Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gospić

Klub „Rux“ priredio međunarodno natjecanje u bench- pressu

Autor: Marin Smolčić

21.10.2023. 20:23
Klub „Rux“ priredio međunarodno natjecanje u bench- pressu

Foto: Marin Smolčić



Gospić je danas bio domaćin međunarodnog natjecanja u bench pressu „Croatia open“. Organizator ovog prestižnog natjecanja bio Klub „Rux“ u čijim se prostorijama okupilo 20 natjecatelja iz Mađarske, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. Bilo je najavljeno više „snagatora“, ali su svoj nedolazak opravdali problemima u prometu. Predsjednik kluba „Rux“ i jedan od najjačih ljudi Europe Marijo Rukavina nije se danas natjecao jer je imao ulogu organizatora i sudca po WUAP pravilima. Natjecanje je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša.


– Uvijek se radujem kada nazočim nekom sportskom događaju. Grad Gospić već godinama ulaže napore kako bi se sportom bavilo što više ljudi, bez obzira na dob i sklonosti. Moje je zadovoljstvo tim veće što su se u Gospiću okupili natjecatelji iz nekoliko država i cijele Hrvatske. Želim im odlične rezultate i nadamo se rekordima, rekla je Kristina Prša otvarajući današnje natjecanje.


Ličanin iz Šibenika bio je danas najjači!


Natjecanje je okupilo dizače raznih dobnih uzrasta podijeljenih u težinske kategorije, u oba spola. U ženskoj konkurenciji ukupnu pobjedu ostvarila je predstavnica domaćeg kluba Sonja Veselović podigavši 90 kg u kategoriji do 82.5 kg seniorki. Druga u ukupnom poretku bila je mlada kadetkinja iz Crne Gore Marija Ivanović koja je podigla 52.5 kg u kategoriji do 60 kg. Treća je bila Ana Božović, također iz Crne Gore.




U muškoj konkurenciji, u kategoriji teensa (kadeti) i juniora, najbolji je bio Teo Kalogjera koji je podigao impresivnih 220 kg u kategoriji do 82.5 kg. Teo Kalogjera je predstavnik PLK Rux i sa samo 20 godina Teo podiže težine kojih se ne bi posramili niti puno teži natjecatelji u seniorskoj klasi. Stoga je s pravom Teo Kalogjera proglašen ‘mladom nadom hrvatskog powerliftinga od strane organizatora. Drugi mjesto zauzeo je Jan Knežević koji je podigao 160 kg, a treći je bio Duje Grubišić sa 125 kg.



U seniorskoj i veteranskoj konkurenciji vodila se bitka za ukupnu pobjedu tako da su odlučivali bodovi i to na decimalnim mjestima. Prvi je bio Tomislav Bitunjac, član kluba „Rux“ koji je podigao 220 kg, a drugi je bio Mirko Poljak iz PLK Imperium Sinj koji je digao 230 kg. Budući da je Tomislav nastupao u lakšoj kategoriji (do 125 kg) a Mirko u težoj kategoriji (preko 125 kg), ostvario je bolji bodovni rezultat. Treće mjesto osvojio je Mario Vuković s 217.5 kg. U ukupnom poretku, kad se ujedine sve kategorije te kad se uzmu u obzir težinski i dobni faktori, najbolji dizač ovog natjecanja bio je Teo Kalogjera iz Šibenika koji se već dulje vrijeme natječaj za PLK „Rux“. Ovaj je mladić danas bio za mnoštvo podignutih kilograma bio ispred Bitunjca i Poljaka.


U disciplini ‘bench press s opremom’ gdje se koristi posebna dizačka oprema (majica od specijalnih elastičnih materijala) koja omogućuje dizanje znatno većih težina u klasi ‘single play’ pobijedio je Miloš Ćećanović iz Crne Gore s 200 kg, a u klasi F8 pobijedio je Crnogorac Radoslav Radusinović s impresivnih 320 kg.