Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Paraplivanje

Ninčević i Gregov drže svoju razinu

Autor: Šime Ćurko

31.01.2024. 15:28
Ninčević i Gregov drže svoju razinu

Foto: PK Jadera



U Splitu je održano Otvoreno prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s invaliditetom, Croatia Open 2024. Na ovom najmasovnijem, a ujedno i najznačajnijem domaćem natjecanju za plivače s invaliditetom predstavilo se 110 natjecatelja iz Austrije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Pod vodstvom trenera Ante Džaje za PKOI Jadera nastupili su Mihovil Ninčević (1997.) i Josip Gregov (2000.), koji su osvojili ukupno 15 medalja, od kojih su bile četiri titule državnih prvaka i isto toliko viceprvaka.


Ninčević (klasa S14) je nastupio u četiri discipline. Zlatne medalje i titule prvaka Hrvatske u svojoj klasi osvojio je na 50 m slobodno (29.35), 50 m leptir (32.18) i 100 m leptir (1:14.47), a drugo vrijeme je imao na 100 m slobodno (1:05.34). Još četiri odličja zaslužio je u međunarodnoj OPEN kategoriji (zlato na 100 m leptir, srebro na 50 m slobodno, bronce na 50 m leptir i 100 m slobodno).


– Mihovil se natječe već devet godina i mnogo toga, od treninga do natjecanja, već je dio njegove rutine. U zadnje vrijeme voli trenirati ujutro, pa s njim tada bude trener Marijan Čulina – kaže trener Džaja.




U četiri discipline natjecao se i Gregov (klasa S7). Titula prvaka Hrvatske pripala mu je na 50 m leđno (49.17), a drugi je na cilj stigao na 50 m slobodno (36.32), 200 m slobodno (3:00.23) i 400 m slobodno (6:24.02). Kad je riječ o međunarodnoj kategoriji bio je drugi na 400 m i treći na 50 m slobodno te 200 m slobodno.


– Josip se zaposlio tako da ujutro radi, ode kući na ručak i kasnije na trening. Nekoliko godina se natječe, iako pliva još odmalena. Na natjecanja se odlučio nakon što je na Višnjiku održan Zadar Open. Koliko se sjećam tada je i osvojio prvu medalju i to je bio početak – dodaje Džaja, koji je rezimirao nastupe obojice na PH.


– Rezultati su u okviru njihovih trenutačnih mogućnosti. Upornim radom održavaju se na razini koju su postigli, i sada u Splitu su popravili neke svoje najbolje rezultate. Imamo pet, šest natjecanja godišnje, što nam se čini optimalnim. Dolaze pozivi za još mitinga, ali ovo što redovno odrađujemo nam se čini dovoljno. Mi treneri smo tu za ukazati im na nešto što bi moglo biti bolje i slično, ali obojica su jako odgovorni u onome što rade i nemamo poteškoća oko toga.


Džaja kaže kako u Jaderi ima još djece koji bi mogli nastupali u paraplivanju.


– Oni za sada ne idu na natjecanja. To je za njih veliki korak i vidjet ćemo hoće li se Mihovilu i Josipu uskoro netko pridružiti. Svakako, nećemo nikoga forsirati, to je odluka djece i roditelja – naglasio je Džaja.


 


Luciji Mijović tri medalje


Za PK Zadar na PH su nastupili Lucija Mijolović, Joško Klarin i Mario Mrčela. Mijolović (klasa S14) je bila druga na 50 m prsno i 100 m prsno i treća na 50 m slobodno i 100 m slobodno. Mrčela je bio četvrti i peti na 50 m prsno i 100 m prsno, a Klarin šesti na 50 m leđno.


– Mrčela je isplivao svoje osobne rezultate, dok je Klarin također pokazao pomak u svom plivanju i na 50 m leđno popravio osobni rekord. Čestitke našim članovima na dobrom plivanju i novim isplivanim rezultatima. Nastavljamo marljivo trenirati za sljedeće izazove. Bit će to u svibnju kada smo domaćini tradicionalnom natjecanju Zadar Open – kaže Danijel Kurtin, trenerica Zadra.