Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

VN JAPANA

Verstappen pobjedom donio titulu Red Bullu

Autor: Alen Plahinek

24.09.2023. 10:20
Verstappen pobjedom donio titulu Red Bullu

Foto: Reuters



Dok je još većina ljudi spavala od subotnjeg izlaska, jutros od 7 sati oni najveći ljubitelji “oktanskog cirkusa” bili su budni i s uzbuđenjem gledali događanja na jednoj od najlegendarnijih pista Formule 1, japanskoj Suzuki. Nakon neuspjeha u Singapuru, smireni i ponovno ekstremno dominantni Max Verstappen u Red Bullu vratio se na svoju “prirodnu” poziciju ove sezone i slavio s gotovo 20 sekundi prednosti ispred ostatka “svijeta”.


Bila je ovo 13. pobjeda za Maxa ove sezone, a s novih 26 bodova u “džepu” osigurao je Red Bullu drugi konstruktorski naslov zaredom.


Feniks iz pepela


Morao je Max na startu agresivno morao braniti prvu poziciju od McLarenovog dvojca i uspio u tome te je praktički nakon toga sve bilo dalje samo ispunjavanje forme. Završio je dvojac iz McLarena na kraju i na postolju, Norris drugi, a Piastri koji je tek stigao u Formulu 1 ove sezone bio je treći, što mu je ujedno i prvo postolje u karijeri.




Nevjerojatan je rast McLarena tijekom sezone, odnosno od utrke u Spielbergu u Austriji. U prvih osam utrka osvojiili su tek 17 bodova, no nakon Austrije žestoko su promiješali karte na gridu i poretku konstruktora, gdje će ubrzo žestoko ugroziti Aston Martin na četvrtoj poziciji.


Momci za upravljačima McLarena praktički iz vikenda u vikend iznova očaravaju, pogotovo Piastri jer za Norrisa se zna da je potencijal za eventualni naslov svjetskog prvaka u budućnosti.


Sjajne bitke


Pružila je Suzuka po tko zna koji put odlične bitke, a u fokusu su bili momci iz McLarena, Ferrarija i Mercedesa koji su se borili za pozicije od dva od sedam. Uglavnom se igrala igra sa dva stajanja u boksu, a sve tri momčadi konstantno su bile na različitm strategijama.


McLaren je išao na klasičan pristup, Ferrari se na krilima Charlesa Leclerca i Carlosa Sainza odlučio na agresivniji pristup, što im je bilo dovoljno za četvrto i šesto mjesto, a njihove logike držao se i Mercedesov Lewis Hamilton koji se nakraju ugurao na petu poziciju.


Najgore je u tome svemu ponovno prošao Geroge Russell koji je igrao najrizičniju igru, onu s jednim stajanjem i nakraju se morao zadovoljiti sedmom pozicijom. Bodove su još osvojili Fernando Alonso u Aston Martinu te dvojac iz Alpine, Esteban Ocon i Pierre Gasly.


Pitanje je utrke kada će Verstappen po treći puta postati prvak svijeta, njegov momčadski kolega Sergio Perez je drugi u ukupnom poretku, a onda slijedi čak šest vozača koji su podijeljenji u 85 bodova. Do kraja sezone ostalo je za podijeliti preko 500 bodova, tako da očekuje nas vrlo zanimljiv nastavak sezone.


Red Bull je osigurao naslov, trenutačno drugi u poretku je Mercedes s 305 bodova, treći Ferrari s 285. Sljedeća utrka vozi se u Katru na stazi Lusail 8. listopada.