto više od 18 minuta koliko je prosječno provodio na parketu ubacivao 5.8 poena.




Slovenac, inače mlađi polubrat nekadašnjeg košarkaša Los Angeles Lakersa Saše Vujačića, na Višnjik je stigao kao slobodan igrač, a ugovor sa Zadrom je potpisao na tri mjeseca. Godinu prije 23-godišnji Vujačić imao je izvrsnu sezonu u Drugoj ABA ligi, u kojoj je za Rogašku prosječno postizao 18.6 koševa, uz 3.6 asistencija i 2.1 uhvaćenu loptu po utakmici. Uspješnost izvan perimetra u slovenskom prvoligašu bila mu je na zavidnih 35.4 posto, s time da je po utakmici ubacivao gotovo tri dalekometna pokušaja.


Deset ozbiljnih


U kontekstu šuterskih sposobnosti Vujačić se definitivno uklapa u koncept Jusupovog sastava koji je poslije odlaska Antonija Jordana ostao bez konkretne ubojitosti s perimetra. Ipak, u zraku je i dalje ostalo visjeti pitanje koliko je trener Zadra angažmanom slovenskog šutera zapravo produbio svoj »roster«, jer odlaskom Sikirića na posudbu u Zabok Jusup je opet ostao osuđen na deset igrača u ozbiljnoj rotaciji, dok dva preostala mjesta i dalje popunjavaju golobradi momci poput Ivana Njegovana, Vice Grbića, Luke Bilokapića ili Josipa Badraka.


Tko zna, iako se nakon vruće ljetne sapunice oko Luke Božića i spasonosnog pronalaženja »donatora« financijski lancun ponovno za divno čudo uspio rastegnuti, ne može se isključiti, unatoč ulasku u jesen, da i nije kraj lastama na Višnjiku.