Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

MLADI ZADARSKI BORAC

Konkurencija je ogromna, ali želim doći do UFC-a

Autor: Alen Plahinek

14.04.2023. 18:51
Konkurencija je ogromna, ali želim doći do UFC-a

Foto: Osobna arhiva



Zadarski mladi MMA borac, Luka Ceranja, polako, ali sigurno gradi svoje ime u ovom izazovnom i fizički vrlo zahtjevnom sportu. Luka je najbolji Hrvat u amaterskoj welter i supersrednjoj kategoriji. Također, trenutačno je u istim kategorijama 16., odnosno 18. borac Europe. Hrvatskoj javnosti predstavio se na posljednjem Armagedon turniru u Medulinu kada je u polufinalu tehničkim nokautom svladao Mateja Žvigača.


– Armagedon je natjecanje za mlade borce koji se probijaju u MMA svijetu. Protiv Žvigača bilo je polufinale, što se smatra poluprofesionalnom borbom, a sljedeći meč, dakle finale, smatrat će se kao profesionalna borba po profesionalnim pravilima i bodovat će se u profesionalnom skoru, što će u konačnici biti i moj »profi« debi.


Ovo je sad četvrta sezona i radi se odličan posao. Ima mnogo boraca koji su napredovali zahvaljujući Armagedonu i sada se bore po cijeloj Europi – objasnio je Ceranja dodajući kako je zahvaljujući sjajnim rezultatima u amaterskim natjecanjima dogurao i do amaterske MMA reprezentacije.




– IMMAF je svjetska MMA federacija i već godinama organiziraju Svjetska prvenstva, a ove godine prvi puta je nastupila Hrvatska. Ja sam prvi i jedini koji je na tom Svjetskom prvenstvu ostvario pobjedu, tako da možemo reći da sam ušao u povijest. Tu pobjedu sam ostvario protiv Iranca gušenjem, a u drugom kolu sam izgubio od Finca – istaknuo je Ceranja.


Otac gleda borbe, majka ipak ne


Kako i sam Luka kaže, najčešće prvo pitanje koje mu postavljaju je odakle želja za MMA-om.


– Krenuo sam s kickboxom u Zadru kad sam imao 15 godina. Primao sam puno batina, ali nisam odustajao. Još tada sam jako bio uporan i sve me to nekako dovelo do toga gdje sam danas. MMA je dosta opširan sport, tako da je kickbox samo jedan mali dio svega.


Ispremiješan je tu kickbox, tajlandski boks, boks, jiu – jitsu, hrvanje, itd. S obzirom da sam došao iz kickboxa, nije mi bio problem boriti se kada stojim, ali hrvanje i jiu – jitsu koji su vezani za bacanje protivnika i borbu na parteru mi još stvaraju probleme, no radim i treniram da i to usavršim. – kazao je Ceranja te dodao kako je to vidljivo u njegovim borbama u kojima preferira borbu »u stajanju«.



U Zagreb je došao zbog faksa, ali ljubav i volja prema borbama je presudila, no roditelji i dalje maksimalno podržavaju njegovu odluku.


– Studirao sam fizioterapiju, ali s vremenom sam počeo ozbiljnije i trenirati i natjecati se. Uz to, počeo sam raditi, odnosno održavati treninge i odlučio sam da ću se maksimalno fokusirati na sport, a faks će pričekati. U prvom trenutku, roditelji nisu bili najzadovoljniji mojom odlukom, ali vidjeli su da se trudim i da mi je stalo do toga, tako da su me morali podržati. Unatoč podršci, majka ne gleda borbe, samo čeka da joj se javim nakon što završi, dok otac gleda. – ističe Ceranja koji je trenutačno član zagrebačkog American Top Teama.


– Čim sam prvi puta došao u njihovu dvoranu ostao sam zapanjen. Kada govorimo o treninzima, radimo dva puta dnevno od ponedjeljka do petka te jedan trening subotom. Poanta svega je da se pronađe dobra kombinacija svih vježbi na treninzima, jer kako je MMA kombinacija raznih sportova, sve se treba trenirati i vježbati, a uz to još i treba raditi na snazi i kondiciji. – objašnjava Ceranja te napominje kako do sada još nije imao ni jednu ozbiljniju ozljedu.


Jako zaostajemo


MMA scena u Hrvatskoj još nije na visokim razinama, kao što je u svijetu ili regiji, što se najbolje može vidjeti iz činjenice da je ove godine Hrvatska prvi puta sudjelovala na Svjetskom prvenstvu.


– U Hrvatskoj imamo sjajne borce, krenulo je od Mirka Filipovića, pa sada Soldića i Erslana. Naš ovogodišnji odlazak na Svjetsko prvenstvo je bila samo naša dobra volja i pronalaženje sponzora jer nismo imali podršku države. Na sreću, FNC organizacija koja organizira Armagedon, pokrenula je stvari na bolje. Jako se teško probiti u našem sportu, a koliko teško govori i činjenica da nema niti jedan Hrvat u UFC-u – rekao je Ceranja.


Borce se često stavlja u isti »koš« s raznim uličnim nasilnicima, no to je u velikom broju slučajeva pogrešno.


– Osobno nikad nisam osjetio takve predrasude, ali vjerujem da postoje. U Hrvatskoj MMA nije ni sport, čisto primjera radi ako netko želi na turnir, ne mora raditi liječnički pregled za potvrdu, nego samo može doći i prijaviti se. Mlađa ekipa puno lakše shvaća to čime se mi bavimo i da nismo mi neki nasilnici, dok je starijima to teže shvatiti. Na kraju dana i mi smo samo ljudi. Nakon nokauta protiv Žvigača, sjeli smo i popričali, dali si ruku i to je to. Nema tu zle krvi, kao što mnogi misle. – ističe Ceranja.


Trenutačni fokus je na sljedeću borbu, odnosno finale Armagedona, a krajnji cilj u karijeri je doći do UFC-a, a kako sam Ceranja kaže UFC je Liga prvaka za njihov sport.