ponedjeljak, 1. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

KUGLANJE

Veliki uspjeh za hrvatske kuglačice i kuglače, među osvajačima medalja i Hrvoje Marinović iz KK Zadra

Autor: Portal ZL

01.06.2024. 17:15
Veliki uspjeh za hrvatske kuglačice i kuglače, među osvajačima medalja i Hrvoje Marinović iz KK Zadra

Foto: HKS



IX. Svjetsko pojedinačno prvenstvo u kuglanju za žene i muškarce bilo je od 26. svibnja do 1. lipnja, a održalo se u Slovačkoj u Breznu. Naši reprezentativci osvojili su ukupno 6 medalji, 2 zlata,1 srebro i 3 bronce, srušena su i dva Svjetska rekorda, a u poretku nacija Hrvatska je na visokom drugom mjestu.


Seniori su prvenstvo započeli s prvim krugom pojedinačnog natjecanja, a od ukupno 64 natjecatelja njih 32 plasirali su se u drugi krug, nakon čega se natjecanje igralo 1 na 1! Istaknimo izvrstan uspjeh naše ženske i muške reprezentacije, jer se u drugu krug plasiralo jedanaest od ukupno dvanaest, u treći krug devet kuglača, a do medalji došlo ih je troje i to Venesa Bogdanović, Nataša Ravnić i Hrvoje Marinović!


Foto: HKS


Pojedinačno žene


Venesa je do brončane medalje došla kao 12. u kvalifikacijama s 616 srušena čunja, a zatim pobjedama nad Simon Rachel iz Francuske, Ebert Luisa iz Njemačke, u četvrtfinalu bila je bolja od Austrijanke Steiner Fione, a u polufinalu ju se zaustavila Binova Natalie iz Češke, koja je s 3:1 i 641:599 prošla u finale protiv Nataše Ravnić!




S druge strane, Nataša je do srebrne medalje došla kao 10. u kvalifikacijama s 622 srušena čunja, a zatim pobjedama nad Čikoš Oliverom iz Srbije, te se poklopilo da igra protiv dvije kolegice iz reprezentacije, najprije je bila bolja od Matee Juričić, a zatim od Amele Nicol Imširović, te ju je u polufinalu dočekala Huber Julija iz Austrije, koju je Nataša s 3:1 i 629:603 pobijedila te lagano prošla u finale. U finalu Binova Natalie bila je tek znatno bolja od Nataše, te s rezultatom 3:1 u setovima i 610:601 srušena čunja, uzela titulu Svjetske prvakinje.


Foto: HKS


Pojedinačno muškarci


Hrvoje je u kvalifikacijama bio 10. sa 672 čunja, a odmah u drugom krugu ga je čekao aktualni Svjetski rekorder Baranj Congor iz Srbije, što je Hrvoje odradio odlično u vrlo napetoj utakmici do zadnjeg hica i prošao dalje na Hazva Jaroslava iz Češke, no ni ta utakmica nije bila bez drame, te je Hrvoje odnio pobjedu za 5 čunjeva! U četvrtfinalu čekao ga je Wilke Christian iz Njemačke, koji je morao radi ozljede predati meč nekoliko minuta prije samog početka! U polufinalu Hrvoja je čekao Brachtel Tim iz Njemačke koji je uvjerljivo sa 4:0 i 706: 617 zasluženo prošao u finale i na kraju i osvojio naslov Svjetskog prvaka!


1. Binova Natalie (CZE) 2. Ravnić Nataša (CRO) 3. Bogdanović Venesa (CRO) I Huber Julia (AUT) 1. Brachtel Tim (GER) 2. Vsetecka Philipp (AUT) 3. Marinovic Hrvoje (CRO) i Zatschkowitsch Matthias (AUT)


Foto: HKS


Posljednjeg dana natjecanja, dodjeljuju se i medalje za kombinaciju, u kojoj je Amela Nicol Imširović uvjerljivo uzela zlato i postavila novi Svjetski rekord u kombinaciji koji je od danas 915 čunjeva. Kombinacija je zbroj najboljeg pojedinačnog nastupa (120 hitaca) i sprinta (2X20 hitaca). Osim u kombinaciji Amela je srušila i svoj rekord u sprintu i postavila novi koji je sad 240 čunja!


Osim u pojedinačnom i kombinaciji, medalje su odvojili i Alen Kujundžić i Vanesa Bogdanović koji su novi svjetski prvaci u disciplini tandem mix, a Hrvoje Marinović osvojio je i broncu u sprintu!


Kod žena, za Hrvatsku su nastupile su još: Valentina Gal, Matea Juričić i Paula Polanšćak, a kod muškaraca: Ivan Totić, Bojan Vlakevski, Branko Manev , Alen Kujundžić i Luka Bolanča.


Hrvatska reprezentacija, muškarci i žene još jednom su dokazali da su kuglačka velesila, a sljedeća velika natjecanja biti će Europsko prvenstvo za žene i muškarce sljedeće godine u Apatinu (03.02.-09.02.2025.) i Svjetsko ekipno za žene i muškarce, gdje naša ženska reprezentacija brani naslov prvakinja u Budimpešti (28.05. – 08.06.2025.).